Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Andrei Gabreanu, CEO Middleout: Antreprenoriatul este un maraton, nu un sprint. Atentia trebuie pastrata constant la obiective

Cine este Andrei Gabreanu?

Sunt antreprenor, am 31 de ani si sunt nascut in Bucuresti.

Prima firma am fondat-o la 21 de ani. Acea firma implineste anul acesta 10 ani. Povestea mea e urmatoarea:

Ai fondat Middleout acum 10 ani. Cum au fost inceputurile tale ca antreprenor si ce te-a determinat să iti începi propriul business?


De cand eram mic as putea spune ca am avut spirit de antreprenor. O amintire amuzanta este ca, pe la 6-7 ani, imi facusem un mic magazin in curte (locuiam la casa) in care vindeam varii lucruri, inapoi, familiei. Pe la 11 ani am descoperit programarea, la Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, si am fost absolut fascinat de ce poti face cu calculatorul. Pana atunci, calculatorul pentru mine se reducea doar la jocuri – si acum imi aduc aminte de „Lion King”.
Am inceput sa invat, sa dezvolt mici joculete si programe micute si utile, sa citesc articole si reviste offline si online de IT. Absorbeam toate cunostintele si informatiile ca un burete. Imi aduc aminte ca am dezvoltat o clona de Windows 95 (ceva foarte simplu, doar la nivel de interfata), numita WinCestra, pe care i-am instalat-o bunicului meu a.i. sa vad cum interactioneaza cineva cu un „produs” creat de mine (pot sa zic ca… am invatat multe!). 
Am participat si la cateva olimpiade de informatica, insa nu am fost niciodata suficient de rabdator cat sa invat toata teoria necesara pentru a rezolva problemele in felul dorit si cerut de competitie. Mie imi placea sa rezolv problemele in orice mod posibil.
Pana la terminarea liceului, deja faceam website-uri si aplicatii web si ma duceam la clienti si deja eram recomandat altora. Cand am terminat liceul, am vrut sa ma inscriu la facultatea de Matematica – Informatica, insa s-a dovedit ca nu suntem un good fit, ca sa o spun cat de cat elegant 🙂 Asa ca m-am inscris la o facultate privata. In paralel ma angajasem. Dupa primele zile de facultate am luat decizia sa imi dedic timpul lucrand, invatand mult mai mult si mai multe in acest mod. Asta se intampla si in contextul in care, in perioada respectiva, era plin de articole online despre cum in Silicon Valley stundentii renunta la facultate pentru a fonda o firma (Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckemberg, Jack Dorsey etc).Asa ca am renuntat si eu la facultate si m-am dedicat 110% job-ului. Asta inseamna ca lucram de la 9 dimineata pana la 2-3 noaptea, iar colegii de serviciu imi spuneau ca nu am cum sa mentin ritmul asta de lucru prea mult timp.
Undeva prin 2009-2010 incepuse sa apara mania Groupon in vest si se extindea catre Romania. Vazand oportunitatea (inca nu era nimic pe piata din RO lansat) am decis sa imi dau demisia si sa imi fac o firma. Asa ca, pe 30 noiembrie 2010, de Sf. Andrei 🙂 – a iesit de la Registrul Comertului certificatul unic de inregistrare pe care scria MIDDLEOUT si am inceput lucrul la proiectul „Yeftin.ro”, un Groupon romanesc. Am vorbit cu 2 prieteni si ne-am apucat de treaba, investitia acoperind-o eu din proiectele pe care le dezvoltam in paralel, ca freelancer. Din pacate, ne-au luat-o companiile mari inainte, apucand sa lanseze inaintea noastra cateva clone Groupon. Odata cu intrarea pe piata chiar a Groupon-ului, prin achizitia unui jucator local, am decis sa inchid proiectul si am ramas pe cont propriu ca freelancer. Am invatat atunci ca nu este suficient doar sa ai idei stralucite: cel putin la fel de importanta este executia si lansarea lor.
In aceeasi perioada, m-am asociat cu doi prieteni francezi si am creat o alta firma, numita Dreever, care se voia a fi un competitor a lui BlaBlaCar. Eu eram directorul tehnic (niciodata nu mi-au placut titulaturile, prefer sa spun ca eram geek-ul nr. 1 din combinatia aceea). Insa in 2012, competitia a primit o runda masiva de investitie in timp ce noi inca lucram la partea de autorizatii. Am fost realisti si ne-am dat seama ca am pierdut oportunitatea de lansare a proiectului, asa ca am decis inchiderea firmei. Cu aceasta experienta am mai invatat un lucru foarte important: nu e bine sa subestimezi partea administrativa si birocratica atunci cand demarezi un proiect.
Aveam insa cerere foarte mare din partea clientilor pe partea de programare si mi-am dat seama ca nu am cum, fizic, sa fac fata proiectelor si clientilor si-atunci, la sfatul unui prieten, am decis ca e cazul sa aduc langa mine oameni noi care sa ma ajute. Asa ca am inceput sa angajez programatori si … de atunci, impreuna cu o parte din oamenii angajati atunci, am tot crescut, pana in ziua de azi. Suntem in continua crestere, an de an, avand clienti mari si foarte mari si facand proiecte foarte faine. Compania este profitabila din ziua 1 si nu a fost nici un an in care sa fi fost pe minus. 

Ce este Middleout? Ce aduceti nou în zona voastra de business?


Middleout in acest moment este compania mama pentru 2 business-uri. 

IT

Business-ul principal este in domeniul IT, numit intern WebStudio. Este un business in care oferim cam orice serviciu de programare web, consultanta IT si project management, hosting, administrare servere, retele etc.
Diferenta principala fata de orice alta firma, pentru care clientii prefera sa lucreze cu noi, multi ani de zile, este faptul ca oferim servicii complete, intotdeauna in interesul clientului, in mod constant (nu stiu cum sa subliniez asta suficient). Nu exista problema pe care sa nu o putem rezolva, daca evident, exista bugetul necesar pentru asta. A fi antreprenor asta inseamna, la baza: sa poti sa rezolvi orice problema apare. Exista foarte multe momente in care clientul isi doreste ceva, si dupa o discutie cu noi, isi da seama ca, de fapt, isi doreste altceva, cateodata mai simplu, cateodata mai complicat. 
La final de proiect, clientul are toate task-urile livrate la o calitate foarte buna si are garantia ca totul a fost dezvoltat in interesul sau. Ca exemplu de eficienta si calitate: recent, ultima noastra lansare de proiect mare a decurs fara nici cea mai mica problema, dupa un an de zile de lucru zi de zi la proiect, noi asigurand partea de dezvoltare + coordonare (tech) a proiectului.

VIDEO


Acum doi ani m-am decis sa dezvolt un business si in alt domeniu, intrucat IT-ul cred ca este intr-o bula si nu este bine sa ai toate ouale intr-un singur cos. Asa ca am fondat, in cadrul Middleout, studioul video-foto „AStudio”, in care, momentan, realizam video retete culinare pentru clienti, dar suntem in crestere si ne dorim sa facem si marketing videos, product shooting, corporate videos etc. Businessul a fost profitabil din prima zi cand am pus in aplicare ideea.

Ce challenge-uri ai avut in crearea acestei companii?

Este foarte importanta organizarea task-urilor, atat cele personale, cat si la nivel de companie. Am patit des sa am momente cand se aduna foarte multe lucruri de facut si sa nu fie timp pentru toate. De asemenea, angajatii. Este foarte important sa ai o echipa care sa isi faca treaba si pe care sa te poti baza. Am invatat asta „the hard way”.

Sunteti pe piata de 10 ani.Care este situatia actuala a proiectului si ce planuri aveti pentru viitor?

Pe partea de IT ne dorim pe de o parte, sa mentinem si sa dezvoltam proiectele curente si, pe de alta parte, sa lansam cateva proiecte noi, pe piata locala (posibil si piata globala). Cum am mai trecut prin faza de a avea doar idei, acum stiu ca timpul este o problema 🙂 si trebuie sa ne miscam repede pentru implementarea lor. Pentru asta ne trebuie oameni noi, asa ca suntem in cautare sa crestem echipa.
Pe partea de video ne dorim ca in 2020 sa dublam cifra de afaceri a acestui business (ideal si cu o crestere de profit). Momentan cautam sa angajam oameni noi si cautam clienti noi interesati de video. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?

Cred ca mediul de business din Romania este unul interesant si cu potential, *daca* esti dispus sa lucrezi mult si sa oferi calitate. Spun asta pentru ca se poate vedea la tot pasul, fiecare avem povesti in acest sens, cum majoritatea business-urilor sunt putin orientate spre client *in mod constant*, nu ocazional. Am ajuns la concluzia ca, desi este foarte important sa oferi servicii de calitate, mai important (sau la fel de important), in ziua de astazi, este sa oferi clientilor increderea ca le poti livra, constant, satisfactie. 

Din experienta acumulata, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori romani?


E mai multa munca in antreprenoriat decat daca esti angajat. Dar este si mai rasplatitor. E simplu: vrei mai mult, oferi mai mult.- Confortul este cel mai mare inamic al unui antreprenor.- „Work smarter not harder” se zice. Dar ceea ce lumea uita sa mentioneze este ca accentul este pe „work”. Nu exista scurtaturi, daca vrei sa ai succes.- Bullshit-ul si buzzwords-urile sunt multe. Mai ales in 2020 cand exista distrageri la tot pasul. Antreprenoriatul este un maraton, nu un sprint. Atentia trebuie pastrata constant la obiective. – Cateodata ajuta increderea oarba in ceea ce faci.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.