Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

România intră în etapa de operaţionalizare a Centrului CYBER al UE, găzduit la Bucureşti

„Ca urmare a deciziei votului statelor membre ale Uniunii Europene dat în decembrie anul trecut, România va găzdui viitorul Centru european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, Centrul CYBER al UE devenind astfel prima entitate europeană de pe teritoriul ţării noastre. În cursa pentru găzduirea Centrului, ţara noastră a concurat cu Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia şi Spania. Găzduirea şi operaţionalizarea în România a viitorului Centru CYBER vor contribui la creşterea prestigiului României în Uniunea Europeană, precum şi a vizibilităţii în cadrul instituţiilor europene, al comunităţii din domeniul digital şi al securităţii cibernetice, fapt ce ar genera oportunităţi suplimentare de dezvoltare a domeniului şi de dinamizare a economiei naţionale. Tocmai de aceea, trecerea la etapa de pregătire a operaţionalizării noului centru, atât la nivelul elaborării cadrului normativ, cât şi din punct de vedere al administrării şi resurselor financiare necesare, reprezintă o prioritate pentru Executiv”, transmite Ministerul Finanţelor.

În acest sens, sub coordonarea Ministerului Finanţelor şi Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării se va înfiinţa GLI-CYBER, grup de lucru interinstituţional responsabil cu identificarea setului de măsuri, precum şi cu elaborarea cadrului legislativ, necesar operaţionalizării la Bucureşti a Centrului de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în materie de securitate cibernetică – Centrul CYBER.

„Voi duce la bun sfârşit instalarea primei agenţii europene de pe teritoriul nostru, având privilegiul să fi fost desemnat anul trecut reprezentant special al Guvernului pentru pregătirea şi promovarea candidaturii României în negocierile pentru noul sediu CYBER. Este o etapă firească de continuitate a eforturilor echipei care a pregătit candidatura României şi care a făcut posibilă această victorie fără precedent pentru ţara noastră. Suntem într-un dialog permanent cu reprezentanţii Comisiei şi lucrăm împreună la un calendar pentru operaţionalizare”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor.

Secretariatul tehnic al GLI-CYBER, care va avea rolul de Unitate de Operaţionalizare a Centrului CYBER, va fi asigurat de reprezentanţii Ministerului de Finanţe. Unitatea va asigura interfaţa dintre autorităţile şi instituţiile din România şi reprezentanţii Comisiei Europene însărcinaţi cu operaţionalizarea Centrului CYBER.

„Crearea centrului CYBER şi a reţelei de centre naţionale va conduce la stimularea unui sprijin financiar sporit pentru cercetarea, inovarea, tehnologia şi dezvoltarea industrială în domeniul securităţii cibernetice, în complementaritate cu structurile deja existente. Prin această iniţiativă se are în vedere construirea unui pol european de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică, în special în domenii precum criptografia, serviciile de securitate a reţelelor informatice, detectarea intruziunilor, securitatea sistemelor, securitatea reţelelor, securitatea programelor informatice şi a aplicaţiilor sau aspectele umane şi societale ale securităţii şi ale protecţiei vieţii private”, adaugă Ministerul de Finanţe.

Statele membre UE au ales ca România să găzduiască viitorul sediu al Centrului european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice, Centrul CYBER al UE devenind astfel prima structură UE de pe teritoriul ţării noastre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Sursa: mediafax.ro

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.