Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

O carte pe zi: „Munca naţiunilor”, de Robert B. Reich

În vârstă de 73 de ani, Robert Bernard Reich este un profesor american, economist, care a lucrat cu administraţiile Gerald Ford, Jimmy Carter şi Bill Clinton. Între 1993 şi 1997 a fost ministru al Muncii. În 2008, revista Time l-a numit unul dintre primii zece membri de cabinet al secolului. A publicat 18 cărţi şi a fost premiat de mai multe ori pentru activitatea sa. Cartea de faţă a apărut în 1991 şi a ajuns bestseller.

Începe şocant: ”Nu vor mai exista produse sau tehnoogii naţionale, nici corporaţii şi industrii naţionale. Nu vor mai exista economii naţionale, sau în orice caz ele nu vor mai fi ceea ce înţelegem noi prin această noţiune. Tot ce va mai rămâne fixat în interiorul graniţelor naţionale sunt oamenii care formează naţiunea. Principala avuţie a unei naţiuni va consta din priceperea şi ingeniozitatea cetăţenilor săi. Principala sarcină politică a fiecărei naţiuni va fi aceea de a face faţă forţelor centrifuge ale economiei mondiale care subminează legăturile care-i unesc pe oameni, oferind tot mai mult celor mai calificaţi şi inteligenţi şi condamnându-i pe cei mai puţin calificaţi la un nivel de trai din ce în ce mai scăzut. Pe măsură ce frontierele devin tot mai puţin însemnate sub aspect economic, cetăţenii cei mai bine plasaţi pentru a reuşi să se îmbogăţească pe piaţa mondială sunt tentaţi să se elibereze de legătura loialităţii naţionale şi astfel să se debaraseze de semenii lor mai puţin norocoşi. Cartea de faţă descrie această schimbare economică şi provocarea politică pe care aceasta o implică.”

Profesorul Reich analizează economia americană în raport cu economiile lumii şi consideră că adevărata problemă cu care SUA se vor confrunta este de a spori valoarea potenţială a contribuţiei cetăţenilor săi la economia mondială prin punerea în valoare a priceperii şi capacităţii lor şi prin îmbuinătăţirea mijloacelor de racordare la piaţa mondială. Fireşte, provocare pentru competitivitatea naţională, dar şi pentru rentabilitatea corporaţiilor, ai căror investitori cutreieră lumea în căutare de ocazii favorabile pentru afaceri rentabile. Profesorul Reich mai e de părere că frontierele economice dispar.

Robert B. Reich – Munca naţiunilor. Pregătindu-ne pentru capitalismul secolului XXI. Editura Paideia, Colecţia Cărţi de referinţă – economie. Traducere în limba română de Mihaela Eftimiu. Consultant ştiinţific: prof. univ. dr. Sultana Sută-Selejan. 417 pag.

Sursa: mediafax.ro

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.