Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Radu Jinga, CEO Jiratech: un antreprenor roman in 2020 ar trebui sa urmareasca inovatia

Cine este Radu Jinga? 

Sunt un om care stie si spera ca inca mai are mult de muncit pana sa se simta confortabil sa vorbeasca despre el si realizarile lui. Pana acum am avut un traseu poate putin cliseic: am terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare a Universitatii Politehnica, Bucuresti, loc unde am invatat cam cat de vast e domeniul tehnic, cum sa abordezi o problema indiferent de natura ei, acolo unde am invatat ca trebuie sa existe mereu o rezolvare si ca, din nefericire pentru noi, oamenii profund tehnici, sa stii sa vinzi si sa promovezi o solutie e mai important si mai dificil decat sa o construiesti.

Am beneficiat si de experienta unui job clasic intr-o multinationala, unde am invatat ce inseamna formalitatea si cum sa faci lucrurile intr-un mod profesionist, „ready for production”. Drumul pe care avansez de ceva timp este, insa, antreprenoriatul: vazand de mic provocarile, reusitele si schimbarile pe care a reusit sa le faca tatal meu – el, un antreprenor prin definitie – mi-am confirmat ca acesta trebuie sa fie si parcursul meu.

Esti CEO-ul Jiratech de 3 aproape ani. Cum au fost inceputurile tale ca antreprenor si ce te-a determinat să iti incepi propriul business? 

Povestea din familie este doar baza. Trebuie sa recunosc ca imi place sa construiesc si sa ajung la produse functionale, care aduc valoare, iar acesta cred ca este elementul comun dintre inginerie si antreprenoriat, de unde pare ca si tranzitia de la primul domeniu la al doilea incepe sa fie mai usoara.

In plus, am avut sansa sa particip la cateva concursuri si acceleratoare de idei care mi-au deschis oportunitati. La un astfel de concurs – Innovation Labs – am inceput cu o aplicatie mobila pentru o problema casnica. Desi am avut un potential bun, produsul nu s-a mai concretizat, dar am vazut din interior ce inseamna un startup tehnic. De acolo si pana la a cristaliza o echipa in cadrul Jiratech nu mi-a mai trebuit nimic. In total, pentru a ridica Jiratech, au fost o serie de sanse pe care mi le-am construit treptat si pe care le-am aplicat peste dorinta de a construi si peste exemplul din copilarie.

Ce este Jiratech? Ce aduceti nou in zona companiilor de IT?

Segmentul nostru este oarecum nisat. Initial am pornit prestand servicii si implementand produse pentru clienti, iar acum, adaugam o ramura noua, incubarea tehnica de startup-uri. 

In alte cuvinte, Jiratech este in principal un dezvoltator de business-uri: pentru ca am acumulat expertiza tehnica si de business necesara, finalizand cu succes proiecte variate, pentru ca ne dorim mai mult decat abordarea clasica – aceea in care livram un produs software si apoi trecem la un alt proiect, dar mai ales pentru ca pe termen lung implicarea si inovarea fac diferenta, Jiratech pariaza pe start-up-uri cu tehnologia

Ne adresam unei piete care abia acum isi face simtita prezenta in Romania, dar care e confirmata in alte state de mult timp: cautam clienti care au idei inovatoare, fezabile si care au nevoie de implementare. Noi suntem cei care le putem pune afacerea pe picioare. Si ca sa putem onora aceasta promisiune, venim cu cateva elemente care ne diferentiaza: implicare in business-ul clientului, asigurarea de “product life cycle” complet de la idee pana la lansare si o metodologie si un mediu care asigura ca orice idee se transforma intr-un produs pregatit pentru productie, si capabil sa scaleze cu cat afacerea clientui creste. 

Ce challenge-uri ai avut in crearea acestui produs? 

Provocarea principala a fost cum sa „spargem gheata”. Mai exact cum puteam fara clienti, fara relatii si fara buget de marketing sa fim credibili si sa atragem clientela. Solutia a fost sa ne diferentiem prin serviciile oferite si sa muncim in aceasta directie, remarcandu-ne prin metodele de abordare si calitatea produselor. Si cum un proiect incheiat cu succes il atrage pe urmatorul, am putut continua. 

A doua provocare, specifica locului din nefericire, a fost birocratia: proceduri, controale, acte, intarzieri de plati etc. La inceput de drum, cand trebuie sa gestionezi clienti, sa fii manager, comunicator, tester si dezvoltator, o responsabilitate in plus cauzata de mecanismele statului nu te bucura prea mult. Cu echipa am reusit ca lipsa de experienta sa o compensam prim aspiratiile, rabdarea si motivatia constanta de a reusi. Cu timpul, “growth mindset”-ul s-a conturat ca una dintre valorile de baza si ne-a scos din vocabular ‘nu se poate’.

Sunteti de aproape 3 ani pe piață. Care este situatia actuală a proiectului si ce planuri aveti pentru viitor? 

Dorim sa accentuam directia dezvoltarii de start-up-uri pentru ca deja avem cateva colaborari si speram sa ne extindem cat mai repede. Din punct de vedere tehnic, platforma si procesele peste care construim software-ul pentru aceste start-up-uri partenere sunt finalizate si evolueaza o data cu clientii. Incercam sa automatizam fiecare element posibil, iar in momentul in care ne lovim de un nou proces care poate fi facut mai repede, mai bine sau mai eficient de “un calculator”, preluam sarcinile si il automatizam si pentru celelalte proiecte. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din Romania ? 

O sa raspund cu un proverb: „The harder the road the more skilled the traveler”. E un mediu competitiv, matur si cu mai multe provocari decat as fi sperat. Are, totusi, si parti bune, printre care lipsa barierei culturale in internationalizarea spre vest sau investitiile accelerate pe zona de antreprenoriat tech. Sper sa continue in directia inovarii si sa se adapteze la progresele digitale.

Din experienta acumulata, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori romani? 

Timing-ul si oportunitatile acceptate sunt cerinte evidente pentru un antreprenor de succes si orice tanar care alege acest drum, ar trebui sa le vaneze. Cel putin la fel de importante consider ca sunt motivatia, si aici ma refer la o motivatie mai puternica decat cea financiara, si fundatia pe care antreprenorul incepe sa construiasca: echipa pe care o aduna in jurul lui, expertiza fiecaruia si cunostintele in domeniul concret in care se avanta. Si, ca o paranteza, in opinia mea, un antreprenor roman in 2020 ar trebui sa urmareasca inovatia. Avem contextul potrivit, avem resursele umane si tehnice necesare, si fata de anii anteriori, din ce in ce mai multe companii migreaza de la outsourcing sau livrare de produs, la idei proprii, la implicare si inovare. Cred ca acesta este trendul pe care trebuie sa il urmeze si noi pe asta am pariat.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.