Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Alex Sava, CEO Acid Studios: a fi antreprenor este un life-style și necesită un mind-set axat pe o continuă dezvoltare personală

Cine este Alexandru Sava?

Long Story Short: Antreprenor, Programator Web, Designer și Big Time Risk Taker. Sunt un creativ visător, pasionat și autodidact cu o experiență de peste 10 ani în Industria Web, cu precădere pe nișa WordPress unde mi-am dedicat timpul să ajut peste 2000+ clienți, să dezvolt soluții eficiente la cheie, design-uri inteligente și atractive, teme de WordPress și funcționalități personalizate.

Story of a Wiz Kid

Ceea ce îți voi spune acum se întoarce direct în copilărie, când aveam doar 5 ani. Tatăl meu a fost un fan mare al tehnologiei și a fost primul care mi-a schimbat viața. El m-a prezentat într-o interfață destul de hidoasă, pe care o puteți apela acum la un computer. După cum mi-am dat seama de-a lungul timpului, tocmai acel moment era să-mi schimbe viziunea asupra vieții.

//Cronologia acestei povești este cuprinsă în întreaga perioadă de liceu.

Ca orice adolescent, am urât să merg la liceu pentru a învăța lucruri pe care nu le voi folosi mai târziu în viață. Mai degrabă rămân cu: tutorialele de codare, trucurile de design în Photoshop, HTML și câteva jocuri bune. Ce copilărie târzie! 🙂 În loc să văd liceul ca o pierdere de timp, mi-am folosit experiența în IT și abilitățile pentru o cauza nobilă: concursuri extra-școlare, posibilitatea de a experimenta cu tehnologia, prestigiul liceului, etc.
Am construit site-uri web, platforme, reviste școlare etc pentru aproape fiecare materie: istorie, informatică, fizică, biologie, chimie și lista continuă.
La scurt timp mi-am dat seama că aș putea foarte ușor să atribui mai multă utilitate tehnologiei și să monetizez asta, dar povestea abia începe.

Ești un tânăr antreprenor, la început de drum. Ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Story of a Drop-out

După terminarea liceului, am trecut testul de admitere și m-am înscris la facultatea de informatică. După câteva luni, a apărut și primul meu job (și ultimul, de altfel) la PixelGrade, timp de 3 ani, ca și Happiness Hero (Customer Support în industria WordPress), parcurgând “extra-milelul” pentru fiecare client.
Aveam un loc de muncă bine plătit pentru vârsta mea, studiam Informatică (la buget), aveam propriul meu apartament, mergeam la petreceri în fiecare weekend și așa mai departe … Practic, aveam tot ce își putea dori un tânăr la 20 de ani, bucurându-mă de viață la maxim!
Cu toate acestea, anii au trecut și la 23 de ani mi-am dat seama că sunt destinat pentru mai mult, că mă plafonez, că sunt într-un fel de rutină. M-am gândit că trebuie să-mi planific și să joc propriul meu joc, pe propriul loc de joacă, și cu termenii mei. Am făcut opusul complet a ceea ce ar face un tânăr adult: demisia de la job și facultate.

Înainte de a renunța la locul de muncă, a trebuit să: 
– economisesc o parte din venituri, 
– să-mi dezvolt mai multe soft-skills și hard-skills 
– și să plec de la facultate pentru a castiga mai mult timp.

Mi-am dat seama că programarea în sine nu este pentru mine, îmi omoară motivația și nu găsesc niciun pic de plăcere în ce studiez, deoarece pasiunea mea era orientată către web/mediul online (implică multe abilități creative, procese de creație, etc). Cu toate acestea, web-design-ul și web-development-ul, auto-dezvoltarea și afacerile au fost atractive.
La 23 de ani, am demisionat de la slujbă, am predat apartamentul de lux, am renunțat la stilul meu de viață și m-am întors la rădăcini. Nu este nevoie să spun că am avut o „moarte a ego-ului”. Chiar dacă în adâncul meu m-a durut, făceam această mișcare pentru viitorul meu.

It is what it is, schimbarea este ușoară dacă o lași să se întâmple. 🙂

Acum, la aproape 26 de ani, administrez de peste 2 ani o agenție digitală creativă care propulsează zilnic peste 25 de afaceri în mediul online. De la site-uri de prezentare până la platforme de booking, magazine online cu infrastructuri complexe, etc.
Lucrând cu foarte mulți parteneri, din diferite nișe (de exemplu, life-coach, traineri personali, magazine de modă, agenții de creație, florarii, mărci locale premium, etc.) am dezvoltat un produs care este personalizat pentru antreprenorii care doresc să se alăture mișcării de comerț electronic (e-Commerce), cu un magazin frumos proiectat și un management care nu necesită cunoștințe tehnice sau de programare (SimplyCommerce). 

Ce este Acid Studios? Cum a luat ființă?

Acid Studios s-a născut din dorința de a ne putea manifesta creativitatea artistică și pasiunea pentru programare în mediul online. Scopul nostru este să livrăm soluții digitale la cheie cu un design atractiv, conceput să convertească utilizatorii în clienți.

Agenție digitală la distanță ?

Suntem un brand îndrăzneț format dintr-o echipă de mileniali creativi, ce am pornit un startup cu scopul de a livra soluții la cheie pentru afacerile din offiline, artiști, asociații, magazine, agenții, industria horeca & startup-uri.
Am creat un concept de agenție digitală la distanță, în care membrii echipei sunt localizați în diverse orașe din țară.

În cadrul Acid Studios punem accentul pe comunicarea eficientă și fluidă la distanță, pe onestitatea unuia față de celălalt dar și pe dezvoltarea personală continuă. Valorile brandului nostru sunt  îndrăzneala,  creativitatea,  inovația și transparența.
Prin fiecare proiect livrat oferim o soluție la cheie și o experiență de colaborare profesională pe termen lung.

Publicul Țintă ?

De-a lungul timpului am avut colaborări cu parteneri din diverse domenii eg. Startupuri, Fashion, Industria Creativă, Industria Artistică, ONG-uri și Asociații, Industria Retail și Mediul Corporate. Ne adresăm  antreprenorilor, artiștilor și creativilor care au nevoie de un website personalizatun portofoliuun magazin online automatizat la cheie sau o platformă/aplicație mobilă. Punem accentul pe digitalizare!


Dă-ne câteva detalii despre începuturile Business-ului. Ce Aduceți nou în zona companiilor de IT?

Primii clienți și primele proiecte mai serioase ale agenției au fost un noroc și un blestem în același timp. Fiecare proiect, a însemnat pe lângă income, și o lecție de business/viață. Știi cum se spune, cu puteri mari vin și responsabilități mari.
Începuturile în business au venit cu o curbă mare de învățare pe partea de comunicare (soft skills) și administrativă & management (sales, treaba de administrator, facturi, procese de business, contracte, oferte, comunicarea cu contabilitatea, comunicarea cu echipa, project management, etc.).
În același timp, rezultatele, notorietatea și expunerea nu s-au lăsat așteptate și ne-au propulsat mai departe, în proiecte și mai îndrăznețe.

1. Conceptul de a lucra Remote
Am venit cu o abordare fresh, și adaptată contextului și nevoilor actuale – milleniali. Și eu, ca și cei din generația mea avem nevoi similare de libertate și flexibilitate în timp, independență financiară și skill-uri cu potențial. Nu ar fi fain dacă ar există un astfel de mediu de lucru? 
Nu e necesar să fim în aceeași cameră pentru a lucra la un proiect comun, atât timp cât avem: un canal de comunicare bine stabilit, un tool de project management pentru task-uri, documentație și guidelines. Să lucrezi “remote” este în sine un life-style și necesită un anumit mind-set de disciplină, responsabilitate și asumare.

De ce funcționează? 
Oamenii iubesc libertatea și independența. Oamenii liberi și independenți sunt creativi. Creativii își exprimă talentul și expertiza în mediul lor, în funcție de starea lor și programul lor. Să fii flexibil în timp înseamnă să ai putere asupra timpului tău și să îți stabilești singur sau împreună cu echipa planul.

2. Instruirea Clienților
Suntem o agenție orientată exclusiv către nevoile clientului. În cei 3 ani la PixelGrade ca și Happiness Hero am învățat că un produs digital bun cu o documentație bună (text, video) îți poate aduce o comoară de aur
Pun foarte mult accent pe procesul de instruire a clientului. Este foarte important că administratorul afacerii să știe să-și utilizeze propriul business online. Venim în întâmpinarea să cu o serie de tutoriale video, documentație non-techy și platformă de support cu ticketing.

3. CSR
Este foarte important să investești înapoi în comunitatea din care faci parte. Produsele companiei Acid Studios sunt concepute pentru a rezolva probleme digitale reale și pentru a oferi un model de business la cheie celor ce doresc să facă un pas în Universul digital din care facem parte.
Una dintre principalele noastre valori este orientarea spre comunitate. Mediul în care gândirea mi-a fost șlefuită m-a învățat să ofer înainte să primesc, și să ajut atunci când pot. Primii clienți și primele proiecte mai serioase ale agenției au fost un noroc și un blestem în același timp. Fiecare proiect, a însemnat pe lângă income, și o lecție de business/viață. Știi cum se spune, cu puteri mari vin și responsabilități mari.
Începuturile în business au venit cu o curbă mare de învățare pe partea de comunicare (soft skills) și administrativă & management (sales, treaba de administrator, facturi, procese de business, contracte, oferte, comunicarea cu contabilitatea, comunicarea cu echipa, project management, etc.).
În același timp, rezultatele, notorietatea și expunerea nu s-au lăsat așteptate și ne-au propulsat mai departe, în proiecte și mai îndrăznețe.

GIVE BEFORE YOU GET este mantra noastră

Câteva dintre aceste donații digitale au fost pentru: Asociația Salvați Copiii Iași (cu: platforme online, magazin online, procesator de plată online, servicii de găzduire și administrare servere, etc), Asociația Centrul Multimedia Teatru Fix (cu: platformă de booking evenimente cu sistemul propriu de ticketing și plata cu cardul), Moldova Vrea Autostrada (Reclamă Animată OOH), Maratonul Civic Heroes, Maratonul MediHack.

4. Soluții “WordPress Only”
Când vine vorba de website-uri de prezentare, platforme online (e.g. booking) și magazine online, soluția pe care o recomandăm tuturor clienților noștrii se bazează pe platforma WordPress, ce oferă o flexibilitate mare în design și funcționalități, și un timp mic de încărcare a site-ului/platformei.
 Pentru fiecare proiect construim o temă de WordPress, ce îmbină  functionalități personalizate, un design intuitiv pentru utilizator și o interfață de administrare prietenoasă.


Ce challenge-uri ați avut în dezvoltarea acestui produs?

Un pain-point major pe parcursul a celor 2 ani a fost poziționarea greșită pe piață – a fost sursa mai multor probleme, ca într-un lanț domino. Având foarte multe proiecte din diverse nișe (branding, design-uri de produs, multiple magazine online cu funcționalități similare), complexitatea business-ului a crescut foarte mult și implicit timpul investit în procesele de mentenanță și întreținere a platformelor. În același timp, rulam 2 business-uri în unul singur, fără să-mi dau seama.

Această problemă a fost în același timp și soluția de care aveam nevoie: standardizarea platformelor. În decurs de câteva luni am implementat o soluție all-in-one de e-commerce “la cheie” pentru nișa de retail/e-commerce. Așa s-a născut primul serviciu marca Acid Studios: SimplyCommerce.ro (platforma serviciului este momentan în construcție).

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România?

Există un potențial foarte mare de dezvoltare pe online, mai precis, mă refer la digitalizarea afacerilor – transpunerea lor din off-line în online: crearea de branduri noi, produse noi, servicii noi,  nișe noi (blue ocean vs read ocean), etc.

Din ce în ce mai des în ulima vreme mă bucură să văd antreprenori români care își asumă viziunea de retailer online și implicit aleg să-și crească vâzările, automatizeze afacerea și să-și eficientizezei timpul.

Nu pot să exprim cât de important este faptul că o afacere să fie tot timpul online, disponibilă pentru miile de potențiali clienți și independența de o locație fizică. Totul la un click distanță.

Ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Le recomand tinerilor antreprenori români să se axeze foarte mult pe dezvoltare personală, sales și pe un mind-set sănătos de success. Calea către succes stă în claritate și într-un plan executat cum trebuie. A fi antreprenor este un life-style și necesită un mind-set axat pe o continuă dezvoltare personală.

YouTube-ul e prietenul cel mai bun în acest proces. Câteva recomandări ar fi Grant Cardone, Tony Robins, Tim Ferris, Chris Do, Napoleon Hill, etc, dar și workshop-uri de business, psihologie, energy management, sales, etc.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.