Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Maxim Rotaru, CEO webamboos: lucrând într-o companie unde nu te dezvolți, nu este neapărat un succes

Cine este Maxim Rotaru? 

M-am născut în Chișinău, Republica Moldova, iar în Timișoara am venit pentru studii.

În timpul facultății am realizat că vreau să fac mai mult decât poate să-mi ofere aceasta. De aceea, m-am implicat în diverse activități ale organizațiilor studențești, am făcut un internship de 3 luni într-o companie din Berlin, care a avut un impact major în ceea ce fac azi, am colaborat cu profesorii facultății pentru dezvoltarea primelor soft-uri inginerești. 

Din timpul facultății am început un job într-o multinațională, unde am reușit să învăț și să văd cum funcționează procesele și sistemele germane într-o companie. 


Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi primul business? 

Avântul antreprenorial a venit odată cu ideea dezvoltării Automatic Taxi, o platformă care putea fi integrată de orice companie de taxi, prin care oamenii nu mai trebuiau să interacționeze cu operatori. Această idee nu mai sună atât de inovativă, însă în 2013 pentru piața din Timișoara era ceva destul de nou. I-am povestit ideea aceasta unui prieten, și în mai puțin de o săptămână ne-am și apucat de ea. În timp ce dezvoltam Automatic Taxi ne tot imaginam cum vom reuși să vindem aplicația și vom pune bazele unui startup în Timișoara precum cele din Silicon Valley. Aici am întâmpinat și primul fail. Nimeni nu vroia să renunțe la operatori, deci nu aveau nevoie de app-ul nostru.

Gândul că nu mai puteam crea acel environment de startup ne măcina în fiecare zi.

De aceea, la scurt timp după acea experiență, am pus bazele webamboos. Primele proiecte au venit destul de repede. Pentru că la început luam orice tip de proiect, în scurt timp nu ne mai descurcam doar noi doi și a trebuit să mărim echipa. Lucram toți remote și ne vedeam în bar-uri și cafenele pentru a face meeting-urile. Fiind o perioadă foarte solicitantă și plină de provocări, partenerul meu a renunțat la această idee. Iar, eu din nou, nu puteam să accept să renunț. Am început a lucra și mai mult. După job-ul de 8 ore, mergeam acasă pentru a lucra la celelalte proiecte, fără weekend-uri, iar concediile erau pentru a putea lucra mai mult la aceste proiecte. 

Desigur, aceasta nu putea să continue prea mult timp, de aceea mi-am dat demisia și m-am focusat 100% pe webamboos. Definindu-ne o nișă, am putut mai ușor să ne dezvoltăm în acea direcție. Am reușit să aduc oameni în echipă, care au crezut în ceea ce facem, care astăzi îi ajută pe următorii colegi să avanseze mai rapid.

Ce este webamboos? Ce aduceți nou în zona companiilor de IT?

Webamboos este o companie de custom software development focusată pe industriile IoT, Fintech și Fitness. Având un proces bine implementat și care îl tot îmbunătățim de la un proiect la altul, am reușit să câștigăm încrederea pe marile pieți IT, precum cea din UK, USA, Germania, Italia și altele. Atitudinea este acel ATU care ne scoate în evidență. În diverse cazuri am lăsat partea administrativă la o parte, și ne-am concentrat pe produsele dezvoltate. De multe ori această abordare ne-a adus pierderi financiare, dar timpul a arătat că acele cheltuieli au fost de fapt investiții în întărirea relației cu partenerii noștri. 

Deasemenea, punem mult accent pe bunăstarea echipei. Așa cum totul a început de la ideea de a crea un mediu de startup precum cele din Silicon Valley, această cultură o inspirăm fiecărui nou membru. 

Sunteți de peste 4 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

La momentul actual suntem în proces de dezvoltare a unui produs propriu. Fiind dezvoltat din resurse proprii, progresul este unul mai lent, clienții nostri fiind pe primul plan. Totuși, avantajul este că putem folosi experiența programatorilor din diverse proiecte și industrii obținută pe parcursul acestor ani. Produsul este destinat automatizării proceselor de lucru, fiind ușor adaptat pentru diverse industrii. Scopul acestuia este reducerea timpului pierdut pe activități redundante, în schimbul focusării pe business. 

În ultimii 3 ani am reușit să dublăm atât cifra de afaceri, cât și numărul angajaților. Acesta urmează să fie target-ul și pentru următorul an.

Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Cea mai mare piedică, dar totodată și cel mai mare trigger, a fost frica. Frica de a pleca de la actualul job, unde aveam o siguranță pentru ziua de mâine, dar și frica insuccesului. Am mers pe premiza “Now or never”. Desigur, pe lângă provocările interne, au fost și cele din lumea reală, precum taxe, contabilitate, aspecte juridice. Deși, am terminat un liceu cu profil economic și în teorie cunoșteam toate acestea, în realitate erau prea multe și fiecare puteau avea consecințe.


Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?  

Când vine vorba despre mediul business în domeniul IT, aș zice că România are un potențial enorm care nu este exploatat. România a reușit să obțină o bună cotă parte din industria de Outsourcing, ceea ce pe parcursul anilor, pe lângă banii câștigați, a mai ajutat la învățarea funcționării mediului de business din Europa și America. Odată ce programatoii și companiile au devenit mai buni, au început să ceară proiecte de servicii mai mult, ceea ce este normal pentru o piață competitivă. Din punctul meu de vedere, dacă se va continua așa, la un moment dat serviciile vor avea un preț prea ridicat, iar companiile occidentale se vor orienta spre alte pieți. Acesta este un risc foarte mare pentru noi pentru că o dată ce pleacă clienții, nu vor lua doar resursele financiare, dar și produsele dezvoltate aici. Cred că ar trebui să ne orientăm mai mult spre dezvoltare de produse, astfel încât România să devină un deținător important de proprietate intelectuală, unde banii încasați pentru acestea vor ajunge la noi în țară.

Am tot auzit în ultima vreme discuții despre anularea impozitului pe venit pentru angajații din domeniul IT pentru că sunt și alte domenii strategice. De ce să nu să se implementeze aceasta doar pentru companiile cu capital străin sau corporații, așa cum se va implementa din 2020 în Franța? În acest mod, vor fi bani atât pentru susținerea și altor domenii, prin scutire de impozit, dar se va susține în mod direct și companiile românești.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Aș recomanda tinerilor antreprenori sau viitori antrepenori, cât au timp liber, să se focuseze pe dezvoltare continuă, atât tehnic, cât și moral. Scoateți din cap ideea „Dar ce vor zice cei din jur dacă voi eșua?”. Lucrând într-o companie unde nu te dezvolți, nu este neapărat un succes. Focusati-vă pe ce vă doriți, faceți-vă un plan și urmați-l. Pentru a reuși trebuie să sacrifici cu anumite lucruri, iar succesul își merită toate eforturile.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.