Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Austria ar putea bloca Acordul dintre Uniunea Europeană şi Mercosur

Franţa şi Irlanda au avertizat deja că nu vor ratifica Acordul dacă Brazilia nu va face eforturi suplimentare pentru stingerea incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană.

Grupurile parlamentare austriece au susţinut că Acordul trebuie să aibă o contribuţie mai mare la protejarea mediului înconjurător. Toate partidele parlamentare, cu excepţia unuia singur, au susţinut blocarea acestui tratat.

Jörg Leichtfried, membru al Partidului Social Democrat (SPÖ, de centru-stânga), a salutat decizia de blocare a tratatului ca fiind „un mare succes pentru consumatori, mediu, bunăstarea animalelor şi drepturile oamenilor”. El a susţinut că ratificarea acestui tratat ar fi avut efecte negative asupra luptei împotriva schimbărilor climatice şi asupra drepturilor muncitorilor din America de Sud.

Federaţia sindicală ÖGB s-a pronunţat şi ea împotriva Acordului, susţinând că nu conţine norme privind drepturile angajaţilor şi protecţia mediului. Federaţia susţine că, în forma sa actuală, Acordul se axează pe interesele industriale în detrimentul drepturilor cetăţenilor.

Reprezentanţii industriei austriece au susţinut, însă, Acordul, avertizând în legătură cu „campaniile populiste pentru a genera temeri” şi insistă că tratatul include şi o prevedere referitoare la Acordul Climatic de la Paris şi lupta împotriva defrişărilor din Pădurea Amazoniană.

Partidul Neos, liberal, a fost singurul care a respins blocarea Acordului, reprezentanţii formaţiunii solicitând renegocierea tratatului.

Ţările europene au anunţat în iunie finalizarea negocierilor pentru Acordul UE-Mercosur, dar câteva săptămâni mai târziu mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea rapidă a incendiilor din Pădurea Amazoniană.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a acuzat pe omologul său brazilian, Jair Bolsonaro, că ar fi minţit în legătură cu eforturile ţării sale de a combate schimbările climatice şi a avertizat că ar putea bloca Acordul din acest motiv.

Irlanda şi Luxemburg au anunţat şi ele că ar putea să blocheze ratificarea Acordului din cauza politicilor lui Bolsonaro privind protecţia mediului.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al statelor Mercosur. Acordul dintre cele două organizaţii a fost sprijinit de lideri din ambele regiuni, însă a creat şi îngrijorări în legătură cu faptul că fermierii din Europa ar putea să nu facă faţă competiţiei venite din ţările sud-americane. Totodată, Acordul ar putea să afecteze sectorul industrial din statele Mercosur, în special sectorul auto.

Sursa: mediafax.ro

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.