Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Daniel Neacșu, CEO Landnet: a devenit rentabil pentru companii mici să între pe piață, iar pentru altele să efectueze investiții, spre exemplu în specializarea personalului

Cine este Daniel Neacșu?

Daniel Neacșu, aka Bruno, cum mă știe mai toată lumea, este soț, tată, antreprenor. Nu neapărat în ordinea aceasta! Hahaha!

Sunt pasionat de IT din 1995, când mama mi-a dat bani să cumpăr un PC și să învăț să-l folosesc. Așadar, am pornit de la 486, pe care testam diverse idei și, de cele mai multe ori, trebuia să reinstalez tot. Am cumpărat PC-ul pe 25 august 1995, a doua zi după lansarea lui Windows 95, împreuna cu noul sistem de operare, pe care l-am reinstalat săptămânal, luni întregi, de pe dischete!  

 În 1996 am început să lucrez în domeniu, la firma de unde cumpărasem PC-ul. Acolo mi-am făcut ucenicia! ? După 3 luni am hotărât să continui pe cont propriu și de atunci o țin tot așa. 

Sunt workaholic și perfecționist.  Consider că există cel puțin o soluție la orice situație și am încăpățânarea să nu mă las până nu rezolv ceea ce îmi propun.

Landnet Solutions a fost primul tău business, după care ai creat techzone.ro și ReviewStudio.net . Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business? 

Techzone și Reviewstudio nu au fost business-uri. Au fost hobby-ul meu de a face review-uri la componente și au fost susținute atâta timp cât nu interferau cu Landnet, ceea ce, de fapt, a determinat încetarea lor acum un an, deoarece nu mai am timpul necesar.

Landnet Solutions nu a fost primul meu business, dar a  apărut în 2006, ca urmare a dorinței mele de a învăța ceva nou și de a evolua în IT. Aveam, de prin 2004, o „rețea de cartier”, care mergea foarte bine și unde am învățat foarte multe despre networking și am pătruns în lumea serverelor, însă foarte vag. Acela a fost primul business, și acolo am învățat cum se conduce o companie și cum se relaționează cu angajații. 

În 2006, aveam deja experiență de 10 ani în service PC-uri (la o altă companie), dar partea de desktop nu mai aducea challenge-uri interesante, iar eu detest plafonarea. În plus, la vremea aceea, se apela la oricine știa să instaleze un Windows și cerea puțini bani. Am vrut să evit service-ul la persoane fizice, din această cauză. Așa că mi-am setat altă țintă: Enterprise!

Am început să merg la cursuri Microsoft și Cisco, pentru specializare pe Windows Server și networking. Aveam deja câțiva clienți care urmau să-și upgradeze infrastructura, așa că a fost un pas potrivit, la momentul potrivit. 

După specializare, am înțeles că eram pe calea cea bună și am început să caut clienți pe noua direcție. Zona de enterprise/corporate mi-a oferit beneficiile căutate. Am mai puțin timp liber, dar mai multe satisfacții profesionale.

Ce este Landnet Solutions? 

Landnet Solutions este o companie de servicii IT&C, care oferă suport, service, consultanță și mentenanță pentru echipamente IT și infrastructuri de date. Oferim soluții externalizate pentru companii, de la întreținerea PC-urilor, până la administrarea serverelor și a soluțiilor de securitate.

Firma a evoluat constant, de la clienți mici la clienți enterprise/corporate. Actualmente ne ocupăm preponderent de servere Windows, cu implementare Active Directory, dar și de soluții Linux și Cisco.

Ce aduceți nou în zona voastră de business?

Consider că „nou” este un cuvânt la ordinea zilei în IT. Fiecare zi aduce noutăți în tehnologia informației, fie că este vorba despre hardware, software, gadget-uri, etc.

Eu m-am axat pe seriozitate și transparență față de clienți. Profesionalismul este foarte important și asta ne menține pe piața tehnologiei. Am căutat întotdeauna să expun partenerilor fiecare pas întreprins în infrastructură lor, astfel încât totul să fie clar, în orice moment. 

Am selectat foarte atent oamenii pe care i-am angajat și m-am axat pe pasiune și dăruire, mai mult decât pe diplome. Am refuzat specialișți cu experiență, doar pentru că nu rezonam cu atitudinea acestora. Prefer să lucrez cu tineri pasionați de tehnologie, fără experiență, pe care să-i pliem pe stilul nostru.

Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Probabil cel mai mare challenge a fost schimbarea mentalității unora, conform căreia IT-ul este o chestie care cere prea mulți bani și nu face mare lucru. A trebuit să explic de sute de ori că  orice companie se bazează pe utilizarea PC-urilor și serverelor, iar administrarea unei asemenea infrastructuri nu e simplă și nu se face așa, la întâmplare, căutând soluții pe Google.

Cursurile de specializare (ca în orice alt domeniu) costă bani, uneori mulți, iar soluțiile găsite pe Internet sunt foarte puține, comparativ cu ceea ce poate oferi un specialist.

Am avut situații în care mi s-a reproșat că încasez bani lunar și nu trec pe acolo decât o dată, de 2 ori pe luna. Le-am demonstrat că business-ul lor merge fără probleme, deoarece noi stăm și veghem pro-activ. Că noi știm, în timp real, dacă se întâmplă ceva pe routere, servere, rețea, etc. Le-am arătat telefonul, unde am primit câteva alerte de la echipamentele lor, în decurs de 5 minute. Atunci au înțeles și nu am mai avut discuții similare niciodată.

Sunteți pe piață de 13 ani. Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor?

Actualmente stăm foarte bine. Contractăm constant clienți noi și planificăm specializarea către noi direcții, pentru a fi, în permanență, la curent cu cele mai noi tehnologii și soluții.

În ultimii 13 ani ani ai fondat deja 3 business-uri. Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ? 

Am fondat 2 business-uri în ultimii 16 ani, dar sunt în branșă din 1998. 

Mediul de afaceri românesc a început să se maturizeze, în ultimii 4-5 ani, prin schimbarea mentalității clienților legat de apelarea la firme specializate, în locul soluțiilor „prietenești” recomandate de unii sau alții. 

Astfel a crescut nivelul de profesionalism și, simultan, gradul de eficiență și securitate al infrastructurilor IT. Totodată, a devenit rentabil pentru companii mici să între pe piață, iar pentru altele să efectueze investiții, spre exemplu în specializarea personalului.

În general, este mai rentabil, atât financiar, cât și ca performanțe, pentru o companie, să externalizeze serviciile IT, în loc să angajeze proprii specialiști. Salariul unui specialist într-o ramură (Windows Server, Linux, Cisco) este mai mare decât valoarea unui contract externalizat. În plus, experiența celor care întrețin mai multe companii este superioară celor care lucrează zilnic cu aceleași echipamente.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Pe tinerii antreprenori i-aș sfătui să nu se abată de la drumul pe care și l-au propus, indiferent ce situații apar pe drum. Este foarte important să fii echilibrat și stăpân pe tine, și să nu-i lași pe alții să-ți schimbe starea. Mergi înainte și concentrează-te pe ce ți-ai propus!

Și, la începutul și sfârșitul fiecare zilei, mulțumește-i lui Dumnezeu pentru o nouă zi și pentru ce ai primit!

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.