Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Cătălin Smocot, fondator ARC.technology: Mediul de business actual are nevoie de predictibilitate fiscală și o simplificare a procedurilor birocratice

Cine este Cătălin Smocot? 

28 ani, absolvent al Universității Politehnica București, Automatică și Calculatoare, pasionat de astronomie și împătimit al bazelor de date și al domeniului machine learning.

Am fost implicat activ în diverse evenimente ale organizației non-guvernamentale academice europene EESTEC unde am avut deosebita ocazie să învăț atât noțiuni tehnice cât și cele din categoria soft skills. În ultimii 8 ani am călătorit mai mult decât mi-aș fi putut vreodată imagina în liceu și sunt foarte recunoscător celor care mi-au fost alături.

În urmă cu 4 ani am observat ca îmi place foarte mult sa împărtășesc anumite cunoștințe din domeniul IT într-un mod inovativ și simplu de înțeles. Au urmat câteva sesiuni de mentoring pentru oameni care voiau sa știe mai multe  despre baze de date iar ulterior am fost trainer in cadrul unui workshop dedicat aplicațiilor pentru telefoane cu Android.

De curând, în noiembrie 2019 am fost din nou trainer pe un subiect drag mie, Machine Learning. De data aceasta, a fost un eveniment internațional, dedicat studenților, cu participanți din Europa în cadrul EESTEC și Politehnica București.

Activez în domeniul IT unde, în prezent lucrez în domeniul bazelor de date si Machine learning.

Ești un tânăr antreprenor, la început de drum. Ce te-a determinat să îți începi propriul business?   

Sunt un tânăr care este deschis provocărilor, care  identifică probleme din jur și care încearcă sa le rezolve prin tehnologie, un antreprenor social mai degrabă.

Una dintre aceste provocări a început acum 3 ani când am observat oportunitatea de a aduce dezvoltarea circuitelor integrate mai aproape de studenți și oameni pasionați. Asa a luat naștere ARC și o intensă perioadă de activitate în Europa Centrală și România.

Ce este ARC.technology? Ce aduceți nou în zona de cercetare?

Alpha Research Center este un ONG care își propune să simplifice pașii de dezvoltare a Chip-urilor și sa aducă le aceeași masă oamenii tehnici și companii importante din domeniu.

Noutatea organizației este legătura strânsă între mediul academic și activitățile domeniului de proiectare analogică și digitală.

Am identificat această nevoie în perioada în care am fost Product Innovation Manager in cadrul Allengra GmbH, o companie care activează în Germania dar și în România. Dezvoltatori și producători de senzori inteligenți, aceștia și-au dorit o scădere a costului de fabricație pentru a intra pe piața de home-use a acestor dispozitive.

Eu am fost responsabil pentru administrarea și planificarea proiectului fiind în legătură permanentă cu firmele din domeniul și mediul academic european.

Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor?

Proiectul a depășit stadiul de proiectare și dezvoltarea se îndreaptă spre primele teste ale produsului.

Echipa este într-o continuă creștere și schimbare, asa că următorii pași vor fi esențiali în atingerea scopului, acela de a face această tehnologie accesibilă celor pasionați.

În momentul în care acest chip de măsurare bazat pe principiul Time of Flight își va atinge parametrii optimi de funcționare și costul de producție va fi unul redus, are foarte mari șanse sa provoace schimbări importante în aria dispozitivelor inteligente.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ? 

Mediul de business actual are nevoie de predictibilitate fiscală și o simplificare a procedurilor birocratice. Sunt două masuri evidente și în mintea oricărui om care face o mică cercetare înainte sa pornească o afacere. Implementarea lor însă se pare ca este făcută de oameni care nu sunt pe aceeași lungime de undă.

O a treia măsură ar fi digitalizarea completă a serviciilor statului și trecerea treptată către o infrastructură IT de tipul celei din Estonia

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Sa aducă cu ei, în orice acțiune de antreprenoriat entuziasmul omului pasionat și îndârjirea unui rebel care caută sa se facă cunoscut în grupul său. Să își urmeze pasiunile și sa nu se lase înfrânți de obstacolele birocrației. Ne lipsește încrederea de a încerca chiar dacă de multe ori avem idei foarte bune care pot rezolva probleme reale.

Și nu în ultimul rând, să nu se teama să greșească cât mai mult. Pentru că doar astfel ai șansa de a învața ceva nou.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.