Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Alex Lapusan, CEO Zitec: pentru orice proiect de lungă durată esențială este cultura care stă la baza acelei echipe și care trebuie să aibă în centru principii de etică

Cine este Alex Lapusan?

La bază inginer, sunt un consumator înrăit de tehnologie, pasionat de benzi desenate și literatură fantasy și SF, sailing și alte sporturi cunoscute pentru doza de adrenalină oferită. În ultimii 16 ani, împreună cu soția mea, Simona, petrecem cea mai mare parte a timpului învățând pe măsură ce dezvoltăm “conceptul” Zitec și, cel mai important – cele două “proiecte” personale de acasă: Alex și Ruxandra. 

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Începuturile au fost cu mult entuziasm și curiozitate – alături de Simona și încă un coleg de facultate (Politehnica, Automatica si Calculatoare) am pornit în 2003 ceea ce este azi Zitec pentru că voiam să văd cum e să fii tu responsabil de un proiect, să fii tu cel care ia deciziile și care este responsabil de succesul unui business. Cu un buget inițial de 3.000 EUR am achiziționat 3 calculatoare, am închiriat două camere în centrul Bucureștiului și am montat un sistem de alarmă. Începutul a fost și greu, nu am avut niciun fel de aranjament sau proiect pregătit, dar și frumos: primele luni au adus și primele contracte semnate. 

Ce este Zitec?

Zitec este despre oameni și tehnologie, despre cum punem tehnologia în slujba oamenilor și a organizațiilor cu care avem valori comune, indiferent că vorbim de colegi, clienți, parteneri, ONG-uri sau instituții publice. 

Pentru mine, Zitec este un MBA cu program extins pe care eu și Simona îl facem de 16 ani și pe parcursul căruia am reușit să construim o echipă de specialiști de care suntem tare mândri și cărora le mulțumesc cu ocazia asta că au ales să ni se alăture în această aventură a lumii digitale. 

Dă-ne câteva detalii despre începuturile businessului. Cum ai ales nișa? Ai fost singur sau ai avut parteneri?

Parte din “secretul” Zitec este că mereu am făcut lucrurile în echipă, de la început. Am pornit cu o formulă de 3 automatiști, și fiecare s-a specializat pe un rol: vânzări, tehnic și organizare, dar evident ca toți am făcut de toate, așa este la început. Ulterior am continuat această abordare, oferind un pachet de acțiuni gratuite colegilor care ne-au ajutat atunci când a fost greu, colegilor care ne-au ajutat să creștem.

Majoritatea proiectelor noastre sunt în zona aplicațiilor online, însă de la început ne-am diversificat serviciile pentru a oferi o experiență completă: pe zona de online acoperim toate serviciile necesare, de la consultanță, cloud computing, dezvoltare și testare software, design, devops până la servicii de digital marketing.

Care este situația actuală a companiei și ce planuri aveți pentru viitor?

Am încheiat 2019 cu o creștere de 34% a cifrei de afaceri pe toate liniile de business – asta înseamnă că am ajuns la 7 milioane EUR, cu o echipă de 160 de colegi în cele două birouri din țară – București și Brașov. 

Am lansat un nou produs propriu – http://Mirro.io , un instrument dedicat organizațiilor preocupate de cum să crească performanța echipelor. Un alt produs Zitec de a cărui evoluție sunt tare încântat este http://Regista.ro , o aplicație de registratură și management al documentelor și care este în prezent utilă celor peste 400 de instituții publice și organizații din 40 de județe din România, care fac pași în sensul digitalizării activității pe care o desfășoară. 

În 2020 ne propunem să continuăm această tendință de creștere și ne vom concentra pe investiţiile în dezvoltarea produselor proprii Zitec, precum şi în consolidarea poziţiei noastre pe piaţa serviciilor de Digital Marketing. Totodată, parteneriatele pe care le-am încheiat anul trecut cu cele mai importante platforme pentru e-commerce (Magento, VTEX) ne consolidează poziţia de partener strategic al clienţilor noştri din industria comerţului online, unde ne propunem să creștem echipa și să diversificăm portofoliul la nivel de industrii, atât pe piața din România, cât și în străinătate. 

Sunteți de 16 ani pe piață . Care este cheia succesului pentru a avea un business longeviv?

Mi-e greu să aleg ingredientele care alcătuiesc rețeta succesului și nici nu cred că există o astfel de soluție minune. Însă sunt convins că cel mai important avantaj al nostru sunt oamenii, atât echipa pe care am construit-o, dar și partenerii alături de care am ales să dezvoltăm proiecte. Mai mult decât atât, cred că pentru orice proiect de lungă durată esențială este cultura care stă la baza acelei echipe și care trebuie să aibă în centru principii de etică. Nu ne-a fost deloc ușor. În România, alături de logică, etica nu se predă în școală în trunchiul comun și sunt percepute în societate mai degrabă ca fiind negociabile de prea mulți oameni. Noi la Zitec construim echipa și luăm decizii de business prin prisma unui spectru de valori sănătoase și ne ținem departe de oameni, proiecte sau organizații cu principii îndoielnice. Nu credem în câștigurile nemeritate, sau cele obținute peste noapte, încercăm în fiecare zi să devenim mai buni, iar dacă asta ne iese, înseamnă ca a fost o zi de succes. 

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Nu-mi permit să dau sfaturi nimănui, ce pot să spun este ce aș fi făcut eu mai bine. Aș fi investit mai mult în educația antreprenorială ceva mai repede. E drept că în 2003 când am pornit nu erau nici multe resurse, nici atâtea cărți pe acest subiect, și cu siguranță nu erau atâtea evenimente dedicate antreprenoriatului. După cum spuneam și mai sus, am învățat la locul de muncă atât aspecte legate de finanțe, cât mai ales cum să îmi îmbunătățesc modul de comunicare cu colegii, cum să devin un leader mai bun. Drumul e lung, nu e clar dacă există un punct terminus din acest punct de vedere, dar mi-aș fi dorit să încep mai repede.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.