Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Adi Chirilov, AppSeed: cel mai mare challenge a fost să ne desprindem de mentalitatea „fast-food” care predomină în cultura startUp dn România

Cine este Adi Chirilov? 

Scurt BIO: Studii la Galați, Facultatea de Electronică și Calculatoare, 12ani experință în industria software, programator și ulterior tech lead în domeniul Telecom, full-time antreprenor din august.2018.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?

Antreprenoriatul a venit mod firesc după ce am simțit că am atins un vârf profesional în mediul corporate în care activam. Am ales să fiu antreprenor pentru două lucruri extrem de importante pentru mine: accesul la o muncă creativă și sentimentul de libertate. AppSeed este un produs care are la baza cercetarea și inovarea. Libertatea vine la pachet prin faptul că produsul este contruit pe ideea de scalabilitate și internationalizare.

Ce este  AppSeed?  Ce aduceți nou în zona companiilor de IT?

AppSeed este o platformă care ajută dezvoltatorii să livreze produse software la un cost mai mic. Serviciul utilizează tool-uri de automatizare pentru a înlătura munca manuală din procesul de dezvoltare a produselor software.

Ați început în ianuarie 2019. Care este situația actuală a proiectului și ce planuri aveți pentru viitor?

Anul 2019 a fost extrem de important pentru întreg proiectul și îl vom încheia cu câteva realizări importante:

  • Peste 1100 dezvoltatori înregistrați în platformă și 3300 de aplicații generate;
  • Vânzări din UȘA și Europa prin intermediul marketplace-ului propriu începând cu noiembrie.2019. Acest aspect este extrem de important pentru că reprezenta o validare a întregului concept care stă la baza produsului dar este și o dovadă a poziționării coerente ca și companie de tehnologie;
  • Maturizarea tehnologiei pe care o deținem proprietar;
  • Internaționalizarea produsului  în piețe mature (UȘA, Canada, EU) prin strategie și creștere organică cu 0$ buget de promovare.  

Legat de planurile de viitor, avem o schiță de strategie pentru următorii 2 ani care ține cont foarte atent de competitori și trendurile de tehnologie care apar sau sunt mature și active. În perioada imediat următoare avem în vedere două lucruri:

  • internaționalizarea serviciului și poziționarea ca o companie de tehnologie (fapt deloc ușor);
  • maturizarea tehnologiei proprietare pe care o deținem (deloc ieftin).

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Cel mai mare challenge a fost să ne desprindem de mentalitatea „fast-food” care predomină în cultura startUp dn România și nu numai, și conform căreia dacă ai o idee și primești o finanțare în 2 ani faci exit. În decursul acestui an, am reușit să avem vânzări prin marketplace-ul propriu (AppSeed.us ) după o analiză realistă a trei factori importanți: piața de tehnologie, competiție și trend-uri. După ce am realizat complexitatea procesului de internaționalizare am decis să gândim o strategie pe termen lung care să aibă la baza autofinanțarea și nu atragerea de capital din VC-uri sau alte fonduri de finanțare.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ? 

Nu pot spune că sunt un fin cunoscător al mediului de business românesc și este posibil că ceea ce voi spune în continuare să nu fie adevărat. Personal, cred că mediul de business românesc este destul de oportunist și cu o viziune pe termen scurt. Dacă ne uităm atent la companiile din România, vom vedea că foarte puține au reușit să internationalizeze, sau atunci când reușesc o fac având la baza o investiție mare și mentorat străin. Planul nostru de internaționalizare nu are la bază nici finanțare externă și nici mentorat străin, procesul de poziționare ca și companie de tehnologie fiind gândit pe termen lung (4/5 ani).

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

O să pun o lista scurtă:

  • Să experimenteze cât pot de mult, cât de timpuriu posibil;
  • Să nu aleagă calea ușoară pentru că nu există;
  • Să între în contact cu oameni relevanți care pot dovedi că dau sfaturi sau țin conferințe cu un CV solid în spate nu din cărți sau teorie;
  • Să asculte pe toată lumea și să facă ca ei;
  • Să fie umili și modești .
Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.