Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Primăriile vor avea posibilitatea să îşi realizeze o centură ocolitoare în mod mod direct, prin descentralizarea POR

După şedinţa de Guvern de marţi seară , Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că Executivul a adoptat acte normative pentru operaţionalizarea completelor de judecată specializate pe achiziţii publice şi descentralizarea Programului Operaţional Regional, transmite News.ro.

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, operaţionalizarea completelor de judecată specializate pe achiziţii publice. Începând de la data intrării în vigoare a acestei OUG, completele se vor ocupa cu prioritate de judecarea cauzelor care astăzi se află pe rolul instanţelor de judecată.

De exemplu, Agenţia Naţională de Achiziţii Publice unde, dacă ce se întârzie avizul conform cerut pentru documentaţiile de atribuire depuse de beneficiar, acţionează avizul tacit şi aprobarea documentaţiei va avea loc chiar dacă acest aviz nu a fost emis un termen de către agenţie.

Încercăm prin această măsură să disciplinăm măsurile de achiziţie publică să să eliminăm întârzierile care au loc în implementare a proiectelor datorită acestor prelungiri şi a acestor timpi morţi pe care îi avem. Încercăm prin această măsură să lăsăm o perioadă mai mare de timp pentru partea de implementare a proiectelor, încât România să poată să aibă folos de fondurile europene şi mai ales acest folos să rezulte din implementarea corectă a proiectelor inclusiv a celor din zona de infrastructură care sunt foarte multe aşteptate de populaţie, a afirmat Boloş.

Acesta a anunţat şi descentralizarea Programului Operaţional Regional, astfel, din exerciţiul financiar viitor, proiectele se vor aproba la Regiunile de Dezvoltare Regională.

Autorităţile locale vor putea fi implicate în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură de transport. Cei care au o capacitate de implementare, primăriile în mod mod special, dacă vor dori de azi înainte să îşi realizeze o centură ocolitoare pe după care au aşteptat foarte mulţi ani de zile de această dată împreună cu sursa de finanţare proiectul se transferă către primărie, Consiliul local, autoritate locală şi pot să realizeze acest lucru. Ulterior, după ce proiectul este finalizat, va fi predat din nou Companiei de drumuri în vederea administrării. In această categorie nu intră şi Centura Capitalei, Regiunea Bucureşti-Ilfov, ca regiune dezvoltată, având, din punctul de vedere al Comisiei Europene, un statut special. Centura Capitalei va rămâne la Ministerul Transporturilor , a mai spus Boloş.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.