Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Mihai Vînătoru, CEO DWF: oricât de nebunească ar părea ideea voastră, merită să încercați!

Mihai Vînătoru managing partner & head SEO al DWF, o agenţie locală de marketing digital specializată în managementul reputaţiei online şi tehnici de optimizare a prezenţei în mediul online discută cu noi azi despre antreprenoriat și crearea unui business de succes în ecosistemul românesc .

Cine este Mihai Vînătoru?

Soț, tată, tânăr antreprenor. Am 32 de ani, citesc ori de câte ori am ocazia și prefer muntele, în locul oricărei plaje. Din păcate, fac prea puțin sport.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Am înregistrat prima companie în anul 2008, în timpul facultății. Astfel, am asociat o formă juridică unui „business” început în perioada liceului, când am creat o platformă de promovare a companiilor din România. Ulterior, am fost implicat într-un business de tehnologie, al cărui obiectiv a fost construirea primei platforme de crowdsourcing din România. Cinci ani mai târziu, am devenit cofondator DWF, companie care este în prezent cea mai mare agenție SEO independentă din România. De fiecare dată, motivația pentru a începe un business a fost în primul rând una interioară, pe fondul încrederii în faptul că „se poate mai bine”.

Ce este  DWF? Cum a luat ființă?

În acest moment, DWF este cea mai mare agenție independentă de servicii SEO din România și singura agenție SEO din România, parte din BlueAlliance. Încă de la infintarea companiei, în 2013, am optat pentru strategia de specializare a companiei pe creșterea traficului organic și îmbunătățirea vizibilității site-urilor în rezultatele naturale Google, prin SEO. În prezent, serviciile noastre reflectă în continuare acest crez, echipa specializându-se pe arii cheie din acest proces: auditare tehnică, keyword research, content strategy & content writing, link building, data analytics etc. 

Dă-ne câteva detalii despre începuturile DWF. Cum ai ales nișa? Ai fost singur sau ai avut parteneri?

DWF a pornit de la îmbinarea expertizei celor doi cofondatori: subsemnatul, pe zona de SEO (tehnic, proceduri) și Sorin Drăghici, proprietar de magazin online, publisher și owner de agenție digital marketing în trecut. Alegerea nișei a fost rezultatul unei analize comparative a principalelor canale de marketing disponibile în piață, din perspectiva eficienței pe care acestea o generează pe termen lung pentru un website. De departe, SEO a rezultat că având cel mai bun scor la acest capitol, motiv pentru care am aprofundat modelul și am decis că este justificată direcționarea energiei către acest tip de serviciu. Timpul a validat această alegere, SEO fiind și astăzi cel mai eficient canal de optimizare pe termen lung, pentru magazinele online și pentru aproape orice alt tip de site. 

Care este situația actuală a companiei și ce planuri aveți pentru viitor?

DWF s-a remarcat pe piața serviciilor SEO din România, parte din succes fiind datorat investiției în educație, pe care am realizat-o. În acest sens, subliniez existența blogului DWF, pe care publicăm constant studii de caz, analize și alte articole relevante din punct de vedere SEO. De asemenea, la începutul fiecărei luni publicăm „Cronica SEO„, o serie de articole în care facem rezumatul celor mai relevante evenimente sau noutăți SEO din luna anterioară. Prin participarea la evenimente de digital marketing, atât în România cât și în străînătate, specialiștii DWF împărtășesc observații cheie din industrie. Pentru viitor, planificăm extinderea gamei de servicii către alte platforme, în care se pot utiliza tehnici SEO, pentru creșterea vizibilității în rezultatele organice. Mai multe detalii vom comunica in timp util, pe blogul DWF. 

Business-ul vostru e de aproape 7 ani prezent pe piață  . Ce poți spune despre  calea pe care ați străbătut-o până în acest moment? Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Cred că cea mai mare provocare a constat în „lăsarea controlului” și în „împuternicirea echipei” pentru a lua decizii și a acționa. În acești 7 ani am trecut prin momente dificile, cauzate fie de factori externi, fie de propria lipsa de experiență. De fiecare dată însă, am perseverat în credința că putem să depășim respectivul obstacol, așa cum au reușit și alți antreprenori înaintea noastră. Un aspect cu care ne-am confruntat frecvent în perioada de început a fost și lipsa de încredere a companiilor în acest canal de promovare. La nivel intern, menționez și dificultatea de a crea procese suficient de flexibile, dar în același timp care să asigure același nivel de calitate a produsului, indiferent de persoana care lucrează în campanie. Dificultatea este dată de faptul că fiecare campanie comportă numeroase particularități.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România  și  din străinatăte?  

Cred că imaginea pe care o am cu privire la mediul de business din România se bazează pe un set destul de limitat de informații, accesate în special empiric, prin propria experiență de lucru. Cu toate acestea, sentimentul pe care îl am este unul de încredere, atât în oameni (cunosc foarte mulți tineri care conduc propriile business-uri, profitabil), cât și în societate în ansamblu. La nivel fiscal, cea mai mare „povară” pe care o resimțim este dată de taxele pe muncă, adică sumele pe care Bugetul de Stat le percepe pentru fiecare angajat și pentru plata cărora nu există percepția unei îmbunătățiri semnificative a mediului de afaceri (ex: digitalizare, simplificarea proceselor) sau a infrastructurii.


Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?


Dacă nu ați început încă, începeți acum! oricât de nebunească ar părea ideea voastră, merită să încercați! În cel mai rău caz, nu funcționează, însă veți învăța foarte multe lucruri în acest proces. În al doilea rând, căutați mentorat. Există programe extraordinare, precum Romanian Business Leaders și altele, în cadrul cărora, aveți acces la antreprenori cu foarte multă experiență, care va pot ajută cu feedback pertinent, rapid și gratuit!


Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT