Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Daniel Mateescu, CEO Keez: afacerile se vor muta în online și asta va schimba totul, de la disciplină financiară, până la relaționarea cu clienții și partenerii

Cine este Daniel Mateescu?

Sunt un programator pasionat de oameni, nu de tehnologie. Sună ciudat, nu-i așa? Adevărul este că tot ce întreprind eu este pentru ca oamenii să poată face afaceri mai ușor, mai simplu, mai eficient. De aceea, eu caut să aduc cele mai potrivite tehnologii acolo unde ele fac o diferență semnificativă pentru oameni. Tehnologia este rece, impersonală. Doar oamenii o pot însufleți și îi pot împrumuta din calitățile lor.

Ai peste 10 ani experiență în management operațional în domeniul IT. Ce te-a determinat să lași mediul corporate și să-ți începi propriul business?

Am avut șansa să lucrez foarte mulți ani pentru o companie care în tot acel timp a crescut până la nivelul corporatist. Este grozav să experimentezi creșterea unei afaceri, să pleci de la vânzări de câteva zeci de mii de dolari la un nivel de peste 15 miloane de dolari, să îți cunoști toți colegii după nume în primii ani și mai apoi să conduci echipe de sute de oameni pe care îi recunoști, câteodată, în parcarea firmei sau în lift. Anii de început au modelat semnificativ felul în care acționez în afaceri. Mai mult, în tot acești ani, am cunoscut antreprenori care credeam că există doar în cărțile de management de la MBA. Succesele și eșecurile acestor oameni m-au fascinat – oameni de afaceri care și-au pus în minte să schimbe ceva semnificativ în zona lor de expertiză, să lase ceva în urma lor care nu a mai fost făcut așa până la ei.

Toți acești ani în zona Enterprise Resource Planning m-au făcut să îmi doresc să pot să fiu în stare să aduc la îndemâna antreprenorilor unelte care erau disponibile doar IMM-urilor mari și corporațiilor. Produsele și serviciile pe care aceste firme mari le primeau de la echipa mea aveau și au și acum beneficii extraordinare. Parte din aceste beneficii ar fi putut fi disponibile mult mai multor firme cu resurse incomparabil mai mici.

Acesta a fost punctul de plecare de la care ideea mea a început să prindă contur: cum să fac în așa fel încât sute de mii de antreprenori să aibă unelte de planificare a afacerii, de management financiar, pe laptop și pe telefonul mobil.

Ce este Keez.ro? Cu ce este diferit față de serviciile online de contabilitate existente?

Keez este în primul rând o firmă de contabilitate completă realizată de experți contabili autorizați CECCAR – facem contabilitate financiară, balanță, registre contabile obligatorii, bilanț, realizăm și depunem lunar declarațiile pentru taxe și impozite firmă, ne ocupăm de înregistrarea documentelor de salarizare către ITM și Revisal.

De aici înainte lucrurile evoluează exponențial și departamentul nostru Tehnic duce contabilitatea la nivelul cerințelor de afaceri din acest secol – și din această perioadă de pandemie.

Noi facem o adunare simplă cu implicații extraordinare: contabilitate plus tehnologie = contabilitate online. Keez îmbină serviciile de contabilitate tradiționale cu tehnologii precum Spring Boot, Node.js, GraphQL, Angular, OpenCV, MongoDB, PostgreSQL sau Redis. Asta înseamană că utilizatorii accesează resurse la cerere din eco-sistemul tip platformă de la Keez și beneficiază de rapoarte de management financiar în timp real (orice client, indiferent de tipul de abonament lunar, de dimensiunea firmei sau de numărul de angajați).

Avem în spate o echipă formată din 22 de experţi contabili şi 13 programatori și oferim la pachet tehnologia şi serviciile de contabilitate (inclusiv înființare firmă) pentru 1.000 de firme mici şi PFA-uri din România, acestea activând în diferite industrii precum IT, comerţ online şi servicii.

IMM-urile sunt piață noastră țintă. Cu un volum al forței de muncă și al investițiilor brute de aproape 65% la nivelul întregii economii, IMM-urile generează 58% din cifra de afaceri și 70% din rezultatul brut al companiilor care operează în România. Zonele economice în care activitatea acestora are o pondere semnificativă sunt serviciile pentru populație, comerțul cu ridicata, comerțul cu ridicata și amănuntul de autovehicule, precum și serviciile prestate pentru companii.

Piață noastră adresabilă are un potențial imens, chiar și acum, când aceste cifre sunt în descreștere accentuată pe fondul crizei.

Cum ajută însă Keez firmele mici şi PFA-urile să-şi ţină contabilitatea? Soluţia software combină, cum spuneam mai devreme, mai multe tehnologii, printre care mobile, cloud şi inteligenţă artificială, astfel încât utilizatorii să-şi poată încărca documentele contabile pe platformă şi să primească în timp real rapoarte pe telefonul mobil.

Antreprenorul are o aplicaţie mobilă, face poză cu telefonul mobil la orice fel de document, poza se încarcă în cloud pe servere, se transformă în notă contabilă prin procese automatizate cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar antreprenorului i se întorc automat şi instantaneu pe telefonul mobil rapoarte.

Spre exemplu, dacă antreprenorul se află în benzinărie şi face o poză la bon şi o încarcă în aplicaţie, instantaneu vede cum îi cresc cheltuielile.

Clienții Keez au la îndemână, pe telegon, rapoarte de management financiar în timp real – sunt rapoarte pe limba antreprenorului – cheltuieli, profit, cât are de plată, de încasat, le vede imediat pe telefonul mobil, nu trebuie să aştepte finalul lunii.

Pe lângă partea de contabilitate, Keez oferă de asemenea şi servicii de facturare şi salarizare, tot online, prin intermediul platformei.

Serviciile Keez se pot folosi pe bază de subscripţie lunară, noi le punem la dispoziţie clienţilor patru tipuri de abonamente – mini, start, standard şi premium, tarifele pornind de la 34 euro/lună (include până la 10 documente pentru partea de contabilitate şi un singur angajat pentru salarizare) şi ajungând la 493 euro/lună (până la 500 de documente şi 25 de angajaţi).

Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

Keez a reuşit să treacă pe profit din punct de vedere operaţional din septembrie 2019.

Până acum, valoarea totală a investiţiilor în platforma noastră se ridică la 1,2 milioane euro. În IT, dacă te opreşți din dezvoltare, nu ai nicio șansă, dispari. În IT nu trebuie să te opreşti niciodată din dezvoltarea produsului, din a adaugă funcționalități noi, iar acest lucru costă.

De aceea, țintim o finanţare de minimum 650.000 – 700.000 euro pentru a continua dezvoltarea platformei şi a ne extinde în afara graniţelor, prima piaţă vizată fiind Polonia.

Cred că piaț se va stabiliza spre finalul anului, iar noi, pe termen mediu, la finalul lui 2021, putem ajunge la un portofoliu de 3.000 de clienţi şi o cifră de afaceri de 2 milioane euro.

Ce challenge-uri ai avut în crearea acestei companii?

Cel mai mare challenge a fost (și încă mai este, în aceste zile de pandemie), nu la partea de construcție, ci la partea imediat de după lansare.

În ciuda unor semnale pozitive (am discutat cu mulți antreprenori înainte, am făcut studii de piață care ne-au arătat un răspuns echilibrat), adoptarea unei abordări inovative într-o zona care nu a inovat deloc, contabilitatea, s-a dovedit în practică o cetate greu de cucerit. Antreprenorii erau obișnuiți să strângă facturi și chitanțe și să le trimită la contabil cu Uberul sau prin curieri și să primească niște dosare din care aflau cum arătă firma lor, nu acum, ci luna trecută… Reflexul, obișnuința și lipsa unor repere – noi eram singuri pe piață, am început cu 100 de firme ale prietenilor noștri, au făcut că antreprenorii să fie reticenți la început: “cum adică, contabilitate pe telefon, eu nu am de făcut nimic altceva decât să fac poze cu telefonul la bonuri și facturi, arat aprea bine să fie adevărat”.

Lucrurile s-au schimbat în timp, iar acum accelerează din ce în ce mai mult. Transformarea digitală, adopția online-ului se face simțită din ce în ce mai mult la nivelul întregii piețe. Mi-a atras atenția o glumă ușor cinică văzută pe LinkedIn zilele astea: cel mai eficient Chief Tehnology Officer este COVID-19. Din păcate, sau din fericire, asta e realitatea. Pandemia ne forțează să ieșim din zona de confort și să facem un salt în transformarea digitală a afacerilor.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?

Grea întrebare. În aceste zile aș vrea să am un glob de cristal, orice, că să pot să îți dau răspuns cât mai precis. Lăsând gluma la o parte, un lucru e cert. L-am spus și mai devreme: afacerile se vor muta în online și asta va schimba totul. Va schimba totul, de la etică în afaceri, de la disciplină financiară, până la relaționarea cu clienții și partenerii.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Eu le-aș spune să nu înceteze să conteste starea de fapt. Dacă lucrurile se întâmplă într-un fel, asta nu însemană că nu se pot face altfel, mai bine, mai repede, cu costuri echilibrate – nu spun ieftin, avem acum în piață situații de criză generate de goana după “mai ieftin”.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.