Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Radu Popescu, co-founder BuyAndHelp: să ai mereu pregătit planul B și C

Radu Popescu, un tânăr antreprenor din Cluj, a crea un proiect social inedit prin intermediul platformei BuyAndHelp. Mai multe detalii veți găsi în interviul de mai jos:

Cine este Radu Popescu?

Sunt un tânar IT-ist din Cluj-Napoca, pasionat de tehnologie și cu o mare dorință de a ajuta. Încă din primele luni în care am început să muncesc (la 19 ani) m-am gândit că ar trebui să fac ceva și pentru oamenii care nu sunt la fel de norocoși ca mine. Pornind de la ideea aceasta am avut mereu inițiative și proiecte sociale prin care încercam să cooptez și alte persoane sau companii. Cred cu adevărat ca fiecare dintre noi ar trebui să avem un moment în care să dăm ceva înapoi societății pentru că pana la urma ea, bună, rea, ne-a ajutat să ajungem unde suntem azi.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Antreprenoriatul m-a atras încă din perioada liceului. În clasa a 10-a am participat pentru prima dată la un concurs asemănător cu Startup Weekend dar care dura câteva săptămâni. Pe parcursul acelei perioade, împreună cu încă 4 colegi (vă salut Liviu, Mara, Laura și Adina) am făcut o echipă care trebuia să înființeze “fictiv” o companie de publicitate. Pe lângă aceasta trebuia să ne asigurăm că știm toți pașii care trebui făcuți pentru a porni și conduce o firmă în România. Am făcut un plan de afaceri bazat pe cifre reale culese de la instituțiile statului, furnizori sau companii concurente și am reușit să câștigăm locul 2 din 105 echipe înscrise. Toată acea experiență m-a fascinat. Totodată agitația și munca nerepetitivă pe care am depus-o atunci m-a făcut să îmi doresc să trec prin acele etape din nou.

Din acel moment și până acum am fost implicat într-o mulțime de startup-uri, și chiar dacă majoritatea nu au avut succes am continuat. Am fost implicat în construirea unei platforme de joburi pentru studenți, a unei platforme de recrutare bazată pe profilele social media ale candidaților sau o aplicație bază pe inteligența artificială care să recomande haine bazându-se pe o fotografie pe care o faci unei persoane cu telefonul mobil. Din păcate proiectele nu au trecut de faza MVP (minumum viable product) din cauza faptului că au apărut fie prea devreme pentru piață, fie pentru că nu am găsit niște parteneri care să ne poată ajuta financiar pentru a le crește.    

Ce este BuyAndHelp? Cum a luat ființă? Da-ne câteva detalii despre proiect? Cum ai ales nișa? Ai fost singur sau ai avut parteneri?

Pentru multe din proiectele sau startup-urile la care am lucrat de-a lungul timpului am folosit ca metodă de monetizare marketingul afiliat. În momentul în care am auzit pentru prima dată de conceptul de “cash back” am făcut o conexiune între acel timp de website și zona de social. Pur și simplu m-am gândit că ar putea avea succes și o platformă online care să doneze un anumit procent din bani în loc să îi ofere înapoi clientului. Totuși de la aceasta idee și până la punerea ei în practică au trecut aproximativ 2 ani.

În 2015 m-am înscris pentru prima dată la un eveniment Startup Weekend aici în Cluj-Napoca și am început să lucrez la proiect împreună cu soția mea, Angela. Chiar dacă proiectul nu a fost printre câștigătorii ediției am continuat să lucrez la el înscriindu-l și în programul celor de la Spherik Accelerator destinat sturtup-urilor early-stage. Acolo mi-am pus ca obiectiv ca la finalul celor 3 luni de bootcamp să lansez oficial această platformă și ea să genereze donații.

Așa a luat naștere BuyAndHelp, care e o platformă online prin care oricine își poate face cumpărăturile online (de la cateva zeci de magazine foarte mari din România) redirecționând un anumit procent din valoarea lor către un ONG partener. Totul se întâmplă fără ca utilizatorul să plătească în plus. E asa cum îmi place mie să spun, un proiect care oferă un “triple win”; magazinul online câștigă o vânzare în plus, clientul face o faptă bună și ONG-ul are încă o metodă de a strânge bani pentru cauzele de care se ocupă.

În proporție de 99% platforma a fost construită și administrată de mine și de soția mea. Totuși în vara anului 2018 am organizat un internship pentru 2 studenți prin intermediul căruia aceștia ne ajutau pe partea tehnică la realizarea unui panou pentru rapoarte și la repararea unor probleme funcționale în schimbul unei recomandări pentru un viitor job.

Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

În acest moment platforma este în mare parte automatizată și funcționează cu o minimă implicare a noastră. Lunar au loc update-uri legate de vânzări, produse și donații.

Când vine vorba de planurile de viitor, situația e destul de simplă. Ne dorim să creștem cât mai mult sumele pe care le transferăm periodic spre partenerii noștri. Putem face acest lucru prin creșterea efortului de marketing și promovare dar și prin atragerea pe platformă a unor magazine noi pentru a oferi utilizatorilor cât mai multe motive pentru a reveni.

Care a fost cea mai dificilă perioadă din cariera ta de antreprenor?

Probabil cea mai grea perioadă a fost legată tot de BuyAndHelp. Cele trei luni ale programului de accelerare ce au urmat după Startup Weekend au fost foarte grele. Trebuia să lucrez la partea tehnică a platformei, sa mă gândesc la temele legate de business development și marketing pe care le primeam de la mentorii programului, să stabilesc întâlniri face-to-face cu fiecare ONG pe care voiam sa îl aduc pe platformă și pe lângă toate acestea să îmi fac treaba la jobul meu full-time.

Efortul fizic și psihic a fost foarte mare dar energia pe care o aveam după fiecare întâlnire cu reprezentanții unui ONG îmi dădeau un imbold ca sa continui știind ca voi face ceva util pentru societate.

Care este viziunea ta asupra mediului de business din România?

Nu pot spune ca am o experiență foarte mare în zona de business dar prin interacțiunile pe care le am cu alți antreprenori observ că în România există un potențial foarte mare atât când vine vorba de clienți dar și de talentul tehnic. În ultimi ani și zona de finanțări pentru startup-uri a crescut destul de mult, iar pe lângă toate acestea avem și primul “unicorn” în tech.

Singurul lucru care nu îmi place este stabilitatea legislativă și birocrația. Deși am fost mereu la zi cu plata taxelor fiecare vizită la instituțiile statului îmi lasă un gust amar. În plus, deși avem o mulțime de IT-iști foarte bine pregătiți, informatizarea e foarte slabă. Dacă am reuși să rezolvăm aceste probleme ar exista probabil mai mulți antreprenori de succes în România. Mulți sunt descurajați și renunță în momentul în care trebuie să se ocupe de hârțogărie. Din păcate și eu ma gândesc uneori sa renunț și sa opresc platforma BuyAndHelp dar gândul că aceasta ajută măcar cu 1% mai mult decât înainte sa existe îmi dă puterea să continui.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Sunt mai mult sfaturi pe care aș putea să le dau. În primul rând nu trebuie să te dai bătut niciodată. Chiar dacă te lovești de o mulțime de probleme există mereu soluții chiar dacă pe moment nu le vezi. În orice moment poți să cunoști o persoana care te poate ajuta sau să îți vină o idee revoluționară. Plecând de la acest lucru un alt sfat este să ai mereu pregătit planul B și C. În cazul platformei BuyAndHelp am avut mereu variante de backup. Cel mai bun exemplu aici ar fi acela prin care am organizat lansarea oficială. Presa nu a răspuns comunicatului nostru de presa online așa că planul B a fost pus în aplicare imediat și a avut un succes foarte mare reușind să fim promovați atât în presa scrisă cât și pe televiziuni cu acoperire națională. Un alt sfat pe care l-aș da este acela că perseverența face minuni. Orice progres, oricât de mic e un pas spre succes. Chiar dacă oamenii nu au încredere în proiectul tău, chiar dacă nu are tracțiune, făcând un mic pas în față ești deja mai departe decât erai ieri.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT