Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Raluca Radu, country manager ANSWEAR.ro: mă bucur că pot contribui la educarea pieței și simt că digitalul oferă noi oportunități pentru antreprenori

Cine este Raluca Radu?

Un om care adoră oamenii și viața și căruia îi place să îi ajute pe cei din jur să gândească cu propriul cap și să nu se teamă de limitările puse de ceilalți sau de limitările pe care uneori ni le punem singuri. Un om care vede mereu partea plină a paharaului și care vrea mereu să contribuie la a face lumea un loc mai bun, chiar dacă este vorba despre o contribuție micro. 

Ești de 3 ani Country Manager la ANSWEAR.ro iar din 2015 ai și propriul business. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să faci pasul acesta?

Întotdeauna am simțit că vreau să apuc acest drum și mi s-a părut firesc. Îmi place mult ce fac și îmi place să contribui la creșterea unor business-uri frumoase și la formarea unor specialiști frumoși și cumva MTH Digital este oportunitatea pe care mi-am creat-o pentru a face exact asta. Cu siguranță că începutul a fost cel mai ușor. Cred că problemele în business apar de fapt atunci când crești. Se spune despre copii „copii mici, probleme mici. Copii mari, probleme mari”. Cred că se aplică 100% și în business. Eu eram gamer când eram în liceu și cred că în business este ca în nivelurile dintr-un joc. Problemele cresc odată ce înaintezi. Începuturile sunt pline de entuziasm, dar greu este să îți păstrezi entuziasmul și atunci când vin piedici sau atunci când ești confruntat cu anumite puncte slabe ale tale. E important să știi mereu să te automotivezi și să cauți mereu în tine acea sclipire care te-a făcut să începi.

Ce este MTH Digital? Cum a luat ființă? 

Este un business care își propune să formeze cea mai faină echipă de specialiști în marketing online, echipă care să contribuie la creșterea unor business-uri frumoase în mediul digital. Suntem un departament de marketing online externalizat care îmbină campaniile de performance marketing (Google Ads, Facebook Ads, partea tehnică) cu partea de creație (design, copywriting, animații, video). Facem campanii integrate în marketing online pentru a crește vânzările sau rezultatele clienților alături de care lucrăm. 

Dă-ne câteva detalii despre începuturile businessului. Cum ai ales nișa? Ai fost singură în acest proces sau ai lucrat în parteneriat?

Am plecat singură pe drumul antreprenoriatului, dar soțul meu este antreprenor în același domeniu, deci pot spune că ne ajutăm reciproc foarte mult. Pentru mine, digitalul și e-commerce-ul sunt drumul meu de 15 ani și așa am ales nișa. Este ceea ce îmi place să fac, respir digital și mă pasionează foarte mult ceea ce fac și am observat că pasiunea aceasta este molipsitoare. Așa că am ales să o pun în practică pentru a contribui la creșterea visurilor altor antreprenori și la creșterea unor business sau branduri frumoase care au găsit în marketing online o cale mai accesibilă de a-și crește respectivele afaceri. Pot spune că încă mă aflu la început, uneori mi se pare că înaintez greu, dar pe mine personal mă motivează să mă uit la situația de cu 6 luni în urmă. Dacă observ că este un progres ca de la cer la pământ, atunci știu sigur că sunt pe drumul cel bun și în ritmul potrivit. 

Care este situația actuală a companiei și ce planuri aveți pentru viitor?

Suntem de 3 ani într-o creștere accelerată, dar organică. Personal m-am temut mereu de o creștere accelerată și pot spune că fac mereu tot posibilul să o mențin organică pentru a menține un echilibru între nevoile clienților și oamenii care pot contribui la creșterea clienților și nivelul de formare al echipei în acest scop. 

Sunteți relativi noi pe piață. Ce poți spune despre  calea pe care ați străbătut-o până în acest moment? Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?Care e viziunea ta asupra mediului de business din România  și  din străinatăte?

Cred că este un drum frumos, mai ales că te învață într-un ritm rapid lecții despre tine. Cred că îți descoperi toate punctele slabe și te confrunți cu ele mai devreme sau mai târziu și cred că te întărești. Challenge-urile au fost, mai degrabă, legate de digital și e-commerce în România – este clar o piață în creștere și o mare oportunitate, dar în același timp este încă o piață mică. Și atunci de aici au venit challenge-urile de fiecare dată. În același timp, fiind și trainer de digital marketing și plăcându-mi deosebit de mult partea aceasta de a împărtăși și a schimba opinii cu oameni care își doresc să învețe marketing online și introducându-i în domeniu, mă bucur că pot contribui la educarea pieței și simt că digitalul oferă noi oportunități pentru antreprenori și le face viața mai ușoară.

Am avut ocazia la MTH Digital să lucrăm și pe alte piețe, tot din Europa Centrală și de Est, dar pot spune că nu văd diferențe mari, poate doar faptul că digitalul este acolo cu câțiva pași înainte. Cumva am realizat că drumul meu momentan este de a introduce oamenii în digital marketing și de a îi forma, atât la cursurile pe care le țin, cât și în MTH Digital și, odată ce sunt deja formați, rolul meu este de a experimenta cât mai multe împreună cu ei. Suntem o agenție care își dorește să crească branduri frumoase în e-commerce și să crească alături de parteneri și clienți. De 3 ani și ceva de când suntem pe piață am descoperit că drumul este anevoios, dar e și fain atunci când îl urci alături de parteneri, echipă și clienți. O frumoasă surpriză recent a fost să descoper că avem 4 clienți cu care lucrăm chiar de la începutul agenției în continuare. Sunt chiar primii noștri 4 clienți și sunt aici și în ziua de astăzi. 

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

 Să aibă curaj și să facă pasul către antreprenoriat cât mai repede, dacă simt că acesta este drumul care îi cheamă. În același timp, nu cred că antreprenoriatul este pentru toată lumea, căci cu siguranță vine la pachet cu multe sacrificii în ceea ce privește timpul liber. Totuși, cred că antreprenoriatul oferă cele mai puternice lecții de viață, carieră, business și cred că este o experiență din care crești accelerat ca om. Deci aș zice că este o experiență din care înveți. 

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.