Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Tudor Ciuleanu, CEO RebelDot: ca și antreprenor la început de drum, este vital să te împrietenești cu eșecul și să reușești să îți pui mândria deoparte

Cine este Tudor Ciuleanu?

De-a lungul timpului am ajuns să dobândesc destul de multe atribute, însă cred că cele mai importante sunt cele de antreprenor și tată. 

Activez în lumea IT-ului de mai bine de 12 ani. Până nu demult mă prezentam că fiind un tânăr antreprenor, însă am ajuns să interacționez tot mai des cu antreprenori cu 10 ani mai tineri decât mine, ca urmare, titlul de tineri le revine lor.

Pasiunea mea pentru tehnologie a apărut la 9 ani, când am primit primul calculator. Țin minte că era iarnă, și tata se întorsese din Franța cu un Macintosh Performa 430. Lunile ce au urmat le-am petrecut în casă, studiind fiecare componentă a noului meu calculator.

În ciuda faptului că mă trag dintr-o familie de medici, am absolvit facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul UTCN. Primesc destul de des întrebări referitoare la traiectoria profesională pe care am ales-o, mai ales raportat la părinții mei medici. Am avut norocul unor părinți care sa îmi susțină spiritul rebel și dorința de a alege ceva diferit. 

Sunt atras de tot ce e nou, provocator și pare imposibil. Îmi place să fiu înconjurat de oameni alături de care cred că pot să transform imposibilului în posibil. 

Nu-mi plac măslinele, dansul și sporturile cu mingi. Nu am actori sau cântăreți preferați. Îmi place tot ce are motor, LEGO, muntele și marea. Practic sailing, snowboarding, ski, whitewater kayaking și triatlon. Și… colegii de la birou și prietenii spun ca sunt povestitor. 

Când nu sunt la birou, încerc să petrec cât mai mult timp alături de copiii mei. În ultima vreme observ că și ei par să fie mai atrași de bărci, snowboarding și bicicletă decât de mingi. 

Ai fost implicat în acceleratorul Risky Business și ești co-fondatorul Imprezzio. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?   

Oportunitatea Risky Business a apărut  la 10 ani după ce mi-am început cariera în IT. Am început în 2006, în timp ce eram student, cu un internship la compania americană Digilent, după care am continuat ca angajat la biroul lor din Cluj. 

Doi ani mai târziu, în 2008, fondatorii companiei americane Imprezzio, care erau prieteni cu fondatorii Digilent, au venit la Cluj cu intenția de a deschide un birou de dezvoltare software aici. În timpul vizitei lor, mi-am dat seama de oportunitate și în ciuda faptului că nu aveam experiență antreprenorială, mi-a plăcut provocarea și mi-am exprimat dorința de a lucra ca programator pentru ei, dar și de a conduce departamentul Imprezzio din Cluj. Fiind încă student și având un început de carieră bun ca programator, apropiații și familia m-au sfătuit în fel și chip să nu mă complic cu antreprenoriatul și să-mi văd de studenție și tinerețe. 

Câteva zile mai târziu am început procesul de ofertare a viitorilor mei colegi. Inițial am dezvoltat Imprezzio ca un departament incubat în Digilent România. În această perioadă, am reușit să câștigăm încrederea americanilor așa că în 2010 am devenit co-fondatorul Imprezzio Global, filiala din Cluj a Imprezzio Inc. Acesta a fost primul meu pas în antreprenoriat. 

Ce m-a determinat să încep propriul business? 

De mic copil mi-am imaginat că vreau să fiu propriul meu angajator, însă  nu am avut niciodată un plan clar pentru asta. Am știut doar că trebuie să identific și să fructific maxim oportunitățile care ar putea duce la acest rezultat. Câțiva ani mai târziu, fructificarea asta s-a tradus în dedicare totală cauzei și mult timp investit. Sacul de dormit pe care îl aveam în dulapul din birou s-a dovedit a fi util de multe ori. Motivul pentru care îmi doream asta era libertatea pe care antreprenoriatul ți-o oferă. Vorbesc aici despre libertatea de decizie și de a construi ceva după propriile valori, nu cea a programului.

Implicarea în acceleratorul Risky Business a fost un pas natural în contextul anului 2017. De ce spun asta? Încă de pe vremea Digilent am fost implicat în organizarea unui concurs pentru studenți. Se numea Digital Design Contest și l-am continuat mai apoi în cadrul Imprezzio, sub forma Imprezzio Software Contest. În 2015 existau deja o mulțime de concursuri de software și diverse competiții de hacking pentru studenți așa că am decis să schimb formatul. Mi-am dorit să încurajez antreprenoriatul și inovația, așa că împreună cu echipa Imprezzio am creat Imprezzio Idea Challenge, un concurs pentru startupurile locale, care în 2015 a adunat 25 startupuri iar în 2016, 84. Am observat numărul crescut de startupuri participante în 2016 așa că am pus bazele unui parteneriat cu oamenii care ulterior au fondat Risky Business. Ei ne-au ajutat în procesul de selecție și mentoring a startupurilor. Ocazia aceasta ne-a confirmat încă o dată că majoritatea startup-urilor locale sunt puternice din punct de vedere tehnologic, una dintre justificări fiind faptul că erau fondate de ingineri. Lacunele se regăseau în zona de business, această componentă fiind slabă sau lipsită în totalitate. De aici, pentru mine, următorul pas a fost investiția în Risky Business iar pentru companie implicarea în diverse startup-uri în calitate de investitori, sub forma “Tech for Equity”.

Ce este RebelDot? Ce aduceți nou în industria software developmentului?

RebelDot… povestea pe scurt. În 2012, la 4 ani după ce am început să lucrez cu Imprezzio am simțit nevoia unei noi provocări și le-am propus partenerilor mei să începem să facem și outsourcing pentru companii din afara grupului Imprezzio, acesta fiind un business pe care îl făceau cu success multe companii din Cluj. 

Majoritatea companiilor de outsourcing din acea vreme practicau un model de team augmentation fără să aibă experiență de full product development.( https://rebeldot.com/ ).

Fiind o companie de produs, aveam deja în echipă toate abilitățile necesare pentru a putea începe dezvoltarea de produse digitale de la stadiul de idee. Am început să căutăm clienți care aveau nevoie de un partener tehnic. Primul nostru client a fost un startup din Londra, la care am ajuns pentru că CTO-ul lor, fost angajat Imprezzio, a făcut o recomandare. Așa a arătat începutul departamentului de servicii din cadrul Imprezzio Global. Compania noastră a crescut, în 2017 ajungând să treacă de 100 de angajați. Citisem în cărți despre dificultățile de a scala un business de la 50 la 100 de angajați și despre multe companii care eșuează în acest proces, iar de data asta am avut ocazia să simt toate provocările pe propria mea piele. Afacerea se complicase, comunicarea devenise ineficientă și apăruseră grupuri cu interese divergente.

La sfârșitul lui 2017 împreună cu partenerii mei am realizat că dezvoltarea ar putea să fie maximizată doar dacă cele două departamente din cadrul Imprezzio Global deveneau două companii separate. Astfel, la mijlocul lui 2018, am cumpărat divizia de servicii Imprezzio Global care a devenit RebelDot. Datorită acestui nou început, RebelDot este o companie tânără, cu experiență multă. Sunt anumite greșeli pe care le-am făcut în creșterea Imprezzio, greșeli pe care nu le voi mai repeta acum… dar cu siguranță voi face altele. 

Referitor la elementul de noutate pe care îl aduce RebelDot în industria de software development. E o întrebare cu al cărei răspuns le sunt sunt dator și echipei mele de Marketing. Dat fiind numărul mare de companii de servicii software e imposibil să aduci ceva cu adevărat nou sau să faci ceva cu totul diferit față de ceea ce face toată lumea. Eu cred că diferența o face modalitatea în care abordăm fiecare proiect în parte personalizand metodologia noastră în funcție de nevoile lor. Dat fiind acest fapt, clienții nostrii zic că oferim “ Peace of mind as a service”. În rest, tehnologiile se schimbă încontinuu, am început de exemplu anul trecut să facem și Blockchain, nu suntem singurii, dar suntem printre puținii.

 În RebelDot totul pleacă de la încredere și integritate. În unele privințe avem o abordare diferită, de exemplu, la scurt timp după formarea companiei am renunțat intern la seniorități din cauză că nu există un standard respectat în piață. Din perspectiva asta, consider ca fac mai mult rău decât bine. Întotdeauna am încercat să fiu transparent cu privire la toate aspectele RebelDot și am implementat o politică de zile de concediu nelimitate.

Singurul lucru care ne face unici este echipa, mixul de oameni faini care fac parte din echipa RebelDot, ei sunt ADN-ul nostru. Pornind de la echipă am stabilit valorile care ne reprezintă și anume: “Togetherness, Care, Fulfillment, Growth & Fun”.

Ați început în 2018. Care este situația actuală a companiei și ce planuri aveți pentru viitor?

A trecut un an jumătate, și deși a trecut extrem de repede, când ne uităm înapoi pare că suntem RebelDot dintotdeauna… asta datorită multitudinii de lucruri pe care le-am făcut dar și datorită sentimentului de familie. 

Am fost transparent cu colegii mei și cu toții am fost conștienți de faptul că imediat după nașterea RebelDot, în ciuda experienței noastre ca și echipă, eram un startup, cu multe dintre problemele specifice unui startup. Am fost foarte uniți și toți am avut un prim scop comun, să reușim să creștem echipa RebelDot și să atragem noi clienți pentru a deveni cât de repede posibil sustenabili. Acest scop a fost atins la un an de la înființarea companiei. În România, am întâlnit prea des gândirea că o companie trebuie să fie profitabilă din prima zi… în realitate acest lucru e aproape imposibil, pentru că totul începe cu o perioadă de construcție care necesită investiții. 

Pentru viitor, dorim să creștem în continuare echipa de servicii software pentru a reuși să ajutăm cât mai multe companii cu expertiză tehnică. Scopul nostru este să devenim parteneri tehnici ai clienților noștri, uneori chiar investitori în unele proiecte pe care lucrăm. Focusul nostru este să oferim și consultanță în vederea dezvoltării produselor digitale noi.

Pe lângă servicii, asemenea altor companii locale, dorim să intrăm și în zona de produs, urmând să lansăm primul nostru produs Visidot (https://visidotapp.com), zilele următoare

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestei companii?

Au fost multe și în fiecare zi apar altele. Câteva dintre acestea ar fi:

Găsirea unui nume – După 10 ani în care am avut același nume, logo și culori deodată trebuia să schimbăm tot… nimic nu ne-a plăcut. A durat 6 luni și mult timp de gândire până când unul dintre colegi a spus RebelDot și toți am simțit că în sfârșit ceva ne reprezintă.

Crearea unei identități – Acum 18 luni RebelDot nu însemna nimic, nu era cunoscut de nimeni. Am făcut pași mari în a face numele cunoscut pe plan local, online și internațional. Aici munca va continua multă vreme. 

Diferențiere – Așa cum menționam mai sus, am știut de la început că va fi aproape imposibil să venim pe piața de software development cu ceva complet nou. Provocarea a fost să găsim un element și o abordare care să ne diferențieze pe piața de dezvoltare din Europa de Est și care să rezoneze în același timp cu nevoile clienților pe că îi dorim.

Percepție vs realitate în privința costurilor – Ne-am lovit de o percepție generală și de asocierea Clujului și a ecosistemului de dezvoltare software din Europa de Est cu atributul low cost. Nu cred că acesta din urmă mai constituie un avantajul competitiv al Clujului ca și hub de dezvoltare. Ne dorim să oferim servicii premium partenerilor noștri, motiv pentru care ne este imposibil să ne regăsim în asocierea Europei de Est cu servici de software low cost. 

Resurse Financiare Datorită istoriei, cheltuielile noastre au fost cheltuieli ale unei companii cu vechime dar noi am început cu rezerve financiare foarte mici. Fiind o companie nouă, nici o instituție nu a fost dispusă să riște și să ne ofere finanțare. Ca urmare, am apelat la prieteni și creativitate pentru a ne descurca.

Clienți rău platnici – Din păcate acesta este un subiect tot mai des întâlnit în industrie, un lucru pe care nu ni-l dorim dar pentru care tot timpul trebuie să fim pregătiți.

Dezechilibrul între așteptări, cunoștințe și dorința de implicare la resursa umanăDe la înființarea RebelDot până acum am reușit să atragem colegi extraordinari care s-au alăturat echipei, însă efortul depus în procesul de selecție și intervievare este incredibil de mare, mai ales atunci când îți dorești oamenii potriviți.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

În ultimii 11 ani de când sunt implicat în business s-au schimbat multe. Din păcate, constanta a fost reprezentată de schimbări legislative neanunțate sau anunțate cu foarte puțin timp înainte  de a intra în vigoare. Toate aceste schimbări ne dau planurile peste cap și în cazul colaborării cu parteneri externi scad mult din credibilitatea noastră ca țară.

În această perioadă de exemplu, sunt întrebat destul de frecvent “Tu ce vei face dacă se renunță la scutirea de impozit pentru salariile programatorilor?”.  Astfel de întrebări și teamă că am putea primi o veste destabilizatoare în orice zi ne pun pe gânduri când ne  facem planurile de creștere pentru viitor. 

În ciuda tuturor minusurilor, Romania fiind o țară în dezvoltare, oportunități de business există și vor există constant, e nevoie doar de antreprenori să le fructifice. 

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Cred că e important să ai curajul de a încerca, și abilitatea de a fructifica oportunitățile care se se ivesc. De asemenea, ca și antreprenor la început de drum, este vital să te împrietenești cu eșecul și să reușești să îți pui mândria deoparte. Privește-l ca și pe o componentă naturală  a procesului, așteaptă-te la el și învață din el. 

Scopul unei afaceri la început de drum ar trebui să fie strans legat de problema pe care acesta o rezolvă pentru potențialii săi clienți, soluția nouă pe care o aduce în piață și nicidecum de nevoia de a genera profit într-un timp cât mai scurt. Concentrează-te pe a face bine ceea ce faci, banii vor urma.

Mi-am dat seama de-a lungul vremii că e dureros și costisitor să înveți doar din propriile greșeli. Consumă timp și energie care ar putea să fie investită mult mai constructiv în parcursul business-ului. Când ești la început de drum și nu numai, e important să ai lângă tine oameni care au mai trecut prin ceea ce treci tu, măcar o dată. Consultă-te cu cei care au mai trecut prin situații similare cu tine și învață din greșelile lor.

Tindem să uităm că business-ul se face între oameni și subestimăm puterea networkului. Identifică nișa de oameni care ar putea să te ajute în parcursul tău antreprenorial și începe să investești în construirea de relații cu aceștia.

Încă ceva. Povesteam zilele trecute cu un investitor și client și mi-a zis așa: „Un antreprenor are de făcut doar două lucruri: Să promită ceea ce va face și să facă ceea ce a promis.”

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.