Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Dezbaterile cu privire la OUG 114 au fost amânate pentru încă două săptămâni!

Pe ordinea de zi a Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, din Camera Deputaților, a fost prevăzut astăzi și un eventual aviz pe OUG114, Ordonanța lăcomiei așa cum a fost denumită ea.

Această ordonanță a iscat deja numeroase controverse pe plan politic și financiar. De la ședința comisiei au lipsit reprezentanți ai Ministerulului Dezvoltării, ai Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză și ai Ministerul Muncii.

Din partea Ministerului Finanțelor, au venit doi experți, care au avut o opinie avizată pe domeniul de activitate pe care îl gestionează: accize și TVA. Aceștia au explicat că strict din perspectiva Codului fiscal , a TVA-ului și accizelor ei pot susține forma actuală a proiectului.

Secretarul de stat, Cosmin Butuza a fost reprezentantul Ministerului Tineretului. Acesta a solicitat abrogarea unui articol care limitează rentele viagere (pentru sportivii de performanță) la nivelul lunii decembrie 2017 și a susținut un amendament de modificare, în favoarea utilizării muncitorilor zilieri la hotelurile și centrele de agrement destinate bazelor sportive.

În cadrul ședinței, a avut o intreventie și Florin Dănescu, reprezentant al Asociației Române a Băncilor, care a vorbit despre efectele negative ale taxei pe active. „Este o stare de neliniște permanentă la nivelul industriei bancare pentru că ne apropiem de sfârșitul primului trimestru. Sunt bănci care sunt listate pe bursă și nu pot să depună legal bugete și planuri de afaceri”, a precizat Dănescu. Totodată, acesta a comentat și faptul că 
efectele vor fi contrare intenției guvernului, respectiv vor duce la scăderea creditării, și la creșterea costurilor . „Datorită efectelor puternice imediate se creează o neliniște. Mediul investițional internațional este într-o situație de neliniște cum nu am mai întâlnit. Eu sunt unul dintre cei care răspund la întrebări. Nu vorbesc din auzite. Noi încă nu știm să le spunem că suntem parte dintr-un dialog. ARB nu le poate spune ce se întâmplă” .

Și patronatele de pe piată materialelor de construcții au avut reprezentanți la această discuție. Au adus în discuție situațiile conflictuale apărute în practică din cauza acestei ordonanțe, anomaliile întâlnite în practică, când până și personalul de curățenie trebuie să aibă salariu de 3000 de RON și necesitatea introducerii unuor noi coduri CAEN. „Prevederea cu 80% din cifra de afaceri să fie în domeniul construcțiilor, să fie scăzută la 60%”. Am primit de la Inspecția Muncii o hârtie din care reiese că dacă există într-o societate un CAEN aplici la toate celelalte CAEN-uri salariul minim de 3.000 lei. Dacă am o societate integrată cu ciment, var, prefabricate, am prefabricatele, care sunt recunoscute, iar celelalte nu sunt recunoscute de OUG. Aplic la toți salariul de 3000. Nu mai spun de modul de calcul. Ordonanța spune să aplic lunar. Păi câți salariați și câți oameni să ai să închizi luna, să vezi cât e producția marfă, să vezi ce ai făcut  în funcție de producția respectivă, dacă te încadrezi la 80% sau nu. Dacă nu te încadrezi, salariatul pleacă cu bani mai puțini acasă, într-o lună. Este o discriminare atât între societăți cât și între salariați.” a continuat reprezentanta patronatelor.

În urmă acestei ședințe nu s-a ajuns la nici o concluzie și s-a decis amânarea cu două săptămâni a dezbaterii.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT