Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

În luna ianuarie 2019, rata anuală a inflației a crescut marginal până la 3,32 %

BNR a publicat Buletinul pe luna ianuarie prin care prezintă sinteza principalelor evoluții economice și de politică monetară.

În trimestrul IV, PIB-ul real s-a majorat cu 4,1 la sută în termeni anuali, ritm similar celor consemnate în primele nouă luni ale anului 2018. Cererea de consum și-a păstrat aportul consistent, în timp ce investițiile au înregistrat o nouă contracție, iar cererea externă netă a continuat să erodeze creșterea economică, se arată în Buletinul pe luna ianuarie al BNR. Consumul privat și-a accelerat dinamica anuală (până la 5,8 la sută în trimestrul IV 2018), pe fondul menținerii ritmului robust al veniturilor reale ale populației, dar și al resurselor împrumutate.

Extinderea consumului populației s-a regăsit la nivelul cifrei de afaceri aferente activității de comerț și servicii (al cărei volum a marcat o intensificare de ritm, până la circa 6,0 la sută), o evoluție ascendentă remarcându-se și în cazul autoconsumului și al achizițiilor de pe piața țărănească, în asociere cu producția agricolă remarcabilă din anul 2018. Consumul populației va rămâne cel mai probabil pe un palier înalt și în următoarea perioadă, indicii în acest sens fiind oferite de parcursul favorabil al volumului cifrei de afaceri din comerț și servicii în luna ianuarie 2019 (accelerare până la circa 7 la sută, variație anuală). Din perspectiva surselor de finanțare, traiectoria va fi susținută în principal de veniturile populației, anul 2019 debutând cu o nouă serie de majorări salariale, inclusiv la nivelul salariului minim.

Semnale în sensul finalizării recente sau al derulării unor proiecte de investiții pentru retehnologizarea și extinderea capacităților existente, dar şi pentru deschiderea unor unități noi, sunt mai pronunțate în ramuri industriale precum fabricarea de autovehicule și componente, industria produselor electrocasnice și cea a materialelor de construcții. Pentru
următoarele luni există însă anumite indicii care converg către o temperare a apetitului investițional al sectorului corporativ – înăsprirea semnificativă a standardelor de creditare practicate de băncile comerciale, anticipată pentru trimestrul I 2019 pe segmentul creditelor pe termen mediu și lung acordate societăților nefinanciare, precum și o anumită incertitudine asociată unor măsur legislative adoptate recent, pe lângă persistența unor vulnerabilități structurale (îndeosebi insuficiența unei infrastructuri moderne de transport și deficitul de personal calificat).

Volumul exporturilor de bunuri s-a extins cu numai 0,7 la sută (variație anuală), într-un context internațional dominat de incertitudine, la care s-au adăugat anumite influențe temporare și probleme de competitivitate externă a produselor autohtone. Pentru următoarele luni este posibilă o redresare, însă de amplitudine modestă, având în vedere așteptările rezervate privind activitatea economică din zona euro. De altfel, în luna ianuarie valoarea exporturilor a avansat în termeni anuali cu numai 1,6 la sută, iar comenzile adresate exportatorilor industriali, deși în ușoară ameliorare comparativ cu luna anterioară, s-au caracterizat în continuare printr-un ritm modest de creștere (3,1 la sută în termeni reali).

În luna ianuarie 2019, activitatea din comerț și servicii a înregistrat o intensificare a ratei anuale de creștere până la aproximativ 7 la sută, pe fondul menținerii dinamicii alerte a veniturilor populației. În comerț, accelerarea a fost vizibilă atât la nivelul bunurilor de uz curent (antrenată exclusiv de produsele farmaceutice și combustibili), cât și al celor durabile, remarcându-se dinamizarea vânzărilor de produse electrocasnice și mobilier (avans de aproape 8 la sută), posibil pe seama intensificării livrărilor de locuințe noi, observată pe parcursul semestrului II 2018. În același timp, încasările din servicii prestate populației aproape și-au triplat ritmul anual până la 14,2 la sută, cu susținere din partea tuturor componentelor majore (HoReCa, turism, activități recreative).

În luna ianuarie 2019, rata anuală a inflației a crescut marginal până la 3,32 la sută (+0,05 puncte procentuale), în contextul unor evoluții mixte în structură. Astfel, în sens inflaționist a acționat scumpirea legumelor (fenomen generalizat la nivelul UE, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile) și a produselor din tutun (pe fondul modificărilor intervenite în regimul de accizare – anterior, majorarea accizei avea loc în luna aprilie). O ușoară influență crescătoare a revenit și inflației de bază CORE2 ajustat, care a ajuns la 2,53 la sută (+0,09 puncte procentuale), mișcare indusă de această dată de segmentul mărfurilor nealimentare și cel al serviciilor, în condițiile unui climat dominat de cererea excedentară și ale deprecierii monedei naționale față de euro. Aceste efecte au fost parțial atenuate de ieșirea din baza de calcul a creșterii mai pronunțate a prețurilor combustibililor și ale utilităților (energie electrică și gaze naturale) din prima lună a anului 2018.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT