Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Va ține Germania pasul la nivel economic? La nivel mondial regulile jocului se schimbă!

Ordinea globală, care stă la baza prosperității germane este în curs de schimbare. Iar Angela Merkel nu știe ce să facă. Politică americană a președintelui Donald Trump forțează Germania să facă o alegere imposibilă, între SUA și China. Rezultatul, este paralizia politică într-un moment în care aliații Germaniei caută lideri.


Angela Merkel nu ia decizii concrete cu privire la comerț, la securitatea cibernetică sau la reforma fiscală internațională, tocmai pentru a nu afecta relația cu partenerii comerciali principali ai țării sale. Apropiații lui Merkel, sunt de părere că orice poziție fermă riscă o reacție care ar putea face ca tensiunile să scape de sub control.

Însă, luarea unei poziții concrete devine tot mai urgentă. Economia încetinește, populiștii impulsionați de politica lui Donald Trump avansează în întreaga Uniune Europeană, iar rivalii strategici ai lui Merkel încearcă să îndepărteze cât mai multe țări de UE. Disperarea ei a devenit din ce în ce mai evidentă.

„Ne separam în bucăți mici de puzzle, intrucat toată lumea crede că poate rezolva cele mai bune probleme pe cont propriu?”, se intreba Merkel luna trecută la Conferința de Securitate de la München. „Dacă se întâmplă acest lucru, în calitate de cancelar german, pot să spun doar că perspectiva arată rău”.

În mijlocul acestei furtuni se află imensa industrie a automobilelor din Germania, care se confruntă deja cu trecerea la o nouă epocă, aceea a a autovehiculelor electrice.

Între timp, Trump amenință că SUA vor percepe taxe pentru autoturismele europene importate, o mișcare care ar afecta în mod deosebit Mercedes-Benz, BMW și Volkswagen AG, cele mai mari companii germane. Tarifele americane ar reduce exporturile de automobile germane cu aproximativ 18,4 miliarde de euro , potrivit unui studiu realizat de Institutul de cercetare economică Ifo din München.

În ciuda acestui fapt și a împotrivirii francezilor, Merkel este hotărâta să discute cu Trump. Liderul german își dorește să implice SUA cât mai repede posibil în negocierile privind un acord comercial mai larg și este preocupată de faptul că represaliile UE privind tarifele ar evolua într-un conflict de comerț transatlantic pe scară largă.

Situația privind autovehiculele este un semn al modului în care geopolitica devine tot mai incomodă pentru Germania. Timp de decenii, țara a profitat de un sistem comercial internațional condus de Occident și susținut de puterea militară a Statelor Unite. Acele zile s-au terminat. Trump și-a exprimat îndoiala cu privire la angajamentul său de a apăra aliații NATO, populiștii din Europa se reunesc și contestă poziția UE față de liberul schimb , iar China oferă o sursă de finanțare alternativă unor țări precum Italia, Portugalia și Grecia, frustate fiind de insistența Germaniei asupra gestionării bugetelor de stat .

„Germania se află într-o poziție în care modelelor comerciale se schimbă și nu știe cum să reacționeze” , a declarat Sebastian Dullien, analist la Consiliul European pentru Relații Externe.

Drept urmare, Merkel se împarte între angajament și asertivitate. Uneori, ea încearcă să se pronunțe atât în favoarea ​​SUA, cât și în favoarea Chinei, iar alteori creează o poziție națională mai puternică ca răspuns la amenințări.

Un domeniu în care cancelarul a luat poziție este în legătură cu noua conductă de gaze către Rusia. Merkel a susținut proiectul Nord Stream 2, în ciuda plângerilor din partea SUA cu privire la creșterea dependenței de Moscova și a preocupările europene privind atacul asupra Ucrainei. Guvernul german a înăsprit și normele cu privire la preluările străine încercand astfel să protejeze tehnologia germană de rivalii economici precum China, în conformitate cu noua strategie industrială a ministrului economiei Peter Altmaier . Dar, în majoritatea domeniilor, dorința cancelarului de a evita provocările împiedică Germania, adesea UE, să
vină cu o poziție.

Strategia franceza de a creea un front european comun pentru a aborda structurile fiscale ezoterice ale giganților de internet precum Amazon.com Inc, Alphabet Inc. și Facebook Inc. este o altă victimă a prudenței germane și, din nou, industria automobilelor se află în centrul său . Acesta este un precedent înspăimântător pentru o putere de export ca Germania, mai ales când Trump caută scuze pentru a-și sancționa producătorii de mașini. Deci, mai degrabă decât să preia conducerea alături de Franța, administrația Merkel vrea să aștepte un consens internațional care să apară și să ofere acoperire, a spus o persoană familiarizată cu poziția guvernului. Ministrul de finanțe Olaf Scholz dorește să angajeze SUA într-un acord internațional înainte ca o taxă digitală europeană să avanseze. Între timp, francezii introduc o taxă națională, în ciuda lipsei de sprijin din partea celui mai important partener. „Guvernul se află în spatele evoluțiilor”, a declarat Kerstin Andreae, parlamentar în comisia economică a parlamentului inferior. „Politica economică strategică a fost ignorată”.

Post Tags
Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT