Bine ai venit pe Romania Expose - sursa ta de știri de ultimă oră, articole, opinii și analize
 

Matei Gogea, CEO Avangarde Software: tinerii antreprenori să se concentreze pe dezvoltare, pe oameni și nu pe rezultate financiare rapide


Cine este Matei Gogea ?

Identitatea mea profesională este legată în ultimii cinci ani de Avangarde Software. Aici mi-am valorificat întreaga experiență acumulată pe parcursul a 15 ani de vânzări în industria clujeană de software, aici m-am definit și am evoluat ca antreprenor, aici am gresit și am învățat din greșeli. Dacă ar fi să mă descriu într-un sens mai larg aș spune că, dincolo de rolul de CEO al Avangarde, am fost si rămân un ”om de vânzări”, orientat în primul rând înspre oameni, iar prin ei, înspre rezultat. Am înteles acest lucru încă din facultate, absolvind secția Informatică economică a Universității Lucian Blaga din Sibiu, apoi pe parcursul masteratului în Comerț, la Cluj-Napoca, în cadrul Universității „Babeș-Bolyai”. Deși în acea perioadă industria de software era la începuturi, a reprezentat domeniul în care m-am regăsit și aria de dezvoltare cu cele mai mari provocări. De altfel, această caracteristică se menține și azi și constituie principalul motiv care m-a determinat să intru pe terenul „minat” al antreprenoriatului în IT.

Cum au fost începuturile tale ca antreprenor și ce te-a determinat să îți începi propriul business?  

Începuturile oricărui antreprenor cred că se conturează ca o combinație, în proporții diferite, între profesionalism, experiență, curaj și inconștiență.

După 15 ani în domeniu am ajuns la concluzia că am înțeles o mare parte din funcționarea și evoluția industriei de software și că pot să dezvolt în sens inovativ o parte a acestui sistem. De asemenea, am constatat că o companie care dezvoltă software are nevoie de două elemente ca premise ale succesului: o parte comercială și de vânzări dinamică și inovativă și o parte tehnică de nivel superior, creativă și extrem de profesionistă. Asadar, în construcția Avangarde l-am avut partener pe unul dintre cei mai buni programatori din Cluj, Adrian Tanca.

Ce este Avangarde Software? Cum a luat ființă?

Deși compania este parte a acestui ecosistem IT care se definește ca outsourcing, practic programatorii români executând tehnic produse create și vândute de alte companii din afara țării, Avangarde Software a încercat o altă abordare, definindu-se de la început ca “global ecosystem company” cu soluții complete de software și consultanță.

Strategia noastră de business necesită conectarea expertizei industriei, a ingineriei proceselor de afaceri și managementul schimbării organizației într-un mod integrat. Soluțiile noastre de dezvoltare software sunt organizate pe trei piloni (Enterprise Software Development –  tehnologii Java, Web development – HTML, CSS, JavaScript and responsive Web Design), AR&VR development – tehnologia Unity), adresându-se clienților din multiple verticale ale industriilor, amintind aici Automotive, Retail sau  E-Health 

Dă-ne câteva detalii despre începuturile business-ului. De ce AR&VR?

Am considerat că aceste tehnologii au potențial și că ne vor permite o dezvoltare rapidă. Brandurile care ofereau experiențe 3D primeau mai multă atenție din partea consumatorilor și aduceau inovație în domeniul lor. A fost o decizie delicată, care impunea mai multe riscuri. Am pornit la drum pe vremea cand soluțiile de realitate virtuală și augmentată dezvoltate pe platforma Unity 3D rulau pe hardware încă neadecvat unor astfel de aplicații. Am mizat pe evoluția rapidă a tehnologiei hardware, ce a dus într-adevăr la o explozie a pieței pentru aceste tipuri de soluții, și pe competențele tehnice ale oamenilor din echipă.

Sunteți de peste 4 ani pe piață. Care este situația actuală a proiectului  și ce planuri aveți pentru viitor.

Evoluția financiară a Avangarde Software a fost rapidă – am crescut de trei ori față de 2016. Am adaugat noi tehnologii portofoliului nostru, prin crearea departamentelor de Front-end si Back-end. După aproape 5 ani de activitate, suntem fericiți că am putut menține o creștere susținută și pentru viitor ne dorim să atragem colaborari și parteneriate de amploare. 

De asemenea, interesul și eforturile noastre se direcționează și înspre crearea de produse proprii, pe care să le adresăm și pieței locale. Cum este Experience Cluj, prima aplicație de explorare în realitate virtuală a unui oraș din România. Inițial produsul a fost creat ca și proiect pilot dezvoltat în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca pentru celebrarea centenarului Marii Uniri, mai apoi am încercat să dezvoltăm produsul și în alte orașe. Pregătim și o aplicație inovatoare special construită pentru a reduce la minimum fobia, anxietatea și durerea cauzată de ace la copii și adulți. Acest produs poate avea întrebuințări multiple în medicină și poate fi adaptat pentru diverse afecțiuni.

Ce challenge-uri ați avut în crearea acestui produs?

Avangarde Software s-a conturat ca și idee de business în 2015, când aveam alături doi programatori, un client și un “cârlig” pe piața de IT – tehnologiile inovative de realitate virtuală și augmentată. Am creat primele aplicații de AR și VR și ne-am poziționat ca principal furnizor de Unity development pe piața din România.

Deoarece mediul de afaceri din România nu este tot timpul prietenos cu micii întreprinzători, am urmărit să avem lichidități sau surse de finanțare pentru a acoperi eventuale întârzieri de plată de la client și pentru a nu intra în blocaj financiar.

În anii ce au urmat, compania a avut o evoluție susținută, din punct de vedere al proiectelor și al personalului. Strategia noastră a fost de a crește echipele pe proiect într-un ritm natural, ce reflecta și cererea din partea clienților. În 2018 am deschis și un birou nou în Munchen, care acoperea zonele de Product ownership și Business development.

Care e viziunea ta asupra mediului de business din România ?  

Bună întrebare ? Aș avea foarte multe de spus, însă voi incerca să fiu concis.

Mediul de business românesc este unul divers, cu avantaje și dezavantaje, dar cu un potențial mare.

Incertitudinea economică, provocările găsirii forţei de muncă, lipsa de predictibilitate şi crizele politice succesive nu ajută business-urile în realizarea unor strategii pe termen lung.  Iar aceste dezavantaje sunt resimțite mai ales de companiile mici şi medii, care trebuie să dea dovadă de o capacitate mai mare de adaptare şi flexibilitate.

Eu văd Statul ca un partener în business-ul Avangarde și mi-aș dori ca acesta să se pună la masa de discuții cu reprezentanții antreprenoriatului și împreună să găsească soluții pentru ca mediul de business să devină favorabil și sustenabil, să permită companiilor să devină competitive pe piață.

Din experiența acumulată, ce sfaturi ai avea pentru tinerii antreprenori români?

Tinerii antreprenori ar fi bine să dobândescă un nivel satisfăcător de expertiză în domeniul în care doresc să dezvolte afacerea; apoi, să aibă curaj și să fie conștienți de propriile limite. Ca o consecință a acestei analize – să se înconjoare sau să se asocieze cu oameni care știu să facă foarte bine lucruri la care ei nu se pricep. Să se concentreze pe dezvoltare, pe oameni și nu pe rezultate financiare rapide.

Share Post
Written by
No comments

Sorry, the comment form is closed at this time.