Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Mădălin Margan, CEO OncoChain: uneori trebui să te doară foarte tare, să-ți afecteze viața la modul cel mai serios ca să ai energia și motivația să te pui efectiv să faci ceva

Cine este Mădălin Margan?

În primul rând sunt medic, am o specialitate de obstetrică-ginecologie, iar momentan studiez Sănătate Publică și Management Sanitar. Am avut de mic o pasiune înspre științele naturii, am câștigat olimpiada națională la biologie și mi-au plăcut dintotdeauna aspectele legate de research. Apoi, ca medic rezident am ajuns să petrec aproximativ 70% din timp pe calculator și am constatat că toate acele date medicale introduse în soft-urile de spital, din păcate, nu pot fi folosite în niciun fel pentru cercetare. Uneori trebui să te doară foarte tare, să-ți afecteze viața la modul cel mai serios ca să ai energia și motivația să te pui efectiv să faci ceva. Așa a fost și cazul nostru, având în vedere toate lipsurile pe care le-am trăit în cursul rezidențiatului, ne-am hotărât să încercăm să facem lucrurile altfel și să dăm o nouă direcție. 


De profesie ești medic, însă ești și CEO-ul unei companii IT. Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?    

Da, în momentul de față petrec cea mai mare parte a timpului ca antreprenor. Este interesant, în fiecare zi descopăr ceva nou, apare o nouă provocare, un nou task de rezolvat. Nu pot să zic că este nici greu, nici ușor, dar este interesant și cum mie îmi place să îmi dezvolt noi skill-uri, pot spune că mi se potrivește. Am început acest business din dorința de a aduce o îmbunătățire în domeniul de digital health, un domeniu care merită exploatat la maxim și care poate aduce beneficii majore sistemului sanitar și pacienților. A fost poate mai dificil la început, am ieșit complet din ‘zona mea de comfort, dar a meritat din plin efortul.

Ce este OncoChain? De unde ideea de a mixa asistența medicală și tehnologia?

OncoChain dezvoltă o platformă de cercetare în oncologie al cărei scop este colectarea de date agregate, anonimizate din practica clinică curentă pentru a genera analize utile care pot orienta cercetarea și crește calitatea serviciilor medicale oferite de provideri (clinicile oncologice). Scopul final este generarea unui cadru de lucru în care să fie avantajate medicina personalizată și asistența medicală centrată pe pacient. Metoda noastră de elecție este un dosar electronic al pacientului (electronic health record – EHR) specific oncologiei, dezvoltat intern, dar folosim, de asemenea, diferite metode de extragere din sistemele existente. Acest lucru ajută considerabil fluxul informațional și generează o colecție de calitate superioară a “datelor din lumea reală“, în contrast cu cele obținute din trialurile clinice, mult mai controlate. Noile medicamente vor ajunge pe piață mai rapid și mai ieftin prin reducerea timpilor de recrutare în studiile clinice și evaluarea corectă a fezabilității design-ului studiilor multicentrice. Mai mult decât atât, se pot simula brațele control ale acestor studii și se poate realiza legătura seturilor de date clinice cu cele genomice în sprijinul cercetării clinice și fundamentale.

Ați inceput anul acesta. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

Am început în 2019. În momentul de față am fost acceptați în doua acceleratoare: HealthInc în Amsterdam și Techaccelerator în București. Acest context pandemic ne-a făcut practic posibilă participarea în ambele acceleratoare, totul desfășurându-se online. Suntem prezenți cu o variantă private beta în 7 clinici și am început un proiect pilot cu o companie pharma. În acest ultim an ne-am focusat toată energia pe acest business, am vorbit cu numeroși stakeholderi, posibili parteneri/clienți să vedem exact dimensiunea problemei și unde anume putem noi interveni. Ne dorim să ajungem curând și în clinicile din afara țării, inițial în cele din Europa de Est, unde există practic aceleași probleme associate soft-urilor medicale. Capacitatea de scalare este foarte mare, exitând o reală nevoie în cadrul țărilor din Uniunea Europeană de a adera la o platformă unică.

Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Au fost mai multe challenge-uri pe parcurs, principalul fiind acela de a găsi oamenii potriviți pentru companie, care să împărtășească aceeași viziune, dar care să aiba skill-uri complementare nouă. De asemenea, o altă provocare a fost să găsim the real pain, inițial am plecat intr-o direcție care rezolva practic nevoia medicului, dar nu și a stakeholderilor principali, astfel că a trebuit practic să regândim MVP-ul. Un alt challenge a fost tehnologia, adică să nu facem greșeala clasică de ‘follow technology’ în deficitul rezolvării problemei. Au fost multe deja acumulate într-un an și desigur că suntem deschiși la cele ce urmează să apară. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?  

Senzația mea este că mediul de business din România a avut o creștere accelerată și diversificată în ultimii ani. Un exemplu simplu sunt chiar eu, medic pasionat de cercetare, am o afacere în domeniul IT. Este clar că tot mai mulți oameni cu diferite joburi au dorit să incerce ceva nou, să-și pună amprenta pe ceva, să participe într-un fel la inovație. Din fericire sau păcate (depinde din ce parte privești lucrurile), în România ai cumva ocazia să-ți dezvolți imaginația, din cauza mai multor lucruri care nu merg așa cum ar trebui. Mulți dintre antreprenorii români au un drive interior puternic care nu îi lasă indiferenți la ce se întâmplă și îi obligă să fie combativi în fiecare zi. De asemenea, au o capacitate mare de adaptabilitate, putere de muncă și sunt foarte inventivi, găsesc soluții rapid la problemele inerente ce apar în dezvoltarea afacerilor.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Sfatul principal pe care îl am este să-și urmeze visul, pasiunea. Știu că sună clișeu, dar este dovedit, dacă faci ce îți place, practic nu simți oboseală, nu simți că ești depășit de situație, simți că ai o misiune pe care trebui să o duci până la capăt. Astfel că, orice tânar care are o idee de business și este pasionat de domeniu, trebuie neapărat să o pună în practică. În momentul de față există resursele necesare, există mult talent, sunt numeroase porți deschise, deci sunt șanse mari să reușești. Trebuie neapărat încercat, ieșit din zona de comfort, căutat oamenii potriviți care înțeleg noțiunea de echipă și rezistat, pentru că nu e ușor. 

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.