Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Robert Olariu, CEO Olariu Computer Systems: cred cu tărie că orice se poate și la noi în țară atâta timp cât ești dispus să muncești și să prioritizezi

Cine este Robert Olariu?

Sunt un tânăr de 22 de ani, în prezent student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Universitatea Politehnică Timișoara, pasionat de tehnologie cu background de conducere în structuri studențești de voluntariat (Liga AC), foarte optimist, patriot, puțin împrăștiat, cu dorința de a lăsa ceva în urma mea și a ajuta, cu multe planuri de viitor și cu credință în Dumnezeu.


Cum au fost începuturile tale că antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Să fiu sincer, nu îmi amintesc prima mea idee de business și nici măcar primul moment în care mi-a venit în minte ideea de antreprenoriat. Cred că e datorită faptului că am avut norocul de a crește într-o familie întreprinzătoare și am fost obisnuit de mic să văd ce înseamnă multă muncă și trudă în varii arii de business, de la ferme de animale la transporturi, logistică, HoReCa, media și aviație și cred că am avut un exemplu bun în acest sens. Cu timpul, cum am crescut, am început să realizez de fapt că un business înseamnă o metodă de a ajuta pe cineva și în același timp un mijloc de a face bani. Cumulat cu faptul că nu mi-a plăcut niciodată să îmi spună cineva ce să fac și cu faptul că îmi place să fiu în control în orice situație (care îmi prezintă un oarecare interes) mi-am dat seama că vreau să merg pe calea antreprenoriatului. De multe ori mă găsesc în situația în care văd o nevoie și găsesc o soluție, acesta fiind încă un factor ce m-a determinat să merg pe calea asta și m-a determinat să încep propriul business.

Cu Olariu Computer Systems însă lucrurile au pornit puțin altfel. În primul rând vreau să recunosc că ideea de a deschide un business în producția de calculatoare nu îmi aparține. Îmi plăceau de mic calculatoarele foarte mult și în liceu am dezvoltat o pasiune în a le asambla dar nu asamblasem niciodată sisteme foarte performante și nicidecum sisteme cum vedeam pe internet cu răcire pe apă spre exemplu iar la un moment dat îmi doream atât de tare să fac asta încât mă supără faptul că nu pot. Până într-o zi eram la masă cu prietena mea cu care discutăm despre asta și ea știa bine situația și dintr-o dată mi-a dat ideea de a le comercializa.. După asta, am căutat să văd cum pot face asta într-un mod diferit față de magazinele online și am găsit și modalitatea de a face diferit cât și ce pot face să aduc plus valoare. Asta pentru că eu cred că orice business trebuie să se nască din voința de a ajuta sau de a rezolva o problemă.


Ce este Olariu Computer Systems? Ce aduceți nou în zona de IT?

În momentul de față producem calculatoare performanțe pentru pasionații de gaming și pentru business-uri din domeniul de modelare, proiectare, producție A/V (creatori de conținut).

Pe piața din România nu există niciun integrator de sisteme custom care să fie exclusiv dedicat market segmentului pe care îl țintim noi și care să comercializeze sisteme cu răcire pe apă custom. Procesul de achiziție a unui calculator custom, construit pe nevoile clientului este unul destul de greoi, fie se cumpără piesele separat și clientul e nevoit să îl asambleze sau să caute pe cineva care să facă asta, fie clientul merge la un magazin ce comercializează componente și acolo se consulta cu dânșii, fie cumpără un calculator deja construit de la un producător mare. Noi punem la dispoziție un configurator online cu ajutorul căruia clientul poate să construiască un calculator fără probleme de compatibilitate și mulat pe nevoile acestuia. Clientul este asistat în tot procesul. Pe lângă asta, odată cu achiziția unui calculator de la noi, clientul beneficiază de suport tehnic pe viață pentru calculatorul respectiv, un document ce include toți pașii asamblării sistemului repsectiv (asamblare efectivă, testare, optimizare). Vrem ca în momentul în care clientul scoate calculatorul din cutie, indiferent de preț, să simtă că este un produs premium și mai presus decât toate, să fie un produs exact pe placul lui. 

Sunteți de 3 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pe viitor?

Strict pentru partea de producție a calculatoarelor, pe viitor dorim să industrializăm producția și să începem o linie de producție pentru calculatoare office dar și pentru un sistem inteligent care să schimbe modul în care sunt folosite calculatoarele office în prezent în companii.

Întotdeauna mi-a plăcut să fiu deschis la oportunități noi și să nu mă mulțumesc cu prezentul. De aceea, deja lucrăm și la soluții software și nu numai care sperăm să fie de foarte mare ajutor în domeniu de securitate națională, comunicații, big dată și digitalizare. În ton cu ideea de deschidere față de oportunități, activez și pe partea de dezvoltare a eSport în România și încă un start-up care este într-o faza incipientă.

Ce challange-uri ați avut în crearea acestui produs?

Cel mai mare challange a fost și este în continuare să păstrăm un preț competitiv. O altă provocare a fost evidențierea către potențialii clienți a diferențelor dintre noi și competiție și, de asemenea, partea de client acquisition. Încă folosim și tehnici de cold-calling pentru a obține clienți noi. Bugetul de marketing nu a fost niciodată mare dar la noi, în momentul de față, este un business destul de nișat în sensul în care am povestit mai sus și ne putem targeta clienții mult mai ușor. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?

Mediul este unul favorabil dezvoltării oricărui tip de business, fie de IT&C sau nu. Am observat însă că cei mai mulți antreprenori sunt „speriați” de ideea de a merge peste granițe și cumva aleg să se limiteze, lucru care sper că odată cu schimbarea generațiilor va dispărea. Un alt lucru care mă întristează sunt frazele de tipul „suntem în România, nu se poate face asta, nu se poate porni de aici”. Cred cu tărie că orice se poate și la noi în țară atâta timp cât ești dispus să muncești și să prioritizezi. Așa că dacă ai o idee de business, România este un loc bun unde poți începe!

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?


Cred că cel mai important este să deschizi un business într-un domeniu care te interesează / pasionează cu adevărat. Dar pe lângă asta: să muncească din greu, să nu piardă timp, să aibe grijă de sănătate (healthy body, healthy mind), dream big, să nu se lase descurajați și just start and never stop.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.