Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

EIT Health InnoStars finanțează 4 consorții cu potențial în domeniul sănătății din România

 • Apelul de proiecte EIT Health RIS Innovation Call a avut loc pentru al doilea an consecutiv, cu scopul de a susține proiectele inovatoare cu potențial din domeniul sănătății, dezvoltate de echipe de cercetare din regiunile în curs de dezvoltare ale Uniunii Europene.
 • La fel ca anul trecut, și în acest an din România au fost premiate printre cele mai multe proiecte inovative în domeniul sănătății din program. 
 • Datorită programului s-au format 15 noi consorții din 8 țări. 

EIT Health InnoStars a decis să sprijine 15 noi proiecte inovatoare în domeniul sănătății, dezvoltate în regiuni emergente din Europa Centrală, de Est și de Sud. Fiecare proiect primește până la 75.000 euro în 2020 pentru dezvoltarea produsului sau a soluției propuse, dar și consiliere și acces la rețeaua celor mai importanți jucători în domeniul sănătății din Europa. Anul acesta, România a fost cea mai de succes țară din program, cu patru proiecte finanțate, și datorită implicării EIT Health Hub din România – Asociația INIT & Freshblood HealthTech Community.

„Scopul nostru, ca hub local al EIT Health, este de a susține dezvoltarea inovației din domeniul sănătății în România. Lucrăm constant la descoperirea inovatorilor talentați de pe plan local și îi încurajăm să acceseze cu încredere oportunitățile oferite de programele EIT Health. În acest fel, beneficiază de cel mai înalt nivel de îndrumare, training și finanțare care să le susțină proiectele inovatoare, iar aceasta susținere se duce și in dezvoltarea inovației in sănătate la nivelul regiunii și întregii țări” – a declarat Dr. Ion-Gheorghe Petrovai, Director de Proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.

Scopul nostru este să încurajăm generația viitoare de inovatori și să sprijinim înființarea de businessuri de viitor în domeniul sănătății. Acest lucru înseamnă mai mult decât acordarea de finanțări. Identificăm și stimulăm cei mai buni cercetători locali să creeze consorții, implicând și alți jucători din mediul de afaceri sau academic. Ca perspectivă pe termen lung, acestea pot atinge acel nivel de maturitate care să le permită să-și monetizeze inovația și să-și scaleze business-ul  – declară Mónika Tóth, Managerul Programului EIT Health InnoStars RIS.

Proiectele românești finanțate:

TULLY este un dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) dezvoltat de startup-ul Stressless SRL in Cluj-Napoca. Dupa 3 ani de dezvoltare a prototipurilor Stressless a ajuns la faza de testare pe scară largă, ajustare finala a algoritmului și pregătire pentru lansare, eforturi in care beneficiază de  sprijinul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Freshblood HealthTech.

HEAL4LIV – sistem robotizat inovator dedicat îmbunătățirii tratamentului intervențional minim invaziv în cazul unuia dintre cancerele cu cea mai mare rată de mortalitate – cancerul hepatic. Sistemul este dezvoltat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. „Octavian Fodor” și Select It Serv, cu sprijinul Freshblood HealthTech

Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice în scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achiziționate. Proiectul este coordonat de catre Chifor Research SRL având ca parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Roman de Știință și Tehnologie și este derulat cu sprijinul Freshblood HealthTech.

Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică dezvoltat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, cu sprijinul FreshBlood HealthTech.

Jumătate din echipele finanțate dezvoltă noi soluții medicale, cum ar fi plasturii pentru tratamentul psoriazisului sau sistemul activ de culturi celulare 3D pentru hepatocite primare. Pe de altă parte, 40% dintre consorțiile premiate se bazează pe tehnologii big data, soluții cloud, aplicații și platforme mobile – reflectând tendința globală. Întrucât furnizorii de servicii de sănătate generează și colectează o cantitate uriașă de informații medicale în fiecare zi, există o nevoie urgentă de a găsi soluțiile potrivite pentru accesarea și interpretarea datelor.  

Patru câștigători care împart podiumul

În 2020, România (4), Portugalia (3), Italia (2) și Slovenia (2) s-au situat printre cele mai premiate țări în ceea ce privește numărul de consorții. Acesta este al doilea an când România și Slovenia au printre cele mai multe proiecte inovative în domeniul îmbunătățirii sănătății în cadrul Apelului de proiecte EIT Health RIS Innovation Call. Alte proiecte susținute provin din Croația, Cehia, Letonia și Lituania. 

Proiectele susținute, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2020: 

 • Sistem bazat pe Inteligență Artificială pentru descoperirea de medicamente pentru stadii clinice incipiente (Letonia)
 • Servicii software Big Data pentru asistarea deciziilor în medicina de precizie (Italia) 
 • Sistem robotizat inovator pentru tratarea cancerului (România)
 • Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică (România)
 • Managementul terapiei la distanță la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (Slovenia)
 • Plasturi pentru tratamentul psoriazisului (Lituania)
 • Platformă digitală pentru promovarea și susținerea comportamentelor sănătoase în obezitate (Portugalia)
 • Consolidarea relațiilor intergeneraționale prin joc (Slovenia)
 • Dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (România)
 • Platformă de supraveghere pentru detectarea, evaluarea și prevenirea riscului de cădere (Portugalia) 
 • Sistem activ de culturi celulare 3D pentru hepatocite primare (Cehia)
 • Aderența la tratamentul pentru hipertensiune arterială și auto-monitorizare a tensiunii arteriale folosind camera unui smartphone și procesarea avansată a imaginilor (Portugalia)
 • Navigare Virtuală 3D care integrează o camera de înaltă rezoluție cu sisteme de imagistică medicală și controlul real „în aer” al mâinilor chirurgului (Croația)
 • Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice (România)
 • Dozimetrul FGD – un dozimetru rapid și precis pentru ameliorarea radioterapiei din tratarea cancerului (Italia)
Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.