Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Direcțiile cu privire la acordurile comerciale ale UE pot fi stabilite astăzi!

Summitul de azi, al Consiliul European se va concentra pe consolidarea economiei europene. Liderii UE vor discuta, de asemenea despre schimbările climatice, viitorul summit cu China și modalitățile de combatere a dezinformării. Mai jos o privire de ansamblu asupra celor mai importante subiecte din cadrul discuțiilor:

Acordurile comerciale cu SUA

Germania dorește să înceapă discuțiile cu S.U.A. privind reducerea tarifelor industriale pentru a menține taxele privind automobilele, taxe pe care administrația Trump a amenințat că le va crește, o mișcare care ar putea avea un efect zdrobitor asupra industriei europene a automobilelor. În ianuarie, șeful de comerț european Cecilia Malmstrom a cerut ok-ul statelor membre pentru a începe discuțiile în acest sens. Oficialul francez a transmis săptămâna aceasta că Parisul caută garanții, clarificări și chiar semne de bunăvoință din partea SUA. Reprezentantul SUA la UE, Gordon Sondland, a avertizat în februarie: „Atâta timp cât conducerea UE întârzie discuțiile, cu atât mai mult va trebui să ne folosim toate pârghiile pentru a realina relația”. UE a început deja pregătirile în cazul în care discuțiile cu SUA vor eșua și au promis că produse în valoare de 20 de miliarde de euro din S.U.A. vor fi tarifate dacă Trump impune taxa pentru autovehicule. Germania, Austria, Regatul Unit și Italia sunt țările UE cu sectoare de producție a automobilelor , care pot fi direct afectate de taxa pe autovehicule.

Acordurile comerciale cu China

Summitul UE -China va avea loc luna viitoare la Bruxelles. UE dorește că Beijingul să se angajeze să încheie un acord comercial care să elimine barierele din piața chineză pentru companiile europene. Documentul este, de asemenea, o încercare „de a salva Organizația Mondială a Comerțului”, prin reformarea sa, pe fondul eforturilor Statelor Unite de a opri acest proiect. „China și Europa vor colabora pentru o cooperare mai strânsă și multilateralism”, a declarat ambasadorul Chinei în UE, Zhang Ming într-un interviu. „La nivel global, atât China, cât și UE sunt apărători fermi ai multilateralismului și a sistemului internațional”. Discuția summitului privind China are loc pe fundalul vizitei președintelui chinez, Xi Jinping, la Roma, joi, în cadrul căreia va oferi Italiei un „parteneriat strategic global” care se va întinde de la construirea noului Drum al Mătăsii la consolidarea legăturilor în sectoare sensibile, inclusiv în domeniul telecomunicațiilor și porturilor.

Securizarea rețelelor 5G

Chiar dacă liderii UE nu vor emite concluzii cu privire la discuția lor asupra Chinei, Beijingul va urmări îndeaproape situatia. Acest lucru se datorează faptului că, Comisia Europeană va fi invitată să recomande o abordare la nivel de bloc asupra achizițiilor de rețele mobile 5G. UE se află sub o presiune enormă din partea S.U.A. pentru a restricționa utilizarea echipamentului chinez în aceste rețele din motive de securitate națională. Administrația Trump susține că legile chineze obligă companiile să ajute statul în operațiunile de spionaj și, prin urmare, utilizarea hardware-ului de la companii precum Huawei ar face țările occidentale vulnerabile și susceptibile de a spiona.

Politica industrială a UE

Liderii UE se confruntă cu pierderea unei bătălii în ceea ce privește fuziunea Siemens AG și Alstom SA. Visul francez și german de a crea un gigant capabil să preia transportul feroviar chinez a fost ucis de șeful antitrust al UE, luna trecută. Acest lucru a determinat Parisul și Berlinul să solicite guvernelor să aibă un cuvânt de spus în tranzacțiile pe care le consideră esențiale pentru viitorul Europei. În timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel nu i-au convins pe ceilalți lideri să susțină schimbări majore în ceea ce privește modul de gestionare a fuziunilor, au primit sprijinul pentru „o politică industrială asertivă” și o inițiativă a Comisiei care ar putea crea obstacole pentru companiile deținute de statul chinez în Europa. Împreună, Siemens și Alstom ar fi dominat industria trenurilor de mare viteză în Europa, însă ar fi fost încurcate de CRRC din China la nivel global .

Strategia privind schimbările climatice

Ritmul și mijloacele de trecere la o economie ecologică sunt menite să împartă opiniile liderilor UE atunci când încep să dezbată o strategie pe termen lung în domeniul climei. Comisia Europeană a propus în noiembrie ca blocul european să devină prima economie majoră din lume care să meargă pentru emisii zero până în 2050. Planificarea aceasta este necesară pentru a creiona si direcțiile companiilor dar și cetățenilor în combaterea creșterilor globale ale temperaturii.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT