Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Raport al delegației USR PLUS în PE, la patru luni de la preluarea mandatului

Alianța USR PLUS este de patru luni reprezentată în Parlamentul European de cei opt eurodeputați aleși pe 26 mai. În spiritul transparenței și deschiderii față de cetățeni, Alianța prezintă cele mai importante realizări ale delegației sale și pozițiile obținute.

Influență asupra deciziilor care se iau în Europa

Delegația USR PLUS a reușit să obțină sprijinul colegilor din Parlamentul European pentru poziții de influență care asigură particparea acesteia în toate deciziile strategice de la nivelul UE.

Astfel, Dacian Cioloș, a obținut funcția de președinte al Renew Europe, grup care face parte din majoritatea de susținere a noii Comisiei Europene și fără de care nicio decizie importantă nu poate fi luată.

De asemenea, europarlamentarii Alianței au devenit membri ai celor mai importante comisii și delegații parlamentare, obținând și funcții de vicepreședinți sau coordonatori:

 • Cristian Ghinea: copreședinte al delegației USR PLUS și vicepreședinte al Comisiei pentru dezvoltare regională;
 • Dragoș Tudorache: copreședinte al delegației USR PLUS și vicecoordonator al Renew în Comisia pentru justiție, libertăți civile și afaceri interne (LIBE);
 • Dragos Pîslaru: coordonator al Renew în Comisia pentru muncă (EMPL)
  Nicu Ștefanuță: vicepreședinte al delegației cu SUA;
 • Ramona Strugariu: vicepreședinte al delegației cu Republica Moldova
  Vlad Botoș: vicepreședinte al delegației cu Albania;
 • Clotilde Armand: comisia de bugete și comisia de transport.


Totodată, prioritățile USR PLUS au fost intoduse in programul noii Comisii Europene:

 • extinderea MCV la nivel european;
 • organizarea unei conferințe privind viitorul Europei care să găsească soluții pentru democratizarea UE în special prin găsirea de modalități de participare a cetățenilor în deciziile Uniunii;
 • păstrarea angajamentului pentru politici europene consistente de dezvoltare regională și agricultură.

Sprijinirea românilor performanți pentru poziții-cheie la nivel european

 • Deblocarea procesului și contributia decisiva la numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-sef european. De asemenea, prin Clotilde Armand, membru în comisia de bugete, s-a susținut suplimentarea finanțării pentru Parchetul European pentru a deveni funcțional din 1 ianuarie 2020.
 • Propunerea de numire a expertului în sănătate Vlad Mixich în funcția de membru independent al Consiliului de administrație al Agenției europene pentru sănătate și securitate în muncă.

Rapoarte importante și măsuri cu impact asupra României

Membrii delegației au fost desemnați responsabili (raportori) sau au fost inițiatori ale unor propuneri legislative cu impact asupra vieții de zi cu zi a românilor, printre care:

 • Cristian Ghinea: raportor al Parlamentului european pentru Regulamentul Mecanismului Transfrontalier, prin care ne propunem să facem mai ușoară viața beneficiarilor de fonduri europene implicați în proiecte transfrontaliere și, de asemenea, raportor special în comisia CONT pentru asistența medicală transfrontalieră.
 • Dragoș Pîslaru: raportor PE pentru programul de asistență pentru reforme structurale 2021-2027, raportor pentru regulamentul de coordonare a sistemelor de asigurări sociale și raportor Renew pe programul InvestEU
 • Nicu Ștefănuță: raportor al Renew pentru problema despăduririlor și pentru mecanismul de protecție civilă RescEU; inițiator al programului pilot de mobilitate „Erasmus pentru seniori”
 • Dragoș Tudorache: raportor permanent al Parlamentului European pentru Republica Moldova
  Vlad Botoș: inițiator al programului pilot de etichetare a alimentelor
 • Clotilde Armand: raportoare a Renew pentru bugetul Uniunii Europene pentru anii 2019-2020. Inițiatoare a unor amendamente bugetare prin care se asigură repartizarea echilibrată a fondurilor europene între Est și Vest.
 • Ramona Strugariu: raportor Renew în LIBE pentru statul de drept în Ungaria, pentru programele de finanțare pentru justiție și pentru drepturi și valori; raportor Renew în CONT pentru descărcarea de gestiune a agențiilor UE din aria de justiție și afaceri interne, și pentru protejarea intereselor Uniunii împotriva fraudei; responsabilă Renew pentru domeniile pluralismului și libertății presei, precum și infracționalității organizate, corupției și fraudei.
Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT