Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Andrei Stoica, CEO Prepi: faptul că în niciun moment nu știi ce va întampla face ca drumul antreprenorial să fie unul plin de provocări

Cine este Andrei Stoica?

M-am născut într-un oraș mic de pe Dunăre, numit Corabia, unde mi-am petrecut primii 18 ani din viață. În liceu am descoperit informatica și pentru că m-a pasionat, m-am ridicat repede peste nivelul așteptărilor și chiar am devenit olimpic. Descoperind cursurile online, nu m-am oprit doar la informatică teoretică, am învățat și ce înseamnă să o aplici în viață reală.
Acum sunt student în primul an la Universitatea Româno-Americană și sunt implicat în diferite proiecte de tip start-up.

Ești un tânăr antreprenor, la început de drum. Ce te-a determinat să îți începi propriul business?  

Nu am avut un factor concret care m-a determinat să îmi încep propriul business, totul a început ca și o joacă, o dată cu conceptul de Prepi. Abia mai târziu am descoperit ce înseamnă de fapt antreprenoriatul, un drum plin de incertitudini și obstacole, care are potențialul să te ducă la ceea ce îți dorești. Faptul că în niciun moment nu știi ce va întampla face ca drumul antreprenorial să fie unul plin de provocări, lecții învățate și momente de bucurie pentru reușitele mici.

Ce este Prepi? Cum a luat ființă?

Primul moment în care a apărut conceptul de Prepi a fost la începutul clasei a 12-a, când unul dintre co-founderi, Alex, și-a dat seama că nu există nicio platformă de tipul KhanAcademy pentru România. M-a întrebat dacă vreau să construim una împreună și așa am început. 

Dă-ne câteva detalii despre începuturile business-ului. De ce AI și o platformă de studiu?

Plini de idei și vise mărețe, l-am cunoscut printr-un prieten comun pe Robert, cel de al treilea co-founder, care a fost la fel de entuziasmat ca și noi pentru acest proiect și ne-am pus intensiv pe treabă. În timp ce construiam platforma, am analizat o parte din aplicațiile similare de pe piață, luând ce găseam mai bun și adăugând noi feature-uri pe care noi le vedeam necesare. Unul din ele este AI-ul, prin care ne-am dorit să oferim utilizatorilor noștrii o experientă cât mai personalizată, pentru o învățare cât mai eficientă.

Ce challenge-uri întâmpinați în dezvoltarea acestui produs?

Pe langă challenge-urile tehnice, pe care cu perseverență și devotament am reușit să le depășim, unul din cele mai mari a fost cel financiar. Pentru a reuși să avem o platformă cu adevărat folositoare, avem nevoie de mai multe lecții video, lecții și exerciții, lucuri pe care nu suntem capabili să le facem singuri.
Cel mai mare challenge cu care ne confruntăm acum, și unul care s-ar putea dovedi fatal, este îndepărtarea echipei, unul din membrii fiind în UȘA, iar altul în UK. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ? 

În cadrul acceleratorului de business BCR Innovx, la care am luat parte vara aceasta, am avut ocazia să interacționez intens cu mediul startup din România. Din moment ce încep să apară din ce în ce mai multe facilități desemnate startup-urilor, consider că este un moment propice pentru a  intra în mediul antreprenorial.

Ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Singurul sfat pe care îl pot da tinerilor antreprenori este să experimenteze. Cred că nu este un secret că antreprenoriatul nu este pentru oricine, însă nu ai de unde să știi dacă este pentru tine până ce nu încerci pe pielea ta. Chiar dacă descoperi că nu este pentru tine, ea tot reprezintă o experință importantă care te va lasă cu o grămadă de cunoștiințe folositoare în tot ceea ce vei face mai departe.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.