Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Laurențiu Barbu, CEO ADX Digital Agency : tinerii trebuie să adopte cât mai repede noile tehnologii și să investească în asta

Cine este Laurențiu Barbu? 

Am fost crescut de o bunică într-o casă țărănească, undeva în nordul Moldovei. Nu aveam curent electric, ci doar o lampă pe gaz agățată în perete. Era centrul atenției în fiecare seară, câteodată scotea fum și murdărea tavanul creând rotocoale negre pe varul alb. Nu știu cum, într-o zi am găsit un bec de 3.5 volți și o baterie R14. Am reușit să am lampa mea electrică, mă ascundeam pe sub pături și priveam mirat cum se năștea lumină din nimic, am fost fascinat de acest lucru. Cred că aveam vreo 4 ani și mă gândeam intens cum poate acel bec să lumineze în întuneric, astfel. Era pentru mine o enigmă.

Mai târziu și-a cumpărat bunica mea un radio cu potențiometru, puteai de acolo să schimbi posturile și să dai mai tare și mai încet. Ascultam posturi din toată lumea, în toate limbile dar nu înțelegeam cum din acea cutiuță învelită în piele maro se auzeau voci și muzică. Pe la 8 ani m-a luat mama mea la oraș, la Focșani, aici toate enigmele mele începeau să se dezlege, mai întâi am desfăcut televizorul din casă ca să văd ce are înăuntru, erau multe tuburi de sticlă (lămpi) și de metal (condensatoare), unul m-a trântit la pământ când am pus limba pe piciorușele lui, nu știu nici acum de ce am făcut asta. După ce dezmembram televizorul bineînțeles nu știam să-l mai montez la loc dar mergând cu el la reparat îl trăgeam de limbă pe domnul Titi care îmi spunea pe înțelesul meu cum funcționează lucrurile. Ca să nu mai stric televizorul din casă îmi dădea piese vechi, arse, ca să le desfac și să văd ce au înăuntru.

Crescând, am înțeles că aveam o pasiune pentru electronică, pe la 13 ani apăruse tranzistorul, o piesă cu 3 picioare din metal și silicon, se spunea că este cea mai mare invenție a secolului. La școală, la atelier am creat primul meu cronometru cu galenă apoi primul meu radio cu tranzistor. Apoi, puțin mai târziu, la liceu construisem un walkie talkie cu piese și tranzistori pe o schiță luată dintr-o revistă tehnică.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business? 

După liceu nu am avut posibilități să merg la București la facultate și imediat m-au luat în armată, chiar la 18 ani. După ce am terminat armata a venit Revoluția. Am fost prins în toiul evenimentelor și am făcut parte din CFSN Vrancea. Însă, politica nu era pasiunea mea, mi-am pus bani deoparte și în anul 1993 am plecat la Roma unde știam că pot începe o nouă viață cu posibilități de studiu și de lucru mai bune decât în România.

Am studiat timp de 8 luni limba și cultura italiană apoi am făcut un Institut de informatică, dar 80% din timpul meu îl petreceam studiind informatica, singur, autodidact. Așa am câștigat timp iar într-un an de zile am devenit programator. Aveam deja primele mele aplicații pentru DOS apoi pentru Windows, aplicații de gestiune magazine și alte activități, îmi formasem o clientelă și câștigam destul de bine instalând aceste software în calculatoarele unor italieni care dețineau mici magazine din Roma. Am crescut mult în domeniul informaticii (DOS, Visual Basic, C++), era o pasiune pe care mi-am transformat-o în afacere.

În 1998 m-am întors în România și m-am stabilit la București unde mi-am constituit prima mea firmă de IT – Macrosoft International srl.

Ce este  ADX Digital Agency?  Ce aduceți nou în zona companiilor de IT?

ADX Digital Agency srl este stră stră strănepoata firmei Macrosoft International srl. Am avut mai multe firme și le-am tot schimbat pentru că am evoluat, periodic schimbam strategiile pentru a putea rămâne pe piață. De la realizare software pentru Windows am trecut ușor la studiul și programarea pe Internet, Nescape era cel mai cunoscut browser și HTML a fost primul limbaj de programare online. A apărut apoi Google iar oamenii accesau din ce în ce mai mult internetul pentru a căuta în Google.

Bineînțeles întrebarea clienților noștri era cum să fie cu site-ul lor în primele poziții pe anumite cuvinte cheie. Așa ne-am apucat de SEO. Mult timp am făcut SEO și anunțuri în Google. Prin 2007 a apărut Facebook for Business și am înțeles imediat potențialul pe care îl prezintă această platformă socială. Ni se deschideau alte orizonturi, niciodată în istoria omenirii nu existase un asemenea fenomen, milioane de oameni să fie conectați într-un singur loc, să comunice unul la unu și să interacționeze la acțiunile celor cu care intră în contact. Au apărut apoi Instagram și alte rețele sociale care au prins la publicul nostru și au început să devină principalii piloni în strategiile de Marketing. Nu am renunțat nici la webdesign (Websolute Apps srl) și nici la SEO însă, Social Media Marketing a devenit principala noastră activitate. 

Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

Ne adaptăm la orice schimbare în domeniul digital marketing și urmăm drumul pe care noile generații îl creează pentru viitor. Astăzi, folosim mult Inteligența Artificială de la Facebook și Google în strategiile noastre de Marketing pentru a ajunge la audiențe cât mai precise cu mesaje potrivite pentru a oferi oamenilor o experiență plăcută când primesc o reclamă ca și când și-ar fi dorit acel lucru. Totodată, deschidem canale de comunicare inteligente între branduri și consumatori, creăm chat boturi care răspund automat la cerințele utilizatorilor și care îi ajută pe aceștia în faza de cercetare și căutare a anumitor produse sau servicii. Acum, totul se întâmplă pe telefonul mobil în chat iar direcționarea oamenilor către site-ul web se întâmplă abia la final după ce aceștia se decid să cumpere ceva. 

Informarea oamenilor despre oferte și promoții o facem acum instant, în Chat (Messenger, WhatsApp, etc), apoi îi dirijăm către un site web unde să își continue procesul de cumpărare. După părerea mea acesta este viitorul, Chatbot Marketing (chatbotmarketing.ro) deoarece Email marketing a murit. Listele de abonați în chatbot sunt acum mult mai importante decât orice alte liste de adrese de email prin care să trimiți oferte sau promoții. Analizăm comportamentul oamenilor online și pe aceste criterii ne construim strategiile de publicitate. Paginile Facebook și grupurile au devenit cele mai importante platforme de analiză a comportamentului oamenilor, cu cât aduci mai multă lume să interacționeze cu brantul sau cu produsele tale cu atât mai mult știi ce-și doresc potențialii tăi clienți. 

Am dezvoltat și aplicații pentru Facebook, de exemplu recent am creat un Chatbot care răspunde automat la comentariile pe care oamenii le fac la anumite postări pe pagina Facebook, altfel nu ai putea să faci asta manual cât timp ai mii de comentarii în câteva ore. Facebook ADS și Google ADS sunt platforme care folosesc Inteligența Artificială pentru crearea de anunțuri online, le folosim în strategiile noastre de promovare pentru crearea de campanii cât mai bine optimizate astfel încât să devină profitabile pentru clienții noștri. 

Am crescut odată cu tehnologia, am 50 de ani și prevăd în următorii ani o accelerare a evoluției tehnologice, odată cu 5G va apărea holograma, mai întâi ca divertisment apoi în orice mediu de lucru. Calculatoarele de birou și chiar laptopurile vor dispărea, în locul lor vor fi dispozitivele mobile, ca niște brățări pliabile la mână sau atât de subțiri încât să le introduci pe sub piele. Telefoanele vor fi incluse în căști inteligente care vor fi implantate în lobul urechii iar ochelarii viitorului îți vor da posibilitatea să vezi pe retină informații, hărți, să vezi noaptea în infraroșu și să cauți lucruri online doar prin puterea minții. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?  

Oamenii trebuie educați în ceea ce privește tehnologiile noi și avantajele pe care le oferă, avem noroc de faptul că internetul la noi funcționează foarte bine și este un atu important pentru dezvoltarea în mediul online. 

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Tinerii au nevoie de educație antreprenorială ca să-și poată dezvolta propriile afaceri, ei trebuie să adopte cât mai repede noile tehnologii și să investească în asta, să promoveze munca de la distanță și să intre pe piața europeană care este foarte mare. Totodată să se adapteze încontinuu urmărind nevoile oamenilor și comportamentele lor.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.