Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Christian Bobaila, CEO Intersect Global: Pornește la drum și nu te da bătut până nu ajungi la destinație!

Cine este Christian Bobaila?

Pe scurt spus, Christian Bobaila este tată, soț, programator și antreprenor. Totul a început cu un mic concurs între colegi, în decursul școlii generale. În timpul liber, împreună cu doi colegi, am pus la cale un plan să construim fiecare pe cont propriu un website. Continuarea a venit de la sine: cine atrage mai mulți vizitatori, cine are vizibilitate mai mare, cine reușește să obțină  atenția celor din jur cu munca lui. Practic spus, aceea a fot prima interacțiune cu domeniul tehnic și nu numai. Am învățat încă de la început importanța tuturor domeniilor conexe dezvoltării unui produs. 

Descoperind pasiunea pentru programare, am continuat cu liceul de informatică și facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației la Cluj. Mulți se întreabă de ce am făcut acest lucru, de aceea voi răspunde de acum: diversitate, lărgirea spectrului de cunoștințe.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?  

Fiind poziționat foarte bine în piață, mulțumită multiplelor experiențe în cadrul unor companii de renume din Cluj, întotdeauna am avut un flux constant de cereri de a participa la interviuri. 

Aici vă voi da și un sfat: oricât de sus ați ajunge și oricât de mult vi s-ar părea deranjant să fiți contactat pentru noi joburi, răspundeți politicos și rupeți puțin din timpul vostru prețios, fiindcă nu se știe ce vă poate rezerva viitorul.

Așa am început eu: având mai multe discuții cu manageri de proiect și directori de companii, am realizat la un moment dat că nu aveam cerință să acopăr doar eu în mod direct un post, ci mai degrabă aveam o întreagă listă de potențiale oportunități care aș fi avut posibilitatea să le preiau.  Zis și făcut. De fapt nu chiar atât de ușor, pentru că, neavând un SRL, fiind angajat, a fost nevoie de un efort administrativ care a durat puțin. Din fericire, am reușit la momentul zero să mențin câteva poziții de actualitate, poziții care am reușit să le acopăr cu foșți colaboratori și colegi în care am avut încredere. Odată poziționat în zona de prestări servicii, am vrut să dau curs și unei idei la care am lucrat împreună cu un prieten. Împreună am fondat Loyal Referral, un tool care se concentrează pe aducerea tuturor produselor într-o plat formă de promovare unificată. Nu vă voi spune mai multe, rămâne să aflați mai multe detalii anul următor.

Ce este Intersect Global ? Ce aduceți nou în industria software development-ului?

Intersect Global este o companie software concentrată pe dezvoltare de produs propriu cât și produse aflate în dezvoltare la clienți. Nimic nou până acum, cam acesta e domeniul de activitate al tuturor firmelor. E în trend să spunem că ne creem produs ca și main activity. Diferența este dată de faptul că, odată cu alocările care aduc un venit imediat în produsele clienților, avem o continuitate în dezvoltarea produsului propriu.

     Și atunci totuși, ce faceți diferit?

Cheia succesului o văd în gradul de satisfacție al oamenilor cu care colaborez. Obiectivul meu principal este reprezentat de dorința oamenilor de a lucra CU Intersect Global și clienții lor și nu PENTRU aceștia. De ce? În final cu toții lucrăm într-un scop comun și anume dezvoltăm ceva. Sunt investitorii pe de-o parte, dezvoltatorii pe de altă. Fără a avea dezvoltatori, un produs nu poate există, indiferent de resursele materiale. Motiv pentru care obiectivele noastre principale sunt: 

        1. oferirea colaboratorilor noștri libertate maximă  prin modul de lucru remote; 

        2. colaborare constructivă prin implicare în tot ciclul de dezvoltare al unui produs;

        3. obținerea unui grad de maturitate din partea colaboratorilor printr-o implicare mai complexă decât clasicul program 9-17 sau dezvoltare strict după cerințe.

Ați început în 2018. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

Aici sunt două perspective, una în ceea ce ține de dezvoltarea produsului  și una pe direcția de prestări de servicii. În momentul de față am reușit să avansăm cu produsul Loyal Referral destul de bine, având practic setate obiectivele și publicul țintă. Următorul pas e implementarea propriu-zisă care urmează să înceapă în prima parte a anului 2020.

Pe partea de servicii, în momentul de față suntem furnizori pentru mai multe corporații care au puncte de lucru deschise în România, urmând ca pe plan strategic să abordăm începând cu anul următor o orientare spre clienții care doresc dezvoltarea produselor proprii. În această ordine de idei vom oferi servicii de dezvoltare a produselor încă de la stadiu de idee.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Cea mai mare dificultate a fost alegerea momentului potrivit pentru a începe etapa de brainstorming. După cum șțiți, cu toții avem o viziune de termen scurt, punând pe plan secund cea de termen lung. În cazul de față, veniturile imediate ne erau foarte utile, motiv pentru care a durat puțin până am înțeles imaginea de ansamblu și am realizat faptul că dezvoltarea unui produs ne va aduce mult mai multe beneficii.

Odată determinat momentul oportun, am abordat dezvoltarea ideii cu o alocare constantă  zilnică, motiv pentru care am reușit să avansăm pas cu pas până la momentul actual. Credem că o idee privită din mai multe puncte de vedere și ajustată în așa fel încât toate fetele ei să fie finisate are cele mai mari șanse pentru o poziționare bună în piață încă din momentul lansării.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ? 

 Mediul de business din România este unul foarte puțin dezvoltat. Ca popor, ne lipsește foarte mult partea de imaginație și de inițiativă . Suntem educați să urmăm niște direcții trasate de alții și să încercăm să o facem cât mai bine, în loc să ne uităm mai mult spre ceea ce ne dorim și ce putem realiza cu forțe proprii. Mai mult, birocrația și lipsa unor direcții simple și ușoare de a deveni antreprenor stopează destul de mulți cetățeni din a își urma visurile.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

    1. În primul rând CURAJ. Din experiențele anterioare avute cu persoane la diferite nivele de maturitate și concepții diferite, am realizat faptul că majoritatea persoanelor nu doresc să facă pasul în afara zonei de confort, deși mulți și-ar dori acest lucru.

    2. În general, sunt folosite pretexte pe post de scuze în a face pasul cel mare. Mai mult, confortul oferit de un contract individual de muncă împiedică cu totul pe cei interesați să își asume un nivel mult mai mare de libertate și satisfacție.

    3. În al doilea rând, PERSEVERENȚA. De ce să insist pe această idee dacă nu merge? Cheia succesului e învățarea. De învățat putem învăța cu toții din greșeli, motiv pentru care, fără a privi într-un mod constructiv și educativ greșelile trecute, succesul nu are cum să vină. Deși toți sperăm să mergem liniar în direcția succesului, acest lucru este foarte greu, dacă nu IMPOSIBIL.

    4. Privește-te într-o oglindă, observă-ți calitățile, cunoaște-ți defectele. Pornește la drum și nu te da bătut până nu ajungi la destinație!

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.