Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Alex Mareș, CEO Ebriza: cea mai mare problemă, la care încă lucrăm, este să schimbi concepția oamenilor

Cine este Alex Mareș? 

Pe scurt, 37 de ani, background tehnic, pasionat de muzică, plecat devreme de acasă. Școală făcută în Brașov, facultatea în Cluj, unde și locuiesc. De 16 ani activez în domeniul IT unde am trecut cam prin toate pozițiile specifice acestiu domeniu.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi primul business?

Primul meu business a început în 2005. Împreună cu un prieten am deschis o firmă care a adus în România nume mari internaționale în muzica electronică. Mai târziu am deschis o firma mică de dezvoltare software, un bar, după care un club. Toate acestea în timp ce lucram full time ca și software developer la o firmă foarte mare.

Nu pot să spun că a fost ușor. Au rămas multe „cicatrici” după toate aceste încercări, majoritatea financiare. Nu cred că ar fi putut să fie altfel ținând cont lipsa totală de experiență în ceea ce înseamnă să fii atreprenor. Un lucru este însă cert. Nu am început niciun business din dorința de a face bani. Totul a plecat din dorința de a oferi ceva ce eu personal îmi doream să primesc. 

Ce este Ebriza? De ce un produs SaaS?

Ebriza este o soluție software de Point of Sale oferit ca și serviciu. Ne adresăm companiilor mici și mijlocii și vrem să simplificăm toate flow-urile repetitive pe care un astfel de business le are pentru ca acesta să se poată focusa pe experiența de vânzare și pe clienți.

Ebriza o poți instala pe orice dispozitiv și poți emite bonuri fiscale fără să instalezi drivere sau să configurezi ceva. Poți face inventarul, poți genera un NIR sau un raport de gestiune. Ai acces la date de oriunde ai fi și poți scala foarte ușor.

Am dezvoltat și un Marketplace pentru POS care oferă clienților noștri diferite aplicații specifice business-ului în care activează. De aici poți foarte simplu să instalezi aplicații exact cum o faci pe un telefon și contul tău Ebriza este imediat integrat cu alte servicii pe care le folosești fără niciun efort.

Sunteți de peste 3 ani pe piață, ați primit o finanțare de la Risky Business de 70.000 de euro, ce planuri aveți în continuare?

Așa este. Pe lângă această investiție am mai atras încă una de la Banca Transilvania de 300 000 euro. Așa am reușit să finalizăm dezvoltarea produsului.

În viitor ne dorim să aducem cât mai multe companii pe platformă dar și să integrăm Ebriza în diferite sisteme existente în piață. 

De asemenea ne dorim să aducem și cât mai mulți dezvoltatori în Marketplace-ul Ebriza. Ne dorim să creștem numărul de aplicații în Marketplace și astfel să putem oferi clienților noștri mai multe servicii conectate la business-ul lor.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestei companii?

Au fost clar foarte multe. Încet, toate le-am depășit. Cred însă că cea mai mare problemă, la care încă lucrăm, este să schimbi concepția oamenilor. Este dificil să îi schimbi modul de lucru unui om, să îl faci să înțeleagă că acest serviciu o să îi simplifice viața și că îi oferă alte oportunități la care până acum nici nu s-a gândit. După ce reușești să faci acest lucru, mai trebui să îl faci să înțeleagă că un astfel de serciviu îl costă, însă mult mai puțin decât câștigul pe care îl aduce. 

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Personal cred că lucrurile se mișcă foarte încet. Merg în direcția bună, dar încet. Încă există o lipsa de încredere foarte mare în acest mediu. Paradigma de „small fish – big fish” este foarte accentuată în România. În continuare această încredere se câștigă pe baza de „recomandare” și nu pe bază de experiență.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Indiferent de mediul în care activează, cel mai important lucru într-un business este echipa. Atâta timp cât ai găsit o echipa echilibrată ca și skill-uri și care este implicată 120% în ceea ce construiești, mai devereme sau mai târziu, nu are cum să nu îți iasă.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.