Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Acordul UE-America de SUD sub semnul întrebării cu privire la problemele de mediu

Credibilitatea Europei, de lider în domeniul schimbărilor climatice riscă să fie compromisă în pădurea tropicală a Amazonului, dacă Bruxelles-ul încheie luna aceasta un pact de schimb comercial din America de Sud. Președintele brazilian Jair Bolsonaro face demersuri pentru ca blocul comercial Mercosur să finalizeze un acord cu UE înainte de sfârșitul lunii iunie, însă parlamentarii și oamenii de știință din UE avertizează că clauzele acordului sunt prea îngăduitoare și lasă drum liber despăduririlor și încălcărilor drepturilor omului.

Sub conducerea lui Bolsonaro, despăduririle din Amazon au atins un nivel record, iar liderii indigeni brazilieni transmit că acest acord va face „să curgă sânge”, întrucât mai multe păduri vor fi defrișate pentru a face loc fermeilr și plantațiilor de trestie de zahăr.

Conștient de problemele de mediu ale acordului, președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut un pact „echilibrat”, în conformitate cu acordul climatic de la Paris, iar ministrul comerțului, Jean-Baptiste Lemoyne, a promis luna trecută să discute eventualele probleme de mediu în cadrul negocierilor comerciale.

Cu toate acestea, în ciuda unor astfel de promisiuni, o persoană implicată în negocieri a declarat pentru POLITICO că dispozițiile de mediu din textul actual sunt lacunare și nu există în mod real un sistem de coerciție cu privire la aplicarea lor.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT