Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Înlocuirea prin cateter a valvelor deteriorate o alternativă la operația pe cord deschis

Două studii noi au constatat că, pentru pacienții care au valve aortice deteriorate, poate fi mai sigur și mai eficient să se înlocuiască valva, prin intermediul unui cateter decât printr-o operație pe cord deschis.

Timp de decenii, metoda de înlocuire a valvelor deteriorate a fost dramatică pentru pacienți, operația pe cord deschis presupunând tăierea sternului, oprirea inimii cât timp valva era înlocuită, timp în care pacientul era ținut în viață de mașini. Noile valve propuse de către cei de la Edwards Lifesciences Corp. și Medtronic Plc pot fi inserate printr-o incizie în picior, urmând că valva să ajungă până la inimă și să fie fixate într-un mod mult mai puțîn invaziv. Noile valve sunt deja utilizate la aproximativ 20% dintre pacienții care sunt prea bolnavi pentru a rezista unei intervenții chirurgicale pe cord deschis sau pot avea complicații în timpul operației.

„Până acum înlocuirea în mod tradițional a valvelor deteriorate, prin operația pe cord deschis, era regula, cu excepția cazului în care pacientul se afla într-unul din acele grupuri de risc crescut”, a spus Joseph Cleveland, profesor de chirurgie cardiotoracică la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus. De acum, chirurgia va fi opțiunea folosita  în cazurile în care TAVR nu va funcționa. Se schimbă paradigma. TAVR este acronimul folosit transcateter de înlocuire a valvei.

Întrucât valvele au fost folosite la pacienții mai tineri și mai sănătoși, încă nu este clar cum se vor menține pe termen lung în comparație cu valvele înlocuite chirurgical care au un istoric mult mai lung.

Studiul Edwards a urmărit 1.000 de pacienți sănătoși, cu risc mai mic, constatând că 8,5% din cei care au primit valva Edwards Sapien 3 au murit, au avut un accident vascular cerebral sau au fost reinternati în primul an al intervenției, comparativ cu 15,1%  dintre pacienții cu intervenții chirurgicale. În studiul Medtronic , realizat pe 1468 de pacienți, în care s-a utlizat valva companiei Evolut, 5,6 % dintre pacienți au decedat, au avut un accident vascular cerebral sau au fost spitalizați pentru insuficientă cardiacă în primul an, comparativ cu 10,2 % dintre pacienții cu intervenții chirurgicale. După doi ani, pacienții care au primit procedura mai puțîn invazivă au avut aceleași rezultate precum pacienții cu intervenții chirurgicale. Cu toate acestea , pacienții care au folosit valva Evolut au fost mai susceptibili de a avea avea complicații sau de a avea nevoie de un pacemaker după tratament .

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT