Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cristina Bujiță, CEO Ninja Coders: cu siguranță până să fii propriul tău șef, în mediul de business românesc, treci prin multe momente de deznădejde

Cine este Cristina Bujiță? 

Sunt programator senior Drupal și fondatoarea Ninja Coders. Sunt o persoană pozitivă și optimistă, pasionată de calculatoare și de programare încă de când eram mică. Am practicat baschet pentru o perioadă, sunt gameriță, îmi plac jocurile pe playstation și pe calculator, dar și jocurile de societate, pe care de multe ori le practic și cu echipa mea. 

Sunt genul de persoană care nu se dă înapoi de la provocările profesionale sau personale. 

Ai o experiență de peste 6 ani în programare și Ninja Coders  este al doilea startup al cărui fondatoare ești. Ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Mi-am dorit propriul business încă din perioada în care eram angajată, poate chiar mai devreme. Problema a fost că nu am știut în ce domeniu să pornesc afacerea. 

Start-up-ul Ninja Coders a început când am decis să iau calea freelancingului. După ce am făcut acest prim pas am simțit că pot să mă extind, că pot să adun alături de mine niște persoane pasionate și astfel să îmi deschid o afacere în IT. 

Mi-am dorit să am „ceva” al meu, să-l ridic de la zero, pe forțele proprii și să văd dacă reușesc. După cum îți spuneam, nu mă feresc de provocări și îmi place să risc, iar în situația în care am fost când am început, nu aveam nimic de pierdut dacă Ninja Coders eșua.

Ce este Ninja Coders? De ce Drupal based applications? 

Echipa Ninja Coders realizează site-uri și aplicații în Drupal pentru clienți din diferite colțuri ale lumii. Suntem o echipă de programatori Drupal pasionați, asta în primul rând. În acest domeniu, dacă nu ai pasiune și determinare atunci nu vei rezista. 

Ninja Coders are câteva valori care stau la baza oricărei decizii: cea mai bună calitate a produsului livrat, învățarea continuă și îmbunătățirea aptitudinilor. 

Acum, de ce Drupal based applications? Este destul de simplu. 🙂
Eu am crescut cu Drupal, mi-a plăcut și deși am avut ocazia să schimb tehnologia, nu am facut-o. Îmi place framework-ul, comunitatea și faptul că tot timpul evoluează și se îmbunătățește de la versiune la versiune. 

De asemenea, Drupal este potrivit pentru clienți, pentru că acesta e orientat înspre editor, fiind un CMS (Content Management System) open source.  Datorită acestui lucru comunitatea Drupal întreține și contribuie la dezvoltarea lui. 

În ceea ce privește latura de security, sunt persoane dedicate care anunță comunitatea de Drupal când trebuie să facă update, pentru că au găsit breach-uri de securitate pe care le-au rezolvat ulterior. Mai mult decât atât, interfața e user friendly și e din ce în ce mai bun în ceea ce privește performanța. 

Ați început acum aproape 3 ani, ce challenge-uri ați avut în crearea acestei companii?

Nu știu ce challenge-uri nu am avut. Glumesc, desigur. La fel ca în orice alt business, provocările nu s-au lăsat așteptate. Începând de la recrutarea colegilor, discuții infinite cu clienții și până la provocări de time management, le-am avut pe toate. 

Cum v-ați dezvoltat în această perioadă, care care sunt următorii pași și ce planuri aveți de viitor?

În Ninja Coders totul a crescut natural, pornind de la zero. La ce mă refer? Fiecare coleg care s-a alăturat a venit direct de pe băncile facultății, a trecut prin training-uri intensive susținute de mine, iar dacă au făcut față și și-au dorit, au devenit un ninja coder, altfel nu. 

Pentru viitor ne propunem ca echipa să rămână, pe cât posibil, în formula de acum. Scopul este ca fiecare Ninja Coder să ajungă senior Drupal developer. Știu cu absolută siguranță că în planul de viitor al echipei nu este să devenim corporație. Pe noi ne caracterizează atmosfera familială, care într-o corporație nu se regăsește. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  Cum vezi evoluția lui?

„Îmi fac firmă ca să fiu propriul meu șef.”

Am auzit asta de la atât de multă lume și m-am regăsit și pe mine gândind asta. Nu cred că este greșit, dar cu siguranță până să fii propriul tău șef, în mediul de business românesc, treci prin multe momente de deznădejde. 

Persoane care vin în internship și nu își dau interesul, clienți care vor marea și sarea pe gratis, dacă s-ar putea, colaboratori externi care îți promit susținere, numai ca mai apoi să te lase cu ochii în soare. 

Multe persoane nu înțeleg ca nu ajunge sa iti deschizi firma și să se rezolve lucrurile de la sine, iar eu ca șef sa stau pe plaja cu un cocktail în mână. Pana sa ajungi acolo, trebuie sa muncești foarte mult. 

Cred că este loc de creștere în mediul de business din România. Pentru ca această evoluție să aibă loc, cred că e nevoie ca noi, antreprenorii, să ne educăm constant în domeniul nostru. Adică, dacă vreau să livrez cel mai bun produs sau serviciu pe piață trebuie să fiu la zi cu ce e nou și mai ales cu nevoile clienților. 

Împărtășind din experiența personală, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Dragă tinere antreprenor, urmează-ți cu înțelepciune instinctul! Atunci când vine vorba despre business-ul tău, nu te teme de acest nou început, nu te teme de greutățile care apar, crede-mă că o să și dispară, și nu te teme să îndrăznești mai mult. Ai grija mare de angajați pentru că dacă tu esti indiferent cu ei, vei primi același tratament din partea lor. Oferă ca sa primesti !

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.