Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

USR va transpune în proiect de lege inițiativa Oameni noi în politică

Într-o postare pe facebook, președintele USR Dan Barna, a transmis că partidul din care face parte va transpune în proiect de lege inițiativa Oameni noi în politică, inițiativa lansată de USR alături de alte 3 partide și organizații civice.

Pe 21 mai 2019, Curtea Constituțională a României a oprit inițiativa cetățenească de reformă electorală Oameni noi în politică (www.oameni-noi.ro) din drumul ei spre a deveni lege, motivând că „nu îndeplinește condițiile prevăzute de art.74 alin.(1) din Constituție, respectiv numărul de susținători (de cel puțin 100.000) și dispersia teritorială (să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături)”.

Mai jos redăm comunicatul integral al președintelui USR:

„Uniunea Salvați România – USR a promis că se va lupta pentru primenirea clasei politice și pentru ca românii să îi poată alege cu adevărat pe cei care consideră ei că îi reprezintă mai bine. Unele prevederi din inițiativa „Oameni noi în politică” au fost deja transpuse în proiecte de lege, altele vor fi preluate în perioada următoare și parlamentarii USR vor face totul pentru ca noile reguli să se aplice de la următoarele alegeri locale și parlamentare. Lansăm, în acest sens, un apel către celelalte partide parlamentare să sprijine acest demers, susținut de 27 de organizații civice și peste 140.000 de români cu drept de vot”.

Motivarea deciziei CCR de invalidare a inițiativei „Oameni noi în politică” arată că cel mai mare proiect civic de reformă electorală din istoria României a fost blocat, pe de o parte, de reaua-credință a primarilor sau de incompetența unor funcționari din primării, iar, pe de altă parte, de judecătorii CCR, care și-au arogat, peste lege, atribuția de reatestare a semnăturilor.

Motivele invocate de CCR pentru invalidarea unor semnături țin exclusiv de primării, de la lipsa unor ștampile pe listele cu semnături la absența unor informații despre persoanele care au atestat semnăturile la primării.

USR consideră că România are nevoie de o reformă profundă a legislației electorale pentru simplificarea accesului cetățenilor competenți în politică și va depune toate eforturile pentru ca românii să poată vota mai ușor și să poată alege dintr-o paletă mai largă de opțiuni. „

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT