STANFORD, California – La prima vedere, s-ar putea să nu fie clar de ce un expert în dezvoltarea cognitivă a copiilor a fost speaker la o conferință privind inteligența artificială.
Se pare că, copiii și cei careînțeleg cum învață aceștia- pot fi o sursă de educație în privința posibilităților de îmbunătățire a sistemele AI.
Sistemele AI au obținut rezultate bune pentru că au înglobat milioane de date și le-au folosit pentru a face previziuni bazate pe toate aceste informații, a declarat luni Alison Gopnik în cadrul unei discuții de grup la un eveniment sponsorizat de Institutul Stanford pentru inteligența artificială . Alison Gopnik, este profesoară la Universitatea din California, Berkeley, și studiază dezvoltarea cognitivă . Însă, AI-ul este încă este deficitar atunci când discutăm de cantități mici de date, de colectarea datelor în mod individual sau de învățarea automată bazată pe indicații date de alte entități inteligente din jurul lor, a adăugat ea. Dar copiii și copiii mici excelează la toate aceste lucruri, a spus ea. „Astfel, aceste trei lucruri – construirea modelului, explorarea, învățarea socială – sunt niște indicii ale modului în care copiii pot învăța atât de mult și aceștia pot fi precursori în ceea ce modelitatea de dezvoltare a inteligenței artificiale”, a spus Gopnik
Cercetătorii în domeniul inteligenței artificiale folosesc deja ceea ce experții psihologi, precumi Gopnik, au descoperit despre modul în care copiii învață . Gopnik însăși lucrează cu cercetători de la universitatea ei pentru a dezvolta sisteme AI care sunt menite să fie curioase, ca și copii. Sunt concepute să iasă și să colecteze date de la sine, a spus ea.
Una dintre acțiunile care au ajutat cercetarea AI să avanseze atât de rapid în ultimii 10 ani a fost realizarea unui curriculum real, a unui program de predare pentru sistemele lor, a declarat Demis Hassabis, cofondator al laboratorului AI deținut de Alphabet DeepMind. Sistemele nu au reușit să-și îndeplinească sarcinile imediat, însă s-au dezvoltat treptat prin îndeplinirea unor pași de-a lungul drumului, a spus Hassabis. „Nu poți merge de la zero la unu”, a spus el. „De fapt, trebuie să faceți versiuni mai ușoare ale sarcinii și apoi să adăugați la sarcina elemente, în aceeași manieră în care învăță și copiii”.
Unul dintre avantajele de a crea modele de inteligență artificială după modul în care se dezvoltă creierul copiilor este că tehnologia ar putea fi mult mai eficientă. În loc să se bazeze pe cantități uriașe de date și o mulțime de puteri de calcul pentru a înțelege lumea, astfel de sisteme AI asemănătoare copilului s-ar putea baza pe date și putere mult mai puține, a declarat Chris Manning, profesor de lingvistică și informatică la Stanford’s Intelligence Artificial Laborator. „Poți obține o învățare mai eficientă a acestor sarcini”, a spus Manning.