Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

NATO, o piedică în calea unei armate comune a Uniunii Europene


În cursul mandatului sau, Donald Trump, președintele SUA a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la dorința SUA de a-și proteja aliații de bază din NATO, de aceea câțiva dintre liderii europeni, precum și oficialii și experții militari ai UE sunt de părere că Europa trebuie să fie capabilă sa se apere singură. Într-un interviu în Funke Media Grup, fostul ambasador german la Washington, Wolfgang Ischinger a declarat că: „Timp de decenii Uniunea Europeană s-a bucurat de protecția SUA. Însă, în zilele noastră acesta protecție nu mai reprezintă o certitudine”.

Propunerile pentru o apărare europeană mai puternică vin dintr-o serie de inițiative a oficialilor de la Bruxelles. Astfel, acestea prevăd extinderea achizițiilor publice, a cercetării și dezvoltării, a dezvoltării nucleare a Franței, până la crearea unei armate comune, idee sprijinită recent de către președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel.

In mod paradoxal, poate că cel mai mare obstacol pentru cele mai îndrăznețe dintre aceste propuneri ar putea fi chiar alianța NATO – aceeasi alianta care a avut rolul sa apere Europa dupa sfârșitul celui de-al doilea război mondial.


În acest sens opoziția vine din mai multe direcții. O dată, din partea S.U.A., care în ciuda faptului că președintele Trump cere tuturor aliaților săi să cheltuiască mai mult, intenționează să își păstreze status quo-ul obținut în ultimii 70 de ani, care ii permite Washingtonului să fie un factor decizional. Apoi, din partea liderilor politici NATO care sunt dornici să-și protejeze propriile instituții. Și nu în ultimul rând de la locuitorii continentului care au îndoieli cu privire la formarea acestei armate.


Susținătorii unei politici comune de apărare europeneana insistă că apariția acestui proiect este împiedicată mai degrabă de interese politice, decât de cele economice și sociale. Diplomații europeni și experții militari care au luat în considerare necesitatea și posibilitatea unei apărări colective conduse de UE spun că capacitățile UE sunt subestimate în mare măsură, inclusiv de către mulți europeni. Dacă Europa s-ar decide să aibă un serviciu militar comun, acesta ar cuprinde 1,5 milioane de persoane, fiind al doilea că mărime din lume, după China care ar avea aproape 2,2 milioane.

Post Tags
Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT