Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Lucian Dinut, CEO Adonis Software: observ o schimbare în mentalitatea dezvoltării de produs vs outsourcing – sunt din ce în ce mai mulți antreprenori care dezvoltă produse

Cine este Lucian Dinut? Ai început ca software engineer și acum conduci o companie IT. Ce te-a determinat să continui pe drumul acesta?

Sunt un tânăr antreprenor, absolvent al Facultății de Automatică și Calculatoare, pasionat de tehnologie și aplicații de mobil. Am început prin a lucra ca și programator, după care am trecut pe partea de management în cadrul Adonis Software. În ultimii 7 ani am condus echipe în dezvoltarea de aplicații de mobil, cât și platforme web. 
Îmi place să călătoresc și consider că nicio zi nu ar trebui să treacă fară sport și citit.
Pasiunea pentru tehnologie și dorința de a ieși din zona de confort m-au ținut pe drumul acesta.

Ce este Adonis Software? Ce aduceți nou în zona companiilor de IT?

Adonis Software este o companie de IT aflată în topul companiilor româneşti focusate pe dezvoltarea de aplicaţii mobile iOS şi Android.  Este formată dintr-o echipă de profesioniști care „respiră” aplicații de mobil din 2011. Ne mândrim cu customer service-ul nostru oferit clienților, în sensul acesta suntem alături de ei încă de la schițarea unei idei pe hârtie, până la implementarea celei mai bune soluții. Oferim servicii de consultantă, analiză de business a produsului, creare design și UX, implementare, testare, lansare și mentenanță. 
Pe scurt, suntem genul de echipă căreia îi place să se concentreze pe rezultate, cum ar fi cea mai bună experiență a utilizatorului, implicarea, satisfacția utilizatorului, retenție și scalabilitate. 
Pe langă partea de outsourcing, am dezvoltat și produse proprii precum: City Chef – aplicație de comandat mâncare, Urban Hero – aplicație de spirit civic care a obținut locul 3 la Ericsson Application Awards din Suedia. Suntem, de asemenea, creatorii jocului Watercolors, care a fost descărcat de peste 2 milioane de ori la nivel mondial. 


Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Provocările noastre cu Adonis Software au fost provocările industriei de outsourcing: am avut perioade – cu prea multe proiecte, prea puține proiecte, prea mulți programatori sau prea puțini programatori. 
O altă provocare a fost și este recrutarea de programatori talentați într-o piață foarte competitivă. 
Aș menționa tot aici și balansarea atenției între outsourcing și proiecte proprii.


Sunteți de peste 8 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor?

Acum 8 ani, când a luat naștere Adonis Software, România nu era aproape deloc dezvoltată la capitolul aplicații mobile. 
Așteptând momentul potrivit de a intra pe piața locală, am activat pe piața internațională: în 2012 am avut clienți din Australia, Canada, SUA, UK, Germania și Elveția. Prin recomandări și prin notorietatea adusă de proiectele proprii, am intrat la scurt timp și pe piața locală. Momentan avem un procentaj de 50-50 activitate pe plan local și internațional. Acum ne aflăm în plin proces de internaționalizare unde vizăm Statele Unite ca piață țintă, iar ca domenii ne focusăm pe fin-tech și health-tech. Planurile de viitor constau în a continua creșterea calității serviciilor și extinderea pe cât mai multe piețe externe. 
Pană acum, profitul majoritar a venit doar din zona de consultanță și livrarea de servicii, dar suntem dornici de a acorda o atenție mai mare proiectelor propri. Chiar acum lucrăm la câteva proiecte interesante și sperăm să prindă tracțiune în viitorul apropiat.


Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Părerea mea e că mediul de business în IT a evoluat mult în ultimii ani și evoluează constant. Observ o schimbare în mentalitatea dezvoltării de produs vs outsourcing – sunt din ce în ce mai mulți antreprenori care dezvoltă produse și mi-ar plăcea să vedem și mai mulți în viitor. Un exemplu de succes și de notorietate este cel al lui UIPath. 
Tot legat de mediul de business mi se pare că antreprenorii aflați la început de drum sunt din ce în ce mai susținuți prin programare de educare, informare și instrumente de finanțare.
De asemenea, observ în ultimul timp faptul că interesele companiilor de IT sunt mai bine protejate de asociații patronale cum ar fi ANIS. 


Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Să iși seteze obiective foarte indraznețe. 
Le recomand să acționeze, să testeze orice idee cu minim de resurse, să măsoare și să itereze pe baza rezultatelor. 

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.