Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

3 miliarde de euro vor fi alocate României de către Uniunea Europeană în perioada 2021-2027

În perioada 2021-2027, firmele românești, inclusiv startup-urile, vor avea la dispoziție 3 miliarde de euro din fondurile europene care vor fi alocate României. Practic, fondurile, pe noul exercițiu bugetar se vor dubla, însă condițiile de accesare se vor diferenția prin faptul că se va pune accentul pe afaceri tehnologice și de cercetare, capitole la care firmele românești sunt deficitare.

Dacă până acum ne puteam gândi la inițiative antreprenoriale care duceau spre activitățile curente ale firmelor, din următoarea perioadă de programare trebuie să gândim alt tip de inițiative antreprenoriale, care au la bază cercetarea, transferul tehnologic, producția inteligentă. Acestea ar fi cuvintele de ordine pe care le promovează Uniunea Europeană în momentul de față. Discutăm de o dublare a acestor fonduri și de canalizarea acestor tipuri de investiții în zonele care țin de tehnologiile de vârf.

Nu va fi o perioadă extrem de simplă, mai ales pentru inițiativele antreprenoriale care vor urma să aibă loc în perioada următoare. Trebuie să ne uităm și la politica pe care o promovează UE susținând acele tehnologii de vârf pe care noi le-am intitulat tehnologiile viitorului. Sună extrem de pretențios să ne gândim la nanotehnologii, biotehnologii, alte domenii de vârf ale tehnici, dar cred că așezarea pe acest drum al tehnologiilor de vârf va face diferența între România actuală și România următorilor 10 ani”, a specificat ministrul.

Pe obiectivele de resurse umane, ministrul a prezentat 4 inițiative pe fonduri europene:

  1. Componenta de startup-uri. „Mai ales componenta de startup adresată tineretului și în special componentelor de startup care au avut un succes aparte – cum este Startup Diaspora”.
  2. Calificarea angajaților la locul de muncă, de acest tip de intervenție beneficind companiile dar și angajații acestora.
  3. Calificarea și recalificarea forței de muncă – noutatea este legarea cursurilor de calificare de nevoile din piața muncii, pentru „o tentă de utilitate dată acestor calificări”.
  4. Crearea instrumentelor financiare necesare pentru startup-urile care s-au înființat în baza programelor naționale care au fost sprijinite din fonduri europene „și mai ales pe zona de asigurare a continuității activității acestor startup-uri înființate”. În general, instrumentele financiare însemană scheme de garanții publice care să ușureze accesul firmelor private la împrumuturi de la bănci, cu dobânzi mai mici (cum este actuala Inițiativă pentru IMM).
Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.