Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

În primele zece luni, băncile din România au acordat credite noi în valoare de 67,42 miliarde lei

Ponderea creditelor noi accesate de populaţie şi companii, de 24,15% din soldul creditului neguvernamental, reprezintă un procent destul de ridicat, mai ales dacă ţinem cont că opt luni din perioada menţionată sunt în context pandemic. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 279,17 miliarde lei în luna octombrie 2020, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite.

În perioada ianuarie-octombrie 2020, creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor care a accesat 56,35% din volumul de credite noi acordate economiei reale. Creditele acordate populaţiei reprezintă 43,62% din totalul împrumuturilor noi acordate. De altfel şi strategiile băncilor din anii trecuţi prognozau o intensificare a finanţărilor acordate companiilor pentru această perioadă.

De la debutul pandemiei, sistemul bancar românesc a acţionat ca un amortizor de şoc al crizei de sănătate, prin absorbţia problemelor de lichiditate ale clienţilor, şi a continuat să finanţeze populaţia, companiile şi statul român.

Repartiţia pe monede arată că populaţia şi companiile au accesat preponderent credite în moneda naţională în proporţie de 82,14%, acestea fiind urmate de împrumuturile în euro cu o pondere de 14,65% şi de cele în dolari, care au fost contractate exclusiv de companii, cu 3,21%.

În primele zece luni ale anului 2020, populaţia a accesat credite noi în valoare de 29,41 miliarde lei, iar repartiţia pe monede arată că a fost eliminat aproape în totalitate riscul valutar în condiţiile în care populaţia a accesat aproape numai credite în lei (98%). Astfel, populaţia a absorbit o felie mai mare din creditarea în monedă naţională.

Companiile au accesat în perioada menţionată aproape 38 miliarde lei, accentul fiind pus tot pe creditarea în moneda naţională, în proporţie de 70%, fiind urmată de creditele în euro şi dolari.

Comunitatea bancară din România va participa în continuare la procesul de relansare a economiei româneşti, prin soluţii comune ce pot fi identificate ca parte a dialogului dintre comunitatea de afaceri şi factorii de decizie instituţională. Măsurile trebuie calibrate corespunzător astfel încât să permită băncilor să acorde sprijin pentru clienţii aflaţi în dificultate reală, şi să finanţeze economia la parametrii necesari unei revigorări cât mai rapide a acesteia, cu menţinerea stabilităţii financiare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Sursa: mediafax.ro

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.