Bine ai venit pe expose.ro - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cezar Popescu, 64BitApps: Antreprenoriatul înseamnă muncă asiduă, perseverență, răbdare și riscuri pe care trebuie să ți le asumi


Cine este Cezar Popescu?

Sunt un antreprenor în vârstă de 30 de ani din Târgu Jiu și ocup funcția de administrator la companiile 64BitApps (www.64bitapps.com) și Web Design Târgu Jiu (www.webdesigntargujiu.ro).

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?   

Inițial am lucrat ca și programator la o firmă de software din Craiova, acolo unde am și terminat facultatea de Automatică și Calculatoare cu predare în limba engleză. În anul 2013 am început lucrul la primul meu produs software, NeatMP3 (www.neatmp3.com), un organizator de muzică pentru Windows și macOS. În anul 2015 am renunțat la jobul de programator pentru a mă dedica în totalitate proiectelor personale. Primul an a fost foarte dificil deoarece a fost o perioada de căutări și de testare a pieței internaționale de software pentru a găsi o zonă de pătrundere. Am creat diferite aplicații pentru platformele Windows și iOS, însă platforma care ne-a adus cel mai mare succes a fost sistemul de operare macOS al celor de la Apple, pentru care am dezvoltat de-a lungul anilor peste 20 de aplicații software. La finalul anului 2016 am înființat prima mea firmă și de acolo a pornit practic aventura mea de antreprenor.

Ce m-a determinat să fac pasul spre antreprenoriat a fost dorința de a face ceva mai mult în viață decât să stau în față calculatorului și să scriu cod pentru alții. Îmi place să am produsele mele, clienții mei, libertatea de lua singur deciziile pe care le cred eu necesare, fie că sunt bune sau mai puțin inspirate. Îmi place să vorbesc cu diferiți specialișți sau oameni de presă din domeniul software deoarece asta mă ajută să îmi dezvolt compania dar și pe mine ca om. În momentul de față fac ceea ce îmi place.

Ce este 64BitApps? Ce aduceți nou în zona companiilor de IT?

 64BitApps este o companie software ce se ocupă cu dezvoltarea și comercializarea de aplicații software pentru Mac. Vindem aplicațiile noastre atât pe site-ul propriu cât și prin intermediul magazinului Mac App Store.

Sunteți de peste 3 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor?

După 3 ani în care am dezvoltat o gama largă de aplicații software pentru Mac am reușit să devenim unul dintre dezvoltatorii importanți de pe această piață și lucrăm în continuare pentru a ne consolida această poziție. Pentru viitor avem în plan îmbunătățirea aplicațiilor noastre existente pentru le putea aduce la un nivel suficient de ridicat pentru a putea concura cu companii de top din domeniu precum MacPaw.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Partea de marketing este cel mai mare challenge în ziua de azi pentru un antreprenor deoarece sunt necesare sume foarte mari de bani pentru a putea concura cu marile companii de pe piață. Și cum nu ai la dispoziție asemenea sume în primii ani trebuie să fii inventiv și să munceșți mult pentru cel mai mic avantaj pe care îl poți obține.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Mediul de business din România este încă unul propice dezvoltării în momentul de față deoarece sunt multe zone nexploatate, mai ales în domeniul IT. Dacă cineva vrea să creeze un business pe acest domeniu, acum e momentul.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Am observat că mulți tineri au visul de a inventa „the next big thing” și de a se îmbogăți peste noapte precum Mark Zuckerberg, însă realitatea este mult mai dură. Mulți urmeză această idee, eșuează și apoi aleg planul B și se angajează la o companie multinațională pe un salariu satisfăcător. Antreprenoriatul înseamnă muncă asiduă, perseverență, răbdare și riscuri pe care trebuie să ți le asumi. Vei eșua o dată, de două ori, și trebuie să fii pregătit pentru asta, să nu renunți. Trebuie să înveți din greșeli și să ai flexibilitate în gândire pentru a putea pivota de fiecare dată când ajungi într-un punct mort. Antreprenoriatul se învață greu, dar este cea mai frumoasă meserie.

Share Post
Written by
No comments

LEAVE A COMMENT