Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Care sunt șansele moțiunii de cenzură?

Deputatul Claudiu Năsui explică într-o postare pe Facebook detaliile matematice ale moțiunii de cenzură de astăzi:

„Astăzi se va citi moțiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Apoi, se va vota în plenul Parlamentului. Care este însă aritmetica votului?

Ce este diferit de această dată este că alături de opoziție, USR, PNL, PMP, s-au alăturat la depunerea moțiunii și parlamentarii din UDMR, iar ProRomânia au anunțat că vor vota și ei. Sunt și 3 parlamentari independenți care au semnat moțiunea și care o vor vota.

Cu toate acestea, nu este clar unde se vor duce voturile, până când nu le vom vedea numărate. Sunt numeroase surse care spun că parlamentarilor din PSD-ALDE li s-a interzis să voteze.

Dacă acest lucru se va întâmpla cu disciplina caracteristică, atunci moțiunea nu va trece. De asemenea, suntem obișnuiți și cu negocierile de ultim moment care să determine minoritățile să își schimbe părerea și, implicit, votul.

Tensiunile din ultima vreme din PSD ar putea totuși să determine ca unii politicieni să voteze pe baza conștiinței, și nu a apartenenței politice. Chiar și în comisii am văzut că votul unitar nu mai se practică la fel ca acum câteva luni.

Se duce și o campanie puternică de recrutare a membrilor PSD în alte formațiuni politice, cum ar fi cea a domnului Victor Ponta, ProRomânia.

Ce este clar pănă acum este că avem 211 voturi în opoziție care vom vota moțiunea, dar avem nevoie de 233 de voturi pentru ca guvernul Dăncilă să devină istorie.

Reprezentanții minorităților naționale, 17 la număr, vor inclina și ei balanța, însă singurul mod în care moțiunea va trece va fi dacă parlamentari din coaliția de guvernare vor decide că România a fost păgubită destul de o echipă de conducere incompetentă și vor alege interesul celor care i-au votat, și nu a grupului de interes organizat din care au făcut parte.”

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT