Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

O carte pe zi: „Zona invizibilă”, de Dean Koontz

„Zona invizibilă’, primul volum al seriei „Jane Hawk”, este unul dintre cele mai bune thrillere science fiction traduse până acum şi e semnat de Dean Koontz, un scriitor american considerat de revista Rolling Stones drept „cel mai popular autor de cărţi de suspans din Statele Unite”, tălmăcite în 38 de limbi şi vândute în peste 400 de milioane de exemplare.

Acţiunea e declanşată de un val de sinucideri. Oameni diverşi, în general bine pregătiţi intelectual sau apreciaţi în meseriile lor, prin urmare oameni capabili să fie lideri şi care aveau toate motivele să trăiască, îşi iau viaţa şi nimeni nu le înţelege motivul. Între ei şi un fost colonel, foarte tânăr, în armata americană. Soţia sa, agent FBI, vrea să afle cine sau ce anume l-a determinat să se sinucidă şi, în ciuda avertismentelor să abandoneze căutările, continuă să cerceteze şi intră într-un păienjeniş uluitor de crime.

Un grup de indivizi, foarte bogaţi, foarte bine pregătiţi vor să schimbe lumea prin eliminarea celor care au alte idei decât ale lor, cu ajutorul unei tehnologii de viitor, „tehnologia unor stăpâni de stup care ar fi ordonat lumea după ideea lor de utopie şi, ordonând-o astfel, ar fi distrus-o”. Ei creează un mecanism de control care distruge personalitatea existentă şi şterge amintirile care au contribuit la formarea ei. Rezultatul e un nou nivel de conştiinţă. Mecanismul de control e format din celule disparate injectate „pacienţilor”, celule care se asamblează în sânge şi în creier, seamănă cu o tumoare, o pânză de păianjen care acoperă ambele emisfere ale creierului şi iau stăpânire pe individ. Dacă după moartea pacientului se face o autopsie a creierului, la contactul cu aerul, tumora ca o pânsă de păianjen se lichefiază, lăsând puţine dovezi că existase.

Mecanismul de control se instalează în om, îi şterge aproape toate amintirile, aproape toată personalitatea, îl programează să ucidă sau să se sinucidă sau să se supună. O „tehnologie cu efect magic, o magie neagră şi blestemată”.

Dar oricât de bine organizaţi ar fi fost membrii reţelei care voiau să pună stăpânire pe lume, prin nanotehnologie, n-ar fi putut reuşi fără recurgerea la dark web, adică internetul ascuns, pentru a cărui accesare îţi trebuie un program special. Adresele dark web nu sunt înregistrate în mod oficial, nu le vede nicio persoană care se ocupă de sistem. „Numele site-ului e format dintr-o lungă serie de litere şi numere alese la întâmplare şi niciun motor de căutare nu te poate duce acolo. Sunt sute de milioane de combinaţii posibile. Să tastezi o adresă atât de lungă din întâmplare e aproape imposibil. Ai nevoie de secole întregi, chiar şi cu un program automat de căutare”.

Care e rostul acestui dark web? Acolo poţi face rost de arme, de droguri, de ucigaşi plătiţi, de filme sadice, de victime cu care să-ţi satisfaci cele mai perverse instincte, dacă eşti dispus să plăteşti preţul cerut. Jane Hawk descoperă o întreagă lume care se ocupă şi prosperează în dark web. Fireşte, cu fiecare pas pe care-l face, ameninţarea să fie lichidată e tot mai mare. Dar nu numai inteligenţa o ajută şi cei foarte puţini oameni care rămân de partea ei, ci şi faptul că rămâne în „zona invizibilă”. „Despre cei care chiar nu puteau fi urmăriţi, ca Jane, dar puteau, prin diferite mijloace, să folosească internetul fără să fie detectaţi, se spunea că erau în <zona invizibilă>”.

O carte care va avea imperios o continuare.

Seria „Jane Hawk” este programată pentru a fi ecranizată într-un serial de televiziune.

Dean Koontz – „Zona invizibilă”. Seria „Jane Hawk”. Editura RAO. Traducere de Liliana Pelici. 455 pag.

Sursa: mediafax.ro

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.